04-06-2009
|
|
Şengül Şirin
|
Obama'dan Soğuk Duş
Obama'dan soğuk duş
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve ABD Başkanı Barack Obama, basın toplantısında konuştu
Sözde soykırım konusunda fikri sorulan Obama'nın, görüşlerinin değişmediğini net bir şekilde söylemesi soğuk duş etkisi yarattı Gül'den anında cevap geldi İşte iki liderin açıklamaları!
Gül: Hemen sözümün başında şunu paylaşmak istiyorum İtalya da bir deprem olduğunu duyduk Üzüntümüzü İtalyan halkıyla paylaşıyoruz Sayın Obama’nın ilk deniz aşırı seyahatini Türkiye’ye yaptığını için teşekkür ederiz Siyasi askeri boyutlu gözüküyorsa da, ekonomik konuda da ikili ilişkilere önem veriyoruz ABD bir süper güç olarak dünyanın bir çok sorunuyla ilgileniyor Türkiye de bölgesindeki önemli konulara değiniyor Terörle mücadele iki ülkenin de önem verdiği bir konu Bu konudaki çalışmalarımız sürecek Başkana AB ile olan ilişkilerimize gösterdiği yakın ilgili için teşekkür ederiz
Obama: Sayın Gül size ve ekibinize müteşekkiriz 1 haftadır Avrupa'da seyahat etmekteyim
Türkiye’de bitirerek Türkiye’nin önemini vurgulamak istiyorum Türkiye barı ve doğu arasında körü gösteren bir ülkedir NATO üyesi ve çoğunluğu Müslüman olam bu anlamada özgün bir yeri olan ülkedir Sayın Gül’ün liderliğini beni etkilediğini söylemek isterim Bu işbirliği beni etkiliyor Afganistan konusunu görüştük daha fazla neler yapabileceğimizi konuştuk Irak’dan ABD çekilirken neler yapılabilir bunu knuştuk Tabi ki icaret ve iş dünyası ile de konuştuk Sadece askari anlamda değil ekonomik işbirliğimizde var Terör sorununu da konuştuk Son derece önemli bana güven veren bir toplantıydı
Ermeni sorunu
ABD Başkanı Barack Obama, 1915 olaylarıyla
ilgili Ermeni iddiaları hakkında görüşünün değişmediğini, ancak Türkiye ile Ermenistan arasındaki müzakerelerin boşa çıkmasını istemediğini söyledi
Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşen Obama, görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Ermeni iddialarıyla ilgili
görüşlerini değiştirip değiştirmediğinin sorulması üzerine, "Görüşüm değişmedi Cumhurbaşkanı Gül'ün liderliğinde, Ermenistan ve Türkiye arasındaki konuların
çözümü için müzakerelerin yürütüldüğünü görmek bize cesaret veriyor" dedi
Obama ayrıca, bu konuda kendi görüşlerine odaklanılmak yerine, Türk ve Ermenilerin görüşlerine odaklanılması gerektiğini söyledi
Gül: O zamanki şartlar Osmanlı İmparatorluğu çarpışırken bir çok insan hayatını kaybetmişti Herkesin acısını paylaşıyoruz Türkler de büyük kayba uğramıştır Bunlar o zamanın o kargaşa ortamında yaşanılan olaylardır Ancak daha sonra bunlar siyasi amaçla çok fazla gündeme getirilmiştir Bizim teklifimiz şu olmuştur Tarihçiler bir araya gelsin ve sorunu çözsün Buna bir parlamenter bir siyasetçi karar veremez Bunun için Türkiye’nin bütün arşivlerini açtık ve herkesi çağırdık Türkiye olarak bölgemize herkesle iyi ilişkiler içinde olmayı çok istiyoruz Ancak Ermenistan ile bu yoktu Bu ilişkileri normalleştirmek için adım attık
|
|
|