![]() |
Para Karşılığı Kur'an Okumak.. |
![]() |
![]() |
#1 |
meLankoLik_asaLet
|
![]() Para Karşılığı Kur'an Okumak..Hükmü : haram ![]() Konuyla ilgili deliller : Hadisten delil : “Kur’ân-ı Kerîm’i okuyunuz; onunla amel ediniz; ondan as¬la uzaklaşmayınız, onun hakkında haddi de aşmayınız; onun tilâ¬veti karşılığında ücret alıp vermeyiniz, onunla dünya malını ço¬ğaltma yoluna gitmeyiniz ![]() ![]() İcma’dan delil : “Ameller ancak niyetlere göredir…’’hadisi ile niyetsiz yapılan bir amelin geçersiz olduğuna ittifak edilmiştir ![]() ![]() Kıyastan delil : Nasıl ki bir namazdan,bir oruçtan elde edilen sevap para karşılığında satılamıyorsa,Kur’an okuma ile elde edilen sevap da satılamaz ![]() Uzmanların görüşleri : 1) Tâcüş-Şerîa: Ücretle Kur’ân okumanın, ne okuyana, ne de ölüye sevabı dokunur ![]() 2) Ayni: Dünyalık için Kur’ân okuyan, okumaktan alıkonulur ![]() ![]() 3) El-İhtiyar ile Mecmau’l-Fetâvâ: Kur’ân için herhangi bir şey almak caiz değildir ![]() ![]() 4) İbn Kayyım el-Cevziyye: Ölüye gönderilecek en güzel he¬diye, köle azadı, sadaka, onun için istiğfar etmek ve onun için hac yapmaktır ![]() ![]() 5) İbn Teymiyye: Kıraata ücret ve sevabını ölüye gönderme sahih değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6) İmâm Birgivî: (Ben ölünce,bana para karşılığı Kur’an okutun)Bunun için vasiyette bulunmak batıldır ![]() ![]() 7) Abdurrahman el-Cezîri: Hanefî mezhebi,ibadetler üzerine, ücreti men etmiştir ![]() 8) İbrahim en-Neha’i: Mushafın yazılmasına, okunmasına ve arzına ücret şartı caiz ol¬maz ![]() 9) Ebu Suud Efendi:Her hangi birisi,sırf ücret karşılığı Kur’an okusa,aldığı ücret helal olmaz ![]() 10) İbn Abidin:Birisi,sevabını kendisinin veya ölmüş bir yakınının ruhuna bağışlatmak üzere birisine hatim okutturup para verse, bu okuyuş ile bir sevap elde edileceği belli değil¬dir ki, ücret vermesi gereksin ![]() ![]() 11) Mehmed Emre,Üç Bin Seçme Fetva : Hayatta bulunan veya vefat etmiş bir mü’min için para karşılığı Kur’an okutmak caiz değildir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|