![]() |
Sarı Çizmeli Mehmet Ağa |
![]() |
![]() |
#1 |
Equinox
![]() |
![]() Sarı Çizmeli Mehmet AğaÖnce, Barış Manço'ya rahmetle şu mısraları okuyalım: Yaz dostum! Yoksul görsen besle kaymak bal ile Yaz dostum! Garipleri giydir ipek şal ile Yaz dostum! Öksüz görsen sar kanadın, kolunu Yaz dostum! Kimse göçmez bu dünyadan mal ile Yaz tahtaya bir daha Tut defteri kitabı Sarı Çizmeli Mehmet Ağa Bir gün öder hesabı Evet! Hesabı ödemeyen Sarı Çizmeli'nin hikâyesi şöyle: Sarı çizmenin moda olduğu bir zamanda, İzmir eşrafından birisi, uşağını çağırıp tembihlemiş: - Bak a efendi! Aydın'dan Mehmet Ağa isminde birisi gelecek ![]() ![]() ![]() ![]() Uşak istasyona varmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Mehmet Ağa! Bizim bey seni konakta bekliyor ![]() Tesadüf bu ya, sarı çizmeli adamın adı Mehmet olup Aydın'da kendisini ağa diye çağırırlarmış ![]() ![]() ![]() ![]() Nihayet uşak: - Bey, demiş, burası koca bir şehir, sarı çizmeli de çoktu; Mehmet Ağa da ![]() Bu hikâye halk arasında yayıldıktan sonra, kim olduğu, ne olduğu belli olmayan birisinden bahsedilirken "Sarı çizmeli Mehmet Ağa" deyimi kullanılmaya başlanmıştır ![]()
|