01-14-2009
|
|
KRDNZ
|
Cesur düşmana Kanuni'den af!..
Avusturya-Macar sınırındaki Ovar kasabasını alan Osmanlı ordusu, Viyana önlerinde toplanmaya başladı Bu arada Ferdinand ise kuvvet toplamak için Avusturya içlerine çekilmişti Çok iyi tahkim edilmiş olan Viyana şehrinin muhasarası 27 Eylülde kesin olarak başladı Fakat Osmanlı ordusu hazırlıksızdı ve muhasara için gerekli büyük toplarla malzeme getirilmemişti 
"Çanlar niçin çalıyor?"
Surlar altından lağım açma teşebbüsleri de başarılı olmuyordu Hatta bir ara Kanuni Sultan Süleyman Han kumandasındaki Osmanlı ordusu geri püskürtülünce, o zamana kadar sessiz duran kiliselerin çanları sevinçle şangırdamaya başladı Kanuni, esir olan Avusturya ordusu bayraktarı Von Sedlitz'den bunun sebebini sordu Von Sedlitz:
"Sizi geri püskürtmenin verdiği sevinçtir" cevabını verdi Bu geri çekilmenin verdiği acıya rağmen Kanuni, Von Sedlitz'in bu cesaretinden hoşlandı Bu sebepten ona ve arkadaşlarına iftihar elbisesi giydirerek:
"Sizi affediyorum Artık serbestsiniz" dedi ve gitmelerine izin verdi
Osmanlının azametini gördüler!
Bu seferle Macaristan'ın ve Almanya'nın kuvveti kırıldı Osmanlı tarihinin en büyük akın hareketi gerçekleştirildi Avusturya, Güney Almanya toprakları Türk akıncılarınca çiğnenerek, bütün Avrupa Osmanlının azametini, şaşaasını görmüş oldu
|
|