Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
evimde, keyfim, ofisim, yerinde

Ofisim Evimde Keyfim Yerinde

Eski 03-28-2009   #1
Şengül Şirin

Ofisim Evimde Keyfim Yerinde

Kucağınızda dizüstü bilgisayarınız, elinizde çayınız, üzerinizde pijamanız, evinizde ayaklarınızı uzatmış çalışıyorsunuz Tüm bunlar aslında bir hayal değil Home office yani evden çalışma sistemi sayesinde artık sokak kapısından dışarı adım atmadan işe gitmek mümkün
Sessiz sakin bir ev, daha az duyulan telefon sesi, eşofman hatta pijama gibi rahat kıyafetler, bir fincan sıcacık kahve ve tabii ki bilgisayar Bu saydıklarımız son yılların yeni trendi ‘home office’ yani evden çalışmak için yeterli Gelişen teknoloji ve internet home office sistemine ilgiyi artırdı ve birçok kişi evden çalışmaya başladı

Maliyetinin düşük olması, faturaların azaltılması ve belki de en önemlisi çalışanları trafik derdinden kurtarması nedeniyle evden çalışmak özellikle kriz ortamında birçok kişiye yeni bir alternatif oluşturdu Öyle ki insanlar artık ofiste bitmeyen işleri eve getirmek yerine bir dizüstü bilgisayarla evlerinden, arkadaşlarıyla sohbet ettikleri bir kafeden kısacası canlarının istediği her yerden çalışmayı tercih ediyor Böylelikle hem sevdiklerine vakit ayırıyor hem de işlerini düzenli bir şekilde yürütüp para kazanıyorlar Özellikle ekonomik kriz nedeniyle işsiz kalanların ya da ailesine, çocuklarına daha fazla vakit ayırmak isteyenlerin tercihi olan home office sistemi çoğunlukla web tasarım, internetten ürün satışı, yazarlık, editörlük ya da reklam çalışmaları gibi bireysel yürütülebilen meslekleri kapsıyor

İŞ KIYAFETİ EŞOFMANI

2003’ten beri evden çalışan Soydan Dirik Canberi, bu işe web tasarımı yaparak başlamış Aslında bir mühendis olan ve aktif olarak bir işyerinde çalıştığı yıllarda çocuklarına yeteri kadar vakit ayıramadığı için işinden ayrılarak home office çalışmayı tercih eden Canberi ‘Üçüncü çocuğum doğduktan sonra daha fazla evde bulunmak için bir dükkan kiralayıp tekstil ürünleri satmaya başladım Ama benim yapmak istediğim şey evimde çocuklarımla ilgilenmekti O yüzden dükkanı kapatıp bu eşyaları internetten satmaya başladım’ diyor

Evden çalışmak denince kuşkusuz akla ilk ferah ortamlarda, rahat kıyafetlerle çalışmak geliyor Bu sayede sabah uyanır uyanmaz trafiğe çıkıp işe gitmek yerine battaniyenin altında çay ya da kahveniz eşliğinde ofisinizde çalışmak mümkün ‘Çalışırken rahat edebileceğim eşofmanlarım üzerimde oluyor Hatta sabah uyanıp, yatağıma bilgisayarımı alarak çalışabiliyorum’ diyen Canberi bugünlerde çocuklarla ilgili küçük hikayelerin yer aldığı bir kitap hazırlıyor

KIZIM DA EŞİM DE MUTLU

Evden çalışarak hem para kazanan hem de çocuklarına vakit ayıran Canberi, düşük maliyetli olmasının home office sisteminin en büyük avantajı olduğunu söylüyor: ‘Kendi işinizi yapmak istediğinizde dükkan kirası, eleman maaşları, ısınma, yemek masrafı derken epey bir maliyet üst üste biniyor Aynı zamanda yaşam kaliteniz de düşüyor Ama evden çalıştığınız zaman çocuklarınızın büyümesini kaçırmamış oluyorsunuz Örneğin birazdan kızım gelecek Onun gününün nasıl geçtiğini dinlerken bir yandan bilgisayar başında işimi yapacağım Çalışan bir anne için bundan daha büyük bir lüks olabilir mi? Eşim ve özellikle de çocuklarım çok mutlu Eve geldiklerinde kapıyı açan kişinin anneleri olması psikolojik açıdan çok önemli

Çalışırken yoga da yapıyor çiçekleriyle de ilgileniyor

33yaşındaki Burcu Arık geçtiğimiz mayıs ayından beri evden çalışanlardan Doğa Derneği, BM Çevre Programı için çalışan ve evde eğitim programları hazırlayan Arık, boş zamanlarında çeviri de yapıyor Daha önce Sabancı Üniversitesi Eğitim Reformu Girişimi’nde çalışan Arık, home office çalışmayı neden tercih ettiğini şöyle anlatıyor: ‘Her gün 0900-1800 arası çalışıyordum Ama aslında ben daha çok akşamları verimli olabiliyordum Hep çok karmaşık, gürültülü ofislerde çalıştım ve sakinlik arıyordum O yüzden işten ayrıldım ve evden çalışmaya başladım

Kendisini artık strese karşı daha dayanıklı hisseden Arık, evden çalışırken başka aktiviteler de yaptığını anlatıyor: ‘Mesela rahatsız olduğumda spor ya da yoga yapıyorum Çiçeklerimle uğraşmayı çok severim ve evden çalıştığım için onlara her gün rahatlıkla vakit ayırabiliyorum Kuş gözlemcisi olduğum için kuşları izliyorum Kuşların geldiği zamanı, ilk ebabil gördüğüm anı, çiğdemimin ilk açtığı zamanı evden çalışırken çok rahat takip ediyorum Ofiste çalıştığım zamanlarda İstanbul’dan nefret eden biri olmuşken şimdi tekrar bu şehre bağlandım Eskisi gibi yorulmuyorum, uykusuz gecelerim azaldı Parasal anlamda ise kendimizi geçindirecek kadar kazanabiliyorum’ Arık evden çalışmanın tek dezavantajının ani karar verilmesi gereken zamanlarda bir araya gelememek olduğunu söylüyor

Bu işyerinde kuralları yalnız ben koyarım

Evren Rodoplu ise Ocak 2008’den beri evinden çalışıyor ve animasyon, prodüksiyon, grafik tasarım gibi konularda reklam ajanslarına hizmet veriyor Evden çalışmayı yıllardır hayal ettiğini söyleyen Rodoplu, yaptığı işler sürekli bilgisayar başında olmayı gerektirdiği için evini ofis ortamına dönüştürmeye karar vermiş

‘Kuralları kendim koyduğum bir sistemle çalışmak beni mutlu ediyor’ diyen Rodoplu şöyle devam ediyor: ‘Hangi işi yaparsanız yapın, hangi sektörde çalışırsanız çalışın eğer huzurlu bir ortamdaysanız çok daha başarılı oluyorsunuz Benim için de böyle Daha önce işyerinde üç günde bitiremeyeceğim işleri evde yoğun bir şekilde çalışarak bir günde bitirebili-yorum Ayrıca eskiye göre çok daha sosyal bir ortama sahip oldum Arkadaşlarım ev ortamının rahatlığı yüzünden işyerime daha fazla geliyor ve keyifli sohbetlerle çalışma sürecim daha da şenlendi

Yüzünü yıkar yıkamaz işinin başına geçiyor

Elektronik mühendisi Murat Sarı da yaklaşık 15 aydır evden çalışıyor Birçok büyük üretim makinelerinin teknik servisinde eğitim ve destek veren Sarı, işlerini çoğunlukla telefonla hallediyor Tek başına çalıştığı için bir ofise ihtiyaç duymadığını söyleyen Sarı ‘İşimle evim arası artık çok yakın Çünkü ofisim iki oda uzakta ve uyanır uyanmaz işimin başındayım Gerçek bir ofiste olsam mesai bitimine kadar kalmak zorunda olurdum Ofiste yetiştiremediğim işleri eve getiriyordum Şimdi artık evde daha rahat ve istediğim zaman çalışıyorum’ Evden çalıştığı için psikolojik açıdan kendisini oldukça rahat ve dingin hissettiğini de belirten Sarı belli kurallarının olduğunu söylüyor: ‘İşkoliğimdir Gece sessizlikte çalışmayı severim Bir şey yerken, içerken ya da dinlerken asla çalışamam O yüzden gece çalışmak benim için verimli oluyor

ASLI DAĞARCIKOĞLU

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com