Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Nesil Bilinçlendirme Kampı - Gizli Tehlikeler & Tehditler > Güncel Haber Merkezi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
engel, evliliğe, farklılığını, gençler, görmüyor, mezhep

Gençler Mezhep Farklılığını Evliliğe Engel Görmüyor

Eski 01-28-2009   #1
Şengül Şirin

Gençler Mezhep Farklılığını Evliliğe Engel Görmüyor

Gençler mezhep farklılığını evliliğe engel görmüyor

Üniversite öğrencileri arasında yapılan bir araştırmada, öğrencilerin büyük oranının çiftler arasındaki etnik ve mezhep farklılığı ile siyasal görüş ayrılığının çiftlerin evlenmesine engel olarak görmediği belirlendi

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç DrMetin Erol, Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Fırat Üniversitesi ile Cumhuriyet Üniversitesinde 1 ve 4 sınıflarda öğrenim gören 3 bin 309 öğrenci arasında, ''Üniversite öğrencileri arasında dayanışma ve ötekileştirme eğilimleri'' konulu araştırma yaptı
Doç Dr Metin Erol, araştırmalarında üç önemli taraftarlık ya da ötekileştirme alanının olduğunun görüldüğünü belirterek, bunların, dini, etnik ve siyasal alandaki kutuplaşmalar olduğunu söyledi

Bu gruplar arasındaki kutuplaşma ya da ötekileştirme eğilimlerinin, eş seçme ölçütü kullanılarak saptanmaya çalışıldığını ifade eden Erol, ''Çünkü bir şahsın, başka bir şahısla evlenebileceğini düşünmesi, o şahısla ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda her zaman samimi, içten ve gönüllü olarak ortak çalışma yapabileceğini gösterir'' dedi
''Grup dinamiği açısından Türkiye'de ötekileştirme eğilimleri'' adlı kitap haline de getirilen araştırmada, öğrencilerin yüzde 791'inin çekirdek aile, yüzde 116'sının geniş aile, yüzde 68'inin eksik aile, yüzde 25'inin ise parçalanmış aileden geldikleri saptandı
Öğrencilerin yüzde 548'inin 1-2 kardeşli olduğunun belirlendiği araştırmada, 3-4 kardeşi olanların oranının yüzde 259, 5 ve daha fazla kardeşi olanların oranının ise yüzde 15 olduğu ortaya çıktı
''İnsanları birbirine bağlayan en önemli bağ hangisidir?'' şeklindeki soruyu öğrencilerin yüzde 354'ü kan bağı, akrabalık, yüzde 226'sı insanlık bağı, yüzde 177'si din bağı, yüzde 119'u ideolojik bağ, yüzde 82'si ise hemşehrilik bağı olarak yanıtladı

Evlilikte ötekileştirme eğilimleri

''Farklı mezhepten biriyle evlenebilirim'' şeklindeki görüşe öğrencilerin yüzde 452'sinin katılıyorum, yüzde 238'inin kısmen katılıyorum, yüzde 31'inin ise katılmıyorum şeklinde yanıt verdiği tespit edildi

Mezhep farklılığının sosyal mesafe nedeni olarak algılanmasının kız ve erkek öğrenciler arasında farklılıklar gösterdiğinin de saptandığı araştırmada, farklı mezhepten birisiyle evlenebileceğini belirten kızların oranının yüzde 374 iken erkeklerin oranının yüzde 525 olduğu belirlendi
Mezhep farklılığının evlenmeye engel olmadığını düşünenlerin oranın yüzde 538 olarak belirlendiği araştırmada, bu soruya öğrencilerin yüzde 278'i 'kısmen katılıyorum', yüzde 184'ü ise 'katılmıyorum' olarak yanıt verdi

Siyasal farklılıklar ve evlilik

Siyasal farklılıkların sosyal mesafe üzerindeki etkisi hakkında da saptamalarda bulunulan araştırmada, ''siyasal farklılık evlenmeye engel değildir'' şeklindeki görüşe, öğrencilerin yüzde 578'i 'katılıyorum', yüzde 274'ü 'kısmen katılıyorum', yüzde 148'i ise 'katılmıyorum' yanıtını verdi

Araştırmadaki ''siyasal görüşleri farklı olanlar evlenmemelidir'' şeklindeki görüşe de, öğrencilerin yüzde 108'i katılıyorum, yüzde 194'ü kısmen katılıyorum, yüzde 698'i de katılmıyorum şeklinde yanıtladı
Öğrencilerin yüzde 483'ü siyasal görüşleri farklı olanların evlenirlerse anlaşamayacağı yönündeki görüşe katılmadığını belirtirken yüzde 37'si kısmen katıldığını, yüzde 147'si ise bu görüşe katıldığını söyledi
Araştırmaya katılanların yüzde 496'sı siyasal görüşü farklı olan biriyle evlenebileceğini söylerken yüzde 223'ü ise evlenmeyeceğini belirtti

Etnik farklılık evlenmeye engel mi?

''Etnik farklılık evlenmeye engel değildir'' görüşüne öğrencilerin yüzde 617'sinin katıldığının saptandığı araştırmada, yüzde 235'i kısmen katılıyorum, yüzde 148'i ise katılmıyorum şeklinde yanıt verdi

Öğrencilerin yüzde 474'ünün ''farklı ırktan biriyle evlenebilirim'' şeklindeki görüşe katıldığını belirttiği araştırmada, yüzde 256'sı kısmen katıldığını, yüzde 271'i ise katılmadığını ifade etti
Öğrencilerin diğer kültür gruplarına ilişkin kanaatlerinin oluşmasında yüzde 656'sının kendi deneyimlerinin etkili olduğunun saptandığı araştırmada, yüzde 159'unun aile ve akrabalardan öğrendiği bilgiler, yüzde 9'unun medyadan, yüzde 69'unun arkadaşlarından öğrendiği bilgilerin etkili olduğu ortaya çıktı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com