![]() |
Psikoterapiye Kimler Gitmeli? |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Psikoterapiye Kimler Gitmeli?Psikoterapiye kimler gitmeli? Psikoterapiye herkes gidebilir ![]() ![]() Analitik psikoterapinin farkı nedir? Özellikle analitik yöntemlerle çalışan terapist için amaç derinlemesine ve temel ruhsal dinamiklerin ortaya çıkarılabileceği bir çalışma yapmaktır ![]() Terapide süre ne kadardır? Böyle bir çalışmanın aylarca sürebileceğini terapiye gelen kişi bilmelidir ![]() Ama terapinin uzun süre devam etmesi bir zorunluluk değildir ![]() “İyileşme ” ne kadar zamanda olur? Genellikle ilk on-yirmi seans içinde belirgin bir iyileşme gözlenmektedir (semptomatik) ![]() Ama bu kadar kısa bir sürede terapist henüz kendi gözlediği ve yaşadığı dinamiklerin bir kısmının terapi ilişkisinde ortaya çıkmasını sağlayabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Psikolog ne demek psikiyatrist ne demek? Psikolog liseden sonra psikoloji bölümünde okumuş kişiye denir ![]() ![]() ![]() Psikiyatrist ise liseden sonra tıp fakültesini bitirip, daha sonra asistan olarak bir psikiyatri servisinde çalışan ve buradan uzmanlığını almış kişidir ![]() Psikoterapiyi kimler uygular? Analitik terapi konusunda eğitim almış psikologlar veya psikiyatristler psikoterapi uygulayabilirler ![]() İyi eğitim almış, klinik tecrübesi olan bir psikolog analitik terapiyi uygulayabilir ![]() Veya iyi eğitim almış bir psikiyatrist analitik terapiyi uygulayabilir ![]() Ama psikiyatri hastalıklarla uğraşır ![]() ![]() ![]() Basit bir ilaç tedavisi hızlı bir iyileşmeyi sağlayabilir ![]() Benim karşılaştığım bazı vakalarda, insanlar direkt (birinci basamak tedavisi almak için ) psikologa gitme eğiliminde oluyorlar ![]() İlk görüşmenin psikiyatristle yapılması ve eğer tıbbi veya ilaçla müdahale edilebilecek ruhsal bir rahatsızlığı yoksa, psikolog tarafından takip edilmeleri hata yapılma riskini azaltacaktır ![]() Terapide nasıl bir ilişki kuruluyor? Terapi ilişkisi çok zengin bir ilişkidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Terapiyi insanın yakınları ile dertleşmesinden ayıran özellikler nelerdir? Terapi bir çok bakımdan yakın ilişkilerin özelliklerini taşır ![]() ![]() ![]() Bir seansın süresi ne kadardır? Başka kurallar var mı? Bir seansın süresi 45 veya 50 dakika kadardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Terapist bana ne yapacağım mı söyleyecek? Hayır terapist çoğu zaman ne yapacağınızı söylemez ![]() ![]() ![]() ![]() Ama davranışçı terapi analitik terapiden farklıdır ![]() ![]() Davranışçı terapi ne demek? Bu teknikte terapi süresi kısadır ![]() ![]() ![]() ![]() Aslında davranışçı terapi de bile kararlar birlikte alınır ![]() “Terapistin hastaya ne yapacağını söylemesinin”, kişinin bir zamanlar anne ve babasının sorunlarını çözmesi için ona ne yapmasını söyledikleri durumdan kaynaklanan fantastik bir düşünce biçimi olduğunu sanıyorum ![]() Terapistim yalnızca beni dinliyor ? Burada da kişi bir doyurulma (oral) ihtiyacını anlatmaktadır ![]() ![]() Analitik terapinin varacağı son nokta nedir? Analitik terapi bütün bilimsel disiplinler gibi kolay anlaşılması için karikatürize edilmiştir ![]() ![]() Ben aslında anneme aşıkmışım… Ben aslında babamı öldürmek istiyorum… Belki bu sonuçlar terapinin konusu olabilir ama bu düşüncelere varıncaya kadar geçilen aşama bu düşüncelerin kendisinden daha önemlidir ![]() ![]() Ruh hastalıkları nasıl oluşuyor? Ruhsal hastalıklar iki düzeyden kaynaklanarak oluşur ![]() ![]() Bir de psişik (ruhsal) parçası ![]() ![]() Eğer sinir hücreleri aşırı hassas bir duruma gelirse, bundan ruhsal duruma bağlı olarak A kişisinde bu bir hastalık olarak ortaya çıkabilir ![]() ![]() Bedensel düzeyde hormonlar, genetik yapı , alkol, esrar vs maddeler, zehirler, yaşlanma, kazalar vs hastalık oluşturur ![]() Psişik düzeyde ise ruhsal hastalıkların çoğunu romatizmal hastalıklara benzetebiliriz ![]() ![]() Ruhsal mekanizmanın da önemli bir kısmı savunma sistemidir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Psikoterapiye Kimler Gitmeli? |
![]() |
![]() |
#2 |
Aragorn561
|
![]() Cevap : Psikoterapiye Kimler Gitmeli?ben psikoloğa gitmeyi düşünüyorum ama tam anlamadım psikolog ney psikiyatr ney yazıyo ama benim jetonda tık yok (bunuda okuduktan sonra garanti gitmem gerektiğini anlamışsınızdır yardım ederseniz sevinirim)
|