Trablus'ta kurulan İtalyan mahkemesi! |
|
|
#1 |
|
KRDNZ
|
Trablus'ta kurulan İtalyan mahkemesi!Yıl, 1911 ![]() ![]() Ramazan Bayramı'nın 3 günü![]() ![]() Libya sahillerine çıkan Müstevli İtalyan askerleri, bulabildikleri herkesi öldürdüler Teslim olanlara da acımadılar![]() ![]() Trablus'ta kurdukları Divanı Harp'te, grup grup getirilen esirlerin yargılanmaları 3'er dakika sürerdi Karar hemen binanın arkasında duvarın önünde infaz edilirdi![]() ![]() ![]() Bir gün elleri kelepçeli; bir yaşlı, bir orta yaşlı, bir de delikanlı, çöl kıyafeti içinde üç kişi mahkemenin önüne çıkarılır Başkan Albay Carlo Torelli, bu zavallıları yargılamak için tercümana der ki:- Sor bakalım, bunlar kimlerdir? "Ben Osmanlı subayıyım" Elleri kelepçeli orta yaşlı olanı, gayet iyi bir İtalyanca ile cevap verir: - Tercüman istemez Ben Osmanlı ordusundan Albay Ahmet Alaaddin'im Bu yaşlı zat emekli Paşa Mehmet benim babamdır Savaş için görev istedi Bu delikanlı ise benim oğlumdur Gönüllü olarak askere gitmiştir![]() Hakim donup kalır ![]() - Yalan söylüyorsun, bu söylediklerin için belgen var mı? Ahmet Albay koynundan, kelepçeli elleri ile bir buruşuk kağıt çıkartıp fırlatır ![]() İtalyan albayı şaşırmıştır Zira salona, başlarında siyah şapka, boyunlarında asılı fotoğraf makineleri ile; biri İngiliz, biri Fransız 2 gazeteci girer Hakim sözlerini tarta tarta konuşmaya mecbur kalır:- Siz 26 Ekim 1912 günü bizim askerlerimizi arkadan vurdunuz Bize bağlı kalacağınıza söz verdiğiniz halde bunu neden yaptınız?- Osmanlı sizin gibi kalleş değildir! Hiçbir zaman arkadan vurmaz! Asıl siz bu topraklarda ne arıyorsunuz? Bu Avrupalıların bir haydutluğudur O harekatı bizzat idare ettim![]() - Suçlu, suçunu itiraf etmiştir Kurşuna dizilmelerine karar verilmiştir![]() Eşiğine tükürülen mahkeme! Bu üç kişi hemen dışarı çıkartılırken, 2 yabancı gazeteci ayağa kalkıp, bu mahkumların önlerinde şapkalarını çıkartarak saygıyla selamlarlar ![]() ![]() Biraz sonra binanın arkasından, bir manga askerin silah sesleri geldiğinde, gazeteciler, mahkeme heyetine arkalarını dönüp dışarı çıkarken; mahkemenin eşiğine tükürmüşlerdir ![]() ![]()
|
|
|
|