|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
hakkında, hayyam, kimdir, ömer |
![]() |
Ömer Hayyam (Ömer Hayyam Kimdir? - Ömer Hayyam Hakkında) |
![]() |
![]() |
#1 |
Equinox
![]() |
![]() Ömer Hayyam (Ömer Hayyam Kimdir? - Ömer Hayyam Hakkında)Ebul Feth Ömer bin İbrahim veya Ömer Hayyam (18 Haziran 1048 - 4 Aralık 1131), İranlı şair, filozof, matematikçi ve astronom ![]() Hayyam 'Çadırcı' takma adını atalarının çadırcılık yapmasından almıştır ![]() ![]() ![]() Eserleri Hayyam, astronomi, cebir ve geometri ile ilgili birçok eser yazmıştır ![]() * Rubaiyat * Fiil-Berahin Ala Mesail-Cebr Vel-Mukabele * Risale fi Şerhi Maeşkale min Müsadereti Kitabı Oklides * Muhtasar fit-Yab'iyat * Risale fi Külliyetril-Vücud * Risalet-il-Keun vet-Teklif * Mükilat-ül hisab * Mizan-ül Hikme * Levazım-ül-Emkine * Kitab-ül Şifa * Risale Fiha el-ihtiyal li-marifati Midar-iz Zehep vel-fiddati-fi cismin mürekkebi * Nevruz name * Ravdat-ül-klüb * Risale-in vücudiye Matematikçi,Astronom,Filozof,Şair Elde bulunan ender kayıtlara dayanılarak Ömer Hayyam'ın çalışmaları şöyle sıralanabilir:İlmini genişletmek için zamanın ilim merkezleri olan Semerkand, Buhara, İsfahan'a yolculuklar yapmıştır![]() ![]() Ömer Hayyam 1048-1131 Asıl adı Giyaseddin Ebu'l Feth Bin İbrahim El Hayyam' dır ![]() ![]() ![]() ![]() İlgilendiği ilimler: matematik ,fizik,astronomi,şiir,tıp,müzik ![]() ![]() ![]() ![]() Yazdığı bilimsel içerikli kitaplar arasında Cebir ve Geometri Üzerine, Fiziksel Bilimler Alanında Bir Özet, Varlıkla İlgili Bilgi Özeti, Oluş ve Görüşler, Bilgelikler Ölçüsü, Akıllar Bahçesi yer alır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kitabında da Öklit'in aksiyomlarıyla ilgili çalışmaları toplayan Hayyam, Öklit'in paralellik aksiyomunu başka bir önerme kümesiyle değiştirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer Hayyam kendi doğum tarihini bu kadar net şekilde bir gökbilimci hassasiyetiyle kendisi bulmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Öğrenimi tamamlayan Ömer Hayyam kendisine bugünlere kadar uzanacak bir ün kazandıran Cebir Risaliyesi'ni ve Rubaiyat'ı Semerkant'ta kaleme almıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı Ömer Hayyam şiirleri AŞK Ezeli sırları ne sen bilirsin ne de ben Bu muammayı ne sen okuyabilirsin ne de ben Perde ardında sen ben dedikodusu var amma ![]() ![]() ![]() Perde kalktı mı ne sen kalırsın ne de ben Ey dünyanın işinden haberi olmayan sen yoksun Dünya esen yel üstüne kuruldu ![]() ![]() Varlığımız iki yokluk arasındadır Çevrendekilerde hiçdir sen de bir hiçsin Medresede söz vardır tekkede de hal Fakat bu aşk sözden de dışarıdır halden de İster şeriat müftüsü ol ister şehir vaizi Aşk mahkemesine gelindi mi dilsiz kesilir Bugün zevk etmek elindeyken zevkine bak Yarını düşünmen beyhude bir heves Bir çok kişiden arda kalanlar Sana da kalmayacak sen de göçüp gideceksin ![]() ![]() ![]() AŞK VE KALP Bir kalb ki onun sevmesi aldanması yok Tutkunluğu yok , bir güzele yanması yok Bin kez yazık olsun sevisiz yüreğe Aşksız geçecek günlerin faydası yok CENNET CEHENNEM Sevgiyle yoğurulmamışsa yüreğin, Tekkede manastırda eremezsin ![]() Bir kez gerçekten sevdinmi bu dünyada, Cennetin, Cehennemin üstündesin ![]() DOSTLARIM Dostlarımdan korkarım Dostlarım Ama ben Dostlarımdan korkarım YÜREK ![]() Bir yürek ki yanmaz yürek denir mi ona Sevmek haram yüreğinde ateş olmayana Bir günü sevgisiz geçirdinse yazık En boş geçen günün o gündür inan bana En ünlü Atesitlerden biridir, ünlü Matematikçi, Astrolog ve Fizikçidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Bu insanlar cennet için yaşıyorlar, ancak onlara bir cennet verebilirsen onları yönetebilirsin ![]() " Ev vela; Benim rızam olmaksızın Dünyaya getirildim, Hayatta Hayretimden başka birşey artmadı Yine elimde olmadan Bu dünyadan göçeceğim Gelmekten, kalmaktan, göçmekten Maksat ne? Hala anlamış değilim ![]() " Hayyam yalnızdın sevgilinin yanında, Şimdi gitti artık ona sığınabilirsin ![]() (İyisiyle kötüsüyle İnternetten derlemedir)
|