Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Nesil Bilinçlendirme Kampı - Gizli Tehlikeler & Tehditler > Güncel Haber Merkezi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
pamukta, türkiye, yetmiyor

Türkiye Pamukta Kendine Yetmiyor

Eski 03-24-2009   #1
yesimciwciw

Türkiye Pamukta Kendine Yetmiyor




TÜRKİYE PAMUKTA KENDİNE YETMİYOR

TÜİK, pamukta kendine yeterliliğin söz konusu olduğunu, toplam arzın yüzde 27’sini ithalatın oluşturduğunu açıkladı


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2007 ve 2008 piyasa döneminde toplam tahıl ürünlerinde yurtiçi üretimin yurtiçi talebi karşılama derecesinin yüzde 947 olarak tahmin edildiğini, pamukta kendine yeterliliğin söz konusu olduğunu, toplam arzın yüzde 27’sini ithalatın oluşturduğunu açıkladı

TÜİK, 2007 ve 2008 dönemine ilişkin “Bitkisel Ürün Denge Tabloları; Tahıllar ve Diğer Bitkisel Ürünlerö verisini açıkladı

Buna göre, toplam tahıl üretiminde en büyük paya sahip olan buğdayda, yeterlilik derecesi yüzde 965, kişi başına eşdeğer buğday tüketimi 2066 kilo olarak gerçekleşti Yem sanayiinin en önemli girdilerini oluşturan arpanın yeterlilik derecesi yüzde 973, mısırın ise yüzde 814 olarak tahmin edildi Pirinçte kişi başı tüketim 87 kilo, yeterlilik derecesi ise yüzde 605 oldu Tahıl ürünlerinde ve pirinçte dış ticaretin büyük kısmı AB dışındaki ülkelerle gerçekleştirildi

Kuru baklagillerden, kendine yeterliliğin söz konusu olduğu iki üründen biri olan kırmızı mercimekte toplam arzın yüzde 245’i ihraç edilirken, nohutta bu oran yüzde 187 olarak gerçekleşti Toplam ürün arzında ithalatın ağırlıklı olduğu kuru fasulye ve yeşil mercimekte ise yeterlilik dereceleri sırasıyla yüzde 709 ve yüzde 50 olarak gerçekleşti Kişi başı tüketim kuru fasulyede 28 kilo iken, nohutta 48 kilo oldu Toplam kuru baklagil ihracatında AB ülkelerinin payı yüzde 196 seviyelerinde gerçekleşti

Patateste kişi başı tüketim 494 kilo, yeterlilik derecesi yüzde 1046 oldu Toplam üretimin yüzde 56’sı seviyelerinde gerçekleşen ihracatın büyük kısmı AB dışı ülkelere yapılıyor

Yurt içi talebin büyük kısmının ithalat ile karşılandığı ayçiçeği, soya ve kolzada, yeterlilik dereceleri, sırasıyla yüzde 383, yüzde 21 ve yüzde 84 düzeyinde oldu Pamukta ise kendine yeterlilik söz konusu olurken, toplam arzın yüzde 27’sini ithalat oluşturdu
Toplam şeker üretiminin büyük kısmı yurt içinde tüketilirken, toplam arzın yüzde 87’si ihraç edildi Toplam şeker arzının yüzde 19’luk bölümünü oluşturan ithalatın ise büyük kısmı AB ülkelerinden yapıldı Kişi başı şeker tüketimi 244 kilo, yeterlilik derecesi ise yüzde 978 oldu

__________________





Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.