04-15-2009
|
|
Şengül Şirin
|
Sanayicinin Cirosu Yüzde 15 Azaldı
Sanayicinin cirosu yüzde 15 azaldı
Sanayicinin cirosu bu yılın Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 5, siparişleri ise yüzde 20 2 azaldı Bir önceki aya göre ise ciro yüzde 0 6 artarken, siparişler yüzde 3 1 azalış gösterdi
TÜİK, Şubat ayı "Aylık Sanayi Ciro ve Sipariş Endeksini" açıkladı Buna göre, Şubat ayında sanayicinin cirosu yüzde 15 5 azalarak endeks bazında 122'ye geriledi Ciro bir önceki aya göre ise yüzde 0 6 oranında artış gösterdi Sanayinin alt sektörleri düzeyinde, 2009 yılı Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre değişim oranları incelendiğinde madencilik ve taşocakçılığı sektörünün cirosu yüzde 4 1 azalarak 165 4'den 158 5'e düştü İmalat sanayi sektörünün ise yüzde 15 8 azalışla 121 2'ye geriledi
Ana Sanayi Grupları sınıflamasına göre en yüksek ciro düşüşü yüzde 34 5 ile dayanıklı tüketim malı imalatında görüldü Bunu, yüzde 27 9 ile sermaye malı imalatı takip etti Aynı dönemde imalat sanayi alt bölümlerinde en yüksek düşüş oranının yüzde 58 1 ile büro makineleri ve bilgisayar imalatında gerçekleştiği görüldü Bunu, yüzde 43 2 ile motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalatı ve yüzde 42 7 ile mobilya imalatı izledi
Sipariş geçen aya göre yüzde 3 1 azaldı
İmalat Sanayi kısmında Avrupa Birliği düzenlemelerine göre sipariş ile çalışan faaliyetlerde bulunan ve sanayi üretim anketinin kapsamına giren işyerlerinden, 2005=100 temel yıllı oluşturulan siparişler, 2009 yılı Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20 2 azalarak 117 8 oldu Ana Sanayi Grupları sınıflamasına göre en yüksek düşüş yüzde 31 ile sermaye malı imalatında gerçekleşti Bunu, yüzde 25 8 ile dayanıklı tüketim malı imalatı takip etti
Siparişler bu yılın Şubat ayında geçen yılın Şubat ayına göre en yüksek düşüş oranının yüzde 57 9 ile büro makineleri ve bilgisayar imalatında gerçekleştiği görüldü Bunu, yüzde 42 9 ile motorlu kara taşıt, römork, yarı römork imalatı izledi
|
|
|