04-15-2009
|
#1
|
Şengül Şirin
|
Genetik Yapısı Değiştirilmiş Gıdalar...
Genetik Yapısı Değiştirilmiş Gıdalar 

Son günlerde haber kaynaklarımız ithal edilen Genetik Gıdaları gündemimize taşıdılar Olay,yıllardır anlatmaya çalıştığımız, ülkemizde istediği gibi at oynatabilen “Gıda Terörü”nün bir parçasından ibarettir Yine aynı haber kaynakları günlerce,beyazlatma katkı maddeli unlarda ve bu unlardan yapılan ekmeklerden bahsettiler Bu katkı maddelerinin kansorejen oldukları belirtildi
Sorumlu Bakanlığın yetkili Genel Müdürü açıklamalar yaptı Bu katkı maddelerinin ve genetik Gıdaların ithalinin ve kullanımının yasak olduğunu,fakat buna rağmen ithalatının kontrol edilemediğinin,un ve ekmek üreticilerinin bu katkı maddelerini kullandıklarını Genetik ürünleri kontrol edebilecek laboratuar alt yapısına sahip olmadıklarını ifade etti
Biz tekrar iddia ediyoruz ki bu “GIDA TERÖRÜ”nün sorumlusu devlettir, Kamu kurum ve kuruluşlarıdır Yeterli denetim yapmaktan yoksundur Bu da kâh personel azlığından, kâh teçhizat yetersizliğinden,kâh mevzuat noksanlığından kaynaklanmaktadır Bu sebeple, Türkiye, sağlıksız gıda üretiminin, kaçak domuz çiftliklerinin, istenilen katkı maddelerinin,gıda maddelerinin,ilaçların ve kozmetik ürünlerin kılıfına uydurarak kolayca ithal edilebildiği, katkı maddelerinin bilinçsizce kullanılabildiği, bütün bu olumsuzluklara karşı, ha ha ha hi hi hi gününü gün eden Müslümanların yaşadığı bir garip memlekettir
Biz, buna rağmen yine de uyarılarımıza Allah’ın izni ile devam edeceğiz Bu gün sizlere,’World Health Organization’ın 2004 yılında internette yayınladığı bir dökümandan da faydalanarak hazırladığımız bir çalışmayı bilginize sunuyoruz
GEN NEDİR ?
Yunanca’dan alınma doğum ya da başlangıç anlamındaki “genos” tan geliyor Yaşamı belirleyen genler DNA sarmalı içinde yer alır
DNA NEDİR ?
DNA, dört asitten meydana gelmiş dioksi ribo nükleik asitin kısa yazılımıdır Hücre çekirdeğinde kimyasal dille yazılmış yaşamın şifre kodudur Bu şifre bugünkü bilgilere göre fosfat ve şekerden oluşuyor
RNA NEDİR ?
Ribo nükleik asit teriminin kısa yazılımıdır DNA dan aldıkları genetik mesajları hücre içinde protein üreten birimlere taşıma görevi ifa ederler
GEN TRANSFERİ NEDİR ?
Bir canlının genlerini taşıyan DNA sının,bir başka canlının hücresine nakledilmesidir İLK transfer çalışmaları 1900 lü yılların başlarında yapıldı Yulaf ve meyve sineği hücreleri üzerindeki çalışmalarda bazı bakteriler kullanıldı Bakteri hücresi içerisine yerleştirilen DNA genlerinin bu hücre içerisinde fonksiyonlarını ve çoğalmalarını sürdürdükleri müşahede edildi Bu buluştan sonra,gen mühendisliği mesleği oluştu Bugün bitkiler,hayvanlar ve insanlar üzerinde gen transferi ile ilgili yeni buluşlar baş döndürücü bir hızla gündem oluşturmaktadır
GENETİK ORGANİZMA (GMOs) veya GENETİK GIDA (GM ) NEDİR ?
Kısaca (GMOs) veya (GM) yazılımı ile belirtilen genetik değişime tabi olmuş organizma veya gıda ,doğal olmayan bir şekilde genetik yapısı değiştirilmiş organizma veya gıda olarak tanımlanabilir Bu teknolojiye “Biyo Teknoloji”, “Gen Teknolojisi” veya “Genetik Mühendisliği” gibi isimler verilmektedir Bu teknolojide seçilmiş bireysel genler bir organizmadan,başka bir organizmaya ya da farklı türler arasında transfer edilmektedir Bu işlem için çeşitli metodlar geliştirilmiştir
GENETİK GIDALAR NİÇİN ÜRETİLMEKTEDİR ?
Bu ürünlerin,Üretici ve Tüketicilerinin bazı avantaj beklentileri,bu tür gıdaların gelişmesine öncülük etmiştir Daha ucuz bir maliyet ve daha büyük fayda,bir üründeki gen transferi talebini artırmıştır Daha büyük fayda derken,ürünün dayanıklılığı ve gıda değeri üzerinde sağlanabilen üstünlükler söz konusu olmaktadır
Genetik işlem görmüş tohumlarda,genellikle böceklerin ve virüslerin sebep olduğu hastalıklara karşı direnç gösterecek veya yabani ot öldürücülerine karşı direnç sağlayacak özelliklerin kazandırılması ön planda olmaktadır
GENETİK GIDALAR;GELENEKSEL GIDALARDAN FARKLI MI ALGILANIYOR ?
Umumiyetle,tüketiciler geleneksel ürünleri güvenli olduklarını düşünmektedirler
İNSAN SAĞLIĞINA YÖNELİK POTANSİYEL RİSKLER VAR MIDIR ?
GM gıdalarının güvenirliliği üzerinde yoğun araştırmalar sürdürülmektedir - doğrudan sağlık üzerindeki etkiler,
- alerjik reaksiyonları provake eğilimleri,antibiyotiklere karşı direnç oluşturması
- zarar vericilik veya beslenme değeri üzerindeki özel etkenler,
- eklenen genin kararlılığı,
- genetik değişiklikle ilgili olarak beslenme değerlerine etkiler,
- gen girişinden dolayı oluşan istenmeyen etkiler
İNSAN SAĞLIĞI İÇİN BAŞLICA ENDİŞE VERİCİ SORUNLAR NELERDİR ?
Üç konuda insan sağlığının tehdit edildiği tartışılmaktadır - Alerjik reaksiyonları tetiklemesi,
- Genlerin insan vücuduna transfer olması,
- Gm li fidanlardan,doğal ortamda geleneksel ürünlere gen hareketi ( OUTCROSS)
GENETİK GIDALAR GÜVENLİMİDİR ?
FARKLI GMOs lar farklı yollarla eklenmiş farklı genleri içerir Bu sebeple,her bir genetik gıda ve onun güvenirliliği ayrı ayrı bazlarda değerlendirilmelidir Tüm GM gıdalarının güvenirliliği üzerinde genel bir karar oluşturmak mümkün değildir
SONUÇ
Genetik ürünler teknolojisinde birçok bitki genlerinin yanında domuz da dahil pek çok hayvanın da genlerinin kullanıldığı bilinmektedir Mesela soyada böyle bir problem bulunmaktadır Hıristiyanlık’tan,Museviliğe kadar pek çok din otoriteleri konu üzerinde araştırmalar yaptırmışlar ve resmi görüşlerini inananlarına deklare etmişler Maalesef henüz hiçbir İslam kuruluşu dini açıdan konuyu araştırıp bir görüş ortaya koyamamıştır En azından biz böyle bir belgeye ulaşamadık Genetik değişime uğratılmış katkı maddelerinin dini hükmü nedir? Bu katkı maddelerinin kullanıldığı gıda maddelerinin dini hükmü nedir?Bu tür gıda maddeleri ile beslenmiş eti yenen hayvanların dini hükmü nedir? Genetik transformasyonda domuz dahil hayvan genlerinin kullanıldığı tüm ürünlerin dini hükmü nedir?Bu sorulara cevap bulamadan, bu gibi ürünleri tüketme konusunda dikkatli olmamız gerektiğini ifade edebiliriz
|
|
|