Cennetin Duvarları, Toprağı, Ağaç ve Nehirleri |
|
|
#1 |
|
KRDNZ
|
Cennetin Duvarları, Toprağı, Ağaç ve NehirleriCennetin sureti hakkında düşün! Sonra cennet sakinlerine gıpta edip ahiret yerine dünyaya kanaat ettiğinden dolayı cennetten mahrum olanın üzüntüsü hakkında düşün! Ebû Hüreyre, Hz Peygamber´in şöyle buyurduğunu rivayet etmektedir:Cennet duvarının bir kerpici gümüşten, bir kerpici altındandır Toprağı zaferan, çamuru misktendir 270Hz Peygamberden cennet toprağı sorulduğunda şöyle buyurmuştur;Katıksız ve beyaz bir ekmek (gibi) hâlis misktir 271Ebû Hüreyre, Hz Peygamber´in şöyle buyurduğunu rivayet etmektedir:Kim Allah Teâlâ´nın kendisine âhirette cennet şarabını içirmesini istiyorsa, o kimse dünyada şarap içmeyi terketsin ´Kim Allah´ın kendisine âhirette ipekli giydirmesini istiyorsa, o kimse ipekli giymeyi dünyada terketsin Cennet nehirleri tepecikler veya misk dağları altından fışkırır Eğer cennet ehlinden en az hilye giyenin hilyesi, bütün dünyanın hilyesiyle karşılaştırma, âhirette Allah´ın kendisine vereceği hilye dünyanın bütün hilyeleıinden daha üstün olur 272Ebû Hüreyre, Hz Peygamberin şöyle buyurduğunu rivayet etmektedir:Cennette bir ağaç vardır ki bir süvari onun gölgesinde yüz sene yürüdüğü halde, yine de sonuna varamaz İsterseniz şu ayeti okuyun: Uzamış gölge(ler) (Vâkıa/30)273Ebû Umame der ki: Hz Peygamber´in ashabı ´Allah bizi bedevîler ve bedevilerin meseleleriyle faydalandırır (Çünkü kalplerine geleni cesaretle sorarlar)´ Bir bedevî Hz Peygamber´e gelip sordu:- Allah Teâlâ Kur´an´da eziyet vermeyen bir ağaçtan bahsetmiştir Acaba cennette sahibine eziyet vermeyen bir ağaç varmıdır?- O ağaç nedir? - Sidr (Kiraz) ağacı Muhakkak ki sidrin dikenleri vardır![]() - Fakat Allah Teâlâ buyurmuştur: ´Onlar dikensiz kirazlar!´ (Vâkıa/28) Allah Teâlâ onun dikenini kırar Her dikenin yerine bir meyve çıkar Onun her meyvesinin tomurcuğu yetmişiki renk olur![]() O renklerin biri diğerine benzemez ![]() Cüreyr b Abdullah el-Bücelî şöyle demiştir: Saffah´a (bir yerin ismi) indik! Baktım ki biri bir ağacın altında uyuyor Nerdeyse üzerine güneş gelecek Hizmetkâra dedim ki: ´Şu deriden yapılmış sergiyi götür de üzerine gölge yap!´Hizmetçi getirip gölge yaptı O uyandığında baktık ki Selman Fârisî´dir Ona varıp selâm verdim Bana dedi ki:- Ey Cüreyr! Allah için tevazu göster! Çünkü dünyada Allah´a tevazu gösteren bir kimseyi Allah kıyamette yüceltir Kıyamet günündeki karanlıkların ne olduğunu bilir misin?- Hayır! - İnsanların bazısının bazısına zulüm yapmalarıdır Sonra yerden çok küçük bir çöp alarak dedi ki:- Ey Cüreyr! Eğer bu çöp gibisini de ararsan cennette bulamazsın! - Ey Ebû Abdullah! Acaba hurma ve ağaç nerededir? - Onların kökleri inci ile altın, üstünde de meyveleri vardır
|
|
|
|