![]() |
Gazavat-ı Hayreddin Paşa |
![]() |
![]() |
#1 |
KRDNZ
![]() |
![]() Gazavat-ı Hayreddin Paşa![]() Gazavat-ı Hayreddin Paşa (Barbaros Hayreddin Paşanın Hatıratı) "Hayat Tarih Mecmuası" tarafından yayınlanmıştır ![]() ![]() ![]() 1 ![]() Kanuni Sultan Süleyman'ın Emriyle Hatıralarımı Yazdırmaya Başladım Sultan-ül azam ve melik-ül muazzam, ümmetlerin metbuu, Arab, Acem ve Rum reislerinin efendisi, emniyet ve selametin yayıcısı, adalet ve ihsanın koruyucusu Osman Han'ın oğlu Orhan Han'ın oğlu Murad Han'ın oğlu Mehmet Han'ın oğlu Bayezid Han'ın oğlu Selim Han'ın oğlu, es sultan ibn-is sultan Süleyman Han Hazretleri bir gün ferman buyurdular ki: "Sen ve karındaşın Oruç, nasıl Midilli adasından çıkıp Cezayir’i fethettiniz? Bu ana gelinceye kadar denizde ve karada ne çeşit gazalar yaptınız? Bütün bu hadiseleri, eksik ve fazla söz söylemeksizin bir kitap halinde yazdır ![]() ![]() Bu emri alınca, birçok deniz cenginde arkadaşım olan zamanımızın kalem sahiplerinden Muradi'yi çağırttım ![]() ![]() ![]() ![]() BABAM YAKUB AĞA’NIN MİDİLLİ’YE YERLEŞMESİ VE ANNEMLE EVLENMESİ Fatih Sultan Mehmed Han Hazretleri, Midilli’yi kafirlerin elinden fethedince, adaya Türkler’in yerleşmesini buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ağam İshak, Midilli kalesinde otururdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AĞAM ORUÇ RODOS KAFİRLERİ'NE ESİR DÜŞÜP NECE YIL ELLERİNDE ESİR KALDI Ağam Oruç, Şam Trablusu’na varamadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Krigo isminde bir kafir tacir vardı, dostumdu ![]() ![]() ![]() "Dostluk bugünde belli olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Krigo: "Baş üstüne" deyip Rodos’a gitti ![]() ![]() Oruç’a dedi ki : "Sana karındaşın Hızır Hayreddin Reis çok selam ve dualar eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oruç, Krigo’dan bu sözleri duyunca sevincinden ağladı ![]() "Hemen karındaşım Hızır’a selim söyle ![]() ![]() ![]() Oruç Reis’in, Rodos’ta Santurluoğlu namında bir tanıdığı vardı ![]() ![]() ![]() "Bu Rodos Şövalyeleri, beni karındaşım Hızır’a satmazlar ![]() ![]() ![]() ![]() Santurluoğlu : "Emrin canıma minnet, dedi; satarlarsa seni alayım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oruç Reis, bu sözleri duyunca, azat olmuş gibi sevindi ![]() ![]() ![]() ![]() "Şu geçip giden esir kimindir? Her zaman buradan geçtiğinde görürüm ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine kaptanlardan biri : "Sahibi benim", dedi; "istersen satarım ![]() "Söyle, ne istersin?" "Bin altın isterim ![]() "Çok para!" "Pekiyi, 800 altına bırakırım ![]() Fakat satış muamelesi olmadan işler bozuldu ![]() "Karındaşı Hızır Hayreddin Reis, Bodrum’dadır," dediler; "ağası için 10000 altın vermeye hazırdır ![]() Santurluoğlu’nun parasını iade edip Oruç’u geri aldılar ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Rodoslular, Oruç’u yer altında bir zindana attılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Neye geldin?" dedi ![]() "Bana bu kadar eziyet etmekten maksadınız nedir?" "Ey Türk, anla bakalım, 800 altın verip kurtulmaya çalışmak nasıl olurmuş ![]() ![]() "Beni serbest bırakmak için kaç akça istersin?" "Ya sen ne kadar verirsin? Kendine ne paha biçersin? De bakalım ![]() "Ben kendime değer olarak bütün Rumeli’ni arpalık, Anadolu’yu cep harçlığı verir, üstüne 100 ![]() ![]() "Bre divane, sen hele maskaraca sözler söylemekte devam et bakalım, akıbetin ne ola ![]() Oruç’un kendisiyle alay etmesine kızan kumandan, ona eskisinden kötü muamele edilmesi için zindancıbaşına emir verdi ![]() ![]() "Yarab, diye dua etti; bikes kalmışlara derman senden olur! Habibin Hazret-i Peygamber hakkı için ben biçare kuluna meded eyle, beni tez zamanda bu kafirlerin zulmünden kurtar!" O gece dua ede ede takatsiz kaldı, balçıklı zemine düşüp uyuyakaldı ![]() "Ey Oruç, dedi; gönlünü ferah tut ![]() ![]() ![]() ![]() Oruç bu rüyadan büyük bir sevinçle uyandı ![]() ![]() ![]() ![]() "Derya işleri belli olmaz, dedi; bugün Oruç’a olan, yarın bizedir ![]() ![]() Bunun üzerine Oruç’un zindandan çıkarılmasına karar verildi ![]() ![]() ![]() "Yer altında olan eziyete göre derya üzerinde küreğe çakılmak nimettir, diyordu; Yarabbi şükürler olsun, dünya yüzünü gördüm ![]() AĞAM ORUÇ RODOS ŞÖVALYELERi’NiN GEMİSiNDEN KAÇIP KURTULUYOR O zamanda Sultan Korkut , Antalya’da otururdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oruç Reis, hoş mizaçlı bir adamdı ![]() ![]() ![]() ![]() "Ey Türk, sen bir güzel sözlü kişisin ![]() ![]() ![]() ![]() Oruç : "Ey akılsızlar" diye cevap verdi ![]() ![]() ![]() "O halde var bu halinde kal ![]() ![]() Oruç’un çakılı olduğu teknede bir papaz vardı ![]() ORUÇ’TAN SAKINMAK GEREK "Bu Oruç, dedikleri adamdan sakının ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rodos gemisi, Antalya yakınlarında ıssız bir yere yanaştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ey oğul, dedi; müşkül yoldan gelmişe benzersin ![]() ![]() Kocakarıcık Oruç Reis’i evine götürdü ![]() ![]() ![]() ![]() Oruç Reis o köyde 10 gün eğlendi ![]() ![]() Rodoslular’a gelindikte, sabah olunca, Oruç’un kürek yerini boş gördüler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oruç Reis, kocakarıcığa veda edip köyden ayrıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Hoş geldin, safa geldin, oğul" diye Oruç’u karşıladı ![]() ![]() Böylece Oruç Reis, Ali Reis’in teknesine ikinci kaptan oldu ![]() Bu esnada ben, Bodrum’da beklemekten ümidimi kesmiş, Midilli’ye dönmüştüm ![]() ![]() ![]() ![]() AĞAM ORUÇ MISIR SULTANININ HİZMETİNE GİRİYOR Ağam Oruç’un şöhretini Mısır Sultanı da işitmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rodoslular, Oruç’un Mısır Sultanı’nın seraskeri olduğunu duymuşlar, fırsat gözetiyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Oruç Reis namında bir korsan zuhur eylemiş," dedi; "altında 18 oturak teknesi var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rodoslular, 5-6 parça yürük tekneyi Oruç’un peşine taktılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Tekne Oruç’un amma, kendisi içinde yok!" diye gürledi ![]() Oruç Reis, Antalya’ya döndüğü zaman, zamanın padişahı II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Oruç Reis, bir mücahit kulunuzdur" dedi, "gece gündüz kafirle cenk edip nece zaferler kazanmıştır ![]() ![]() ![]() Sultan Korkut, Oruç Reis’in şöhretini biliyordu ![]() ![]() ![]() ![]() "Hemen başın sağ olsun," diye teselli etti; "ben seni teknesiz komam ![]() ![]() Sultan Korkut, hemen İzmir kadısına bir emir yazdı : "Fermanım sana gelir gelmez, Oruç Reis oğlumuza, dilediği üzere mükemmel bir kalite yaptırasın ![]() ![]() ![]() ![]() Piyale Bey de İzmir Gümrük Emini’ne name yazdı : "Oruç Reis, dünya ve ahiret karındaşımdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oruç Reis, İzmir'e geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Cenab-ı Hak seni her işinde mansur ve muzaffer eylesin," dedi ![]() Oruç, Manisa’da Sultan Korkut’a ve Piyale Beye veda etti ![]() ![]() ![]() ![]() Birkaç gün sonra derya üzerinde iki Venedik gemisine rasgeldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oruç Reis bu cengini Pulya sahillerinde yapmıştır
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Gazavat-ı Hayreddin Paşa |
![]() |
![]() |
#2 |
KRDNZ
![]() |
![]() Cevap : Gazavat-ı Hayreddin Paşa2 ![]() Ağam Oruç Cezayir'i Nasıl Fethetti
Gemiler birbirine yanaştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düşman gemilerindeki mallar, Oruç Reis’in teknelerine aktarıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oruç Reis, Midilli’den İzmir’e gitmeye, velinimeti Sultan Korkut ve karındaşlığı Piyale Bey’le görüşmeye karar verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Var imdi buralarda durma ![]() ![]() ![]() ![]() Oruç Reis, daha hasret gidermeye vakit olmadan hepimizle vedalaştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ağam Oruç’a dedi ki : "Ey Oruç Kapdan, seni affettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Böyle deyip ağama çok ikram etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sultan : "Dünyada nimet hakkın gözeten ve iyilik bilir adam varsa," dedi; "oğlum Oruç Kapdan’dır ![]() Bu minval üzre ağama çok dualar etti ![]() ![]() ![]() ![]() "SANDIM Ki DÜNYALAR BENİM OLDU!" Biz gelelim memleket ahvaline ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İki karındaş "Nereye gidelim?" diye düşünürken, Tunus’a gitmeye karar verdik ![]() ![]() Ben, ağam Oruç, ve Yahya Reis, her birimiz bir gemiye binip Tunus’a geldik ![]() ![]() ![]() "Bize ülkenizde bir yer verin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tunus Sultanı : "Pek makul söylersiniz gaziler," dedi; "hoş geldiniz, safalar getirdiniz ![]() ![]() "GAZAN MÜBAREK OLA! ![]() ![]() Sultan bize Halku’l-Vad limanını verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ey kapdan babalarım, izin verin, emredin, gidip bu gemiler devini ben alayım ![]() Deli Mehmed’in şevkini kırmamak için izin verdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Gazan mübarek ola," dedik ![]() Ertesi sabah iki gemi daha zaptettik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KAFİRLER KORKMAYA BAŞLIYOR O kışı gene Tunus’ta geçirdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bizi ortadan kaldırmak için kafirler ittifak eylediler ![]() "Oruç ve Hızır Hayreddin namında iki Türk peyda olmuş ![]() ![]() ![]() İspanyol kafiri bu minval üzere 10 pare mükemmel kadırga donattı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 GEMİ, 14 GEMİ OLMUŞTU! Fakat çok atak olan ağam Oruç beni dinlemedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daha fazla kale önünde durmak münasip değildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Eğer karındaşının kolu kesilmezse akibet vahim olur," dediler; "sonra bizden bilmeyesin ![]() Tunus halkı 4 gemiyle sefere çıkıp 14 gemiyle döndüğümüzü görünce ziyade şad oldu ![]() ![]() Cerrahlara dedim ki : "Ağam Oruç'un kolunu, kim kurtarırsa, onu terazinin bir kefesine oturtacağım ![]() ![]() ![]() AĞAM ORUÇ’UN KOLU KESİLİYOR Cerrahlar tekrar toplandılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Niçin böyle ah edip ağlarsın? Takdir-i Rabbani böyleymiş ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
KRDNZ
![]() |
![]() Cevap : Gazavat-ı Hayreddin Paşa3 ![]() Cezayir'de Bir Devlet Kurduk
O kış ağam Oruç tamamen afiyet buldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Endülüs’ün El-Meriye limanı açıklarında iken, 7 parça kafir teknesi göründü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tunus’tan hareketimizden 50-60 gün geçmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Sinyor," dedi; "sizin Minorka’da yattığınızı öğrendik ![]() ![]() ![]() Bunu öğrenince esirleri ikişer ikişer prangaya vurdurup gemilere dağıttım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Korsika seferinden sonra ağamla beraber Midilli adasına geldik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Siz mücahid kişilersiniz, yeyiniz, sıhhatte olunuz," diye yalvarırlardı ![]() DERYA AŞKIMIZ BÜTÜN AŞKLARDAN ÜSTÜNDÜ Muradımız kışı adada geçirmekti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Karındaşlarım, dün gece hayırlı bir rüya gördüm ![]() ![]() Midilli’ye çok tekneler gelirdi ![]() ![]() "Benim 827 adet fazla forsam vardır, size satayım ![]() Bu suretle kafirleri Osmanlı tüccar kaptanlara sattım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Levendler yemek, içmek için ceplerinden harcamazlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "FAKiR FUKARA YOLUMUZU GÖZLÜYORDU" Yolda 15-16 pare tekne ele geçirdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tunus’ta halk bizi o kadar sevmiş ki, çoğu bir daha bu sulara gelmeyiz diye tasa çekerlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Memleketime şeref verdiniz," dedi; "Cenab-ı Hak iki cihanda yüzünü ak etsin! Siz benim beylerimsiniz ![]() Huzurdarı çıkarken benim ve ağamın sırtına birer kürk giydirip taltif ettiler ![]() ![]() Kışı Tunus’ta geçirdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 33 gün sonra Tunus’a döndük ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "PADiŞAH DUASI ALDIK İKİ CİHANDA AZİZ OLDUK" Muhiddin Piri Reis, 6 pare tekneyle Tunus’tan hareketinin yirmi birinci günü İstanbul’a vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Hak Taala, dünya ve ahirette Oruç ve Hayreddin kullarımın yüzlerini ak eylesin," dedi; "kılıçları keskin, düşmanları mahkur, denizde ve karada gazaları mansur olsun ![]() Böylece padişah duası aldık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sultan Selim Han, teknelerin tersaneye çekilmesini irade buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Baka Reis," dedi; "verdiğim kadırgalardan birine Hayreddin Bey, öbürüne Oruç Bey binsin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Piri Reis yoldaşım, hakanımızın hatt-ı hümayunlarını aldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Piri Reis, İstanbul’da iken ben ve ağam, 10 pare tekneyle denize açıldık ![]() ![]() "İmdad olursa," dediler; "siz gazi yiğitlerden olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tam Becaye üzerine hareket edecektik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sultan Selim Han, Tunus Sultanı’na da bir hatt-ı hümayun göndermişti ![]() ![]() ![]() "Sen ki Tunus Beyi’sin, bu ferman-ı hümayunum vasıl oldukta mucibince amel eyleyip zinhar hılafından hazer edesin ![]() ![]() Bütün Tunus erkanı toplanmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Senin ve ağan Oruç’un yolu, kapdan-paşalık yoludur, dedi; mübarek ola!" Bu andan itibaren hasedinden tezvire başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "DÜŞMAN TEKNELERİNE SAVLET EYLEDİK" Ertesi gün ben ve ağam Oruç Reis, padişah ihsanı olan yeni gemilerimize bindik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu minval üzere Cezayir ülkesinin Becaye limanına geldik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Bu bize Allah'ın nimetidir," dedi ![]() Cümle levendler gülbank-ı Muhammedi çekip düşman teknelerine savlet eyledik ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
KRDNZ
![]() |
![]() Cevap : Gazavat-ı Hayreddin Paşa4 ![]() İspanya ile Harp 10 pare İspanyol teknesine Haçlı sancakları çekip 500 levendimle yerleştim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zira barutumuz azalmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İspanya’da Becaye’yi fethettiğimiz haberi duyuldukta, kafirlerin başına kıyamet kopup, cümlesi yeis ve matem deryasına battılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ağam Oruç Reis, Cezayir şehrini fethe giderken, ben de Clcelli’den hareket ettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Benim barut istediğinizden haberim yoktu,"dedi; "kethudam bana bildirmedi ![]() ![]() Gerçi kethudasının başını vurdurmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() Sultanla beraber atbaşı Tunus şehrini gezdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Padişah Mısır seferindedir," dedi; "haberiniz yok mudur? Niçin gelip Donanmay-ı Hümayun’a katılmazsınız?" Muslihuddin Reis, gayet akıllı bir adamdı ![]() "Devletlu Efendim, haşa ki padişah hizmetini ihmal etmişliğimiz yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kapdan-ı Derya, Muslihuddin Reis’in bu akıllıca sözlerini çok beğendi: "Berhudar olasınız!" dedi ![]() Muslihuddin Reis, yedi pare gemisiyle, Donanmay-ı Hümayun'un peşine takıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ORUÇ REiS’iN ZAFERi Muslihuddin Reis’in Mısır seferi iki buçuk ay sürmüştü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ağam Oruç, hamiyet kuşağını dört elle kuşandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oruç Reis, sancaklarını burçlara diktirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oruç Gazi esirleri saydırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ağam Oruç, bu büyük zaferi bir nameyle bana bildirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunlar, barut, kurşun, kereste, katran, yağ, pirinç, buğday yüklü teknelerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evvel bahar geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İshak ve Oruç Reisler, Cezayir şehrinde kaldılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Hoş geldiniz!" dediler; "İspanyol kafiri, kendileriyle birlik olan beyimizle beraber gece kaleden çıktı gitti ![]() ![]() ![]() ![]() Bu haberi alır almaz, iki bin gaziyi yola düzdüm ![]() ![]() ![]() ![]() "Nereye gidersiniz bre kafir-i bi-dinler?" deyip avaze saldılar; "bilmez misiniz ki, sizin için bizim elimizden halas yoktur?" Tüfek ateşinden sonra iş kılıca ve palaya dayandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gazi leventlerimi, Tenes kalesinin önünde karşıladım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Gazan mübarek ola karındaş!" diye tebrik ve dualar etti ![]() Tenes’ten kaçan bey, Tlemsen sultanının karındaşı oğluydu ![]() "İspanya Kralı sağ olsun ![]() ![]() Anladık ki, bu herifin kalbinden islam muhabbeti kalkmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ağam Oruç bu haberi aldıkta gayet kızdı ![]() ![]() ![]() "Efendiler, en büyük din düşmanımız olan İspanyol kafiriyle bir olup din kardeşlerimiz üzerine yürüyen, İspanya Kralı’na biat eden, nasihatlerimize kahpelikle mukabele eyleyen Tenes beyinin akibeti ne ola?" diye sordu ![]() Cümle ulema ittifakla dediler ki: "Katli vacib, canı ve malı helaldir" ve bunu fetva halinde yazıp ağam Oruç’a verdiler ![]() ![]() ![]() HAİNİN BOYNU VURULDU "Sen sultansın, biz kuluz," dediler; "kusur bizden, inayet sendendir!" Daha bu minval üzere hayli iki yüzlü laflar ettiler ![]() ![]() ![]() ![]() "Bre namerd," dedi; "senin ahlaksızlığın görülüp işitilmiş şeylerden midir? Benim hakkımda <ben öyle korsan makuulesine kulak asmam, İspanya Kralı’nın devletlü bir kuluyum,> demişsin ![]() ![]() ![]() Ve hemen cellada işaret edip hainin boynunu vurdurdu ![]() "Bu mel’un size geldikte bağlayıp bana göndermeniz gerekti," dedi; "beni karşınızda gördükten sonra bu işi yapmak marifet değildir ![]() Onların da başlarını kestirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
KRDNZ
![]() |
![]() Cevap : Gazavat-ı Hayreddin Paşa5 ![]() Oruç Reis'in Şehadeti Amma bu Tlemsen Sultanı da İspanyol kafirinin elinde zebundu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Amma Tlemsen fetholunmadıkça da, Cezayir ülkesi sükun ve huzur bulmazdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tlemsen'in Oruç'un sultanlığını tanıması, İspanya'da büyük telaş uyandırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ağamın gayesi, baharda Tlemsen'den Vahran üzerine yürümekti ![]() ![]() ![]() ![]() Oruç Reis, Tlemsen'de yalnız İspanyollar'ın değil, şehirden kaçan sultanın da tehdidi altındaydı ![]() Sultan etrafına külliyetli miktarda çapulcu toplamıştı ![]() ![]() "Türk korsanlarının elinde kaldım," diyordu; "bir akçamı ellerinden kurtaramadım ![]() Vahran kumandanı, Tlemsen Sultanı'na 20000 altın gönderdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben Cezayir şehrindeydim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ağam Oruç, 2000 leventle tekrar Tlemsen önlerine geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İspanya kralı Karlos, Vahran'daki valisine bir ferman gönderdi "Eğer başın sana lazımsa, Oruç Reis'ten gayri bütün Türkler'i kılıçtan geçiresin, Oruç Reisi sağ olarak esir alıp İspanya'ya gönderesin, ben onu ne şekilde ölümle öldüreceğimi bilirim" diyordu ![]() Kralının bu emri üzerine Vahran valisi, otuz-kırk bin kişiyle ağam Oruç'un üzerine yürüdü ![]() ![]() ![]() "Bu Türkler, gayetle inatçı bir kavimdir, helak olur, teslim olmazlar ![]() ![]() ![]() ![]() Ertesi sabah İspanyol elçisi Oruç Reis'in huzuruna çıktı ![]() "Ne dersiz oğullar," buyurdu; "elçiyi dinlediniz ![]() Leventler: "Elbette diri kalmak, ölmekten yeğdir," dediler; "çıkıp Cezayir'e gider, sonra gelir kalemizi yeniden alırız ![]() ![]() Oruç, kaleyi teslim etmeye razı oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oruç Reis, çoğu yaralı ve aç, günlerdir uyuyamış ve ellerinden silah bırakmamış bir avuç levendiyle kaleden çıktı ![]() "Silahlarınızı bize bırakınız," dediler; "sağ çıkıp gittiğiniz yetmez mi?" Oruç Reis: "Ölmek," dedi; "silah teslim etmekten yeğdir ![]() ![]() ![]() Ümitsiz bir cenk başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oruç Reis'e belki yüz kişi birden kılıç üşürdü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ağamın şehadet haberi Cezayir'e geldikte ben artık bir tek gaye için yaşamaya azmettim ![]() O da, ağamın yolunda gitmek, Afrika'yı ve Akdeniz'i kafirlere dar etmek gayesiydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "İsa'ya şükürler olsun," derlerdi; "belanın büyüğünden kurtulduk ![]() ![]() İspanya kralı Karlos'tan bir elçi geldi ![]() "Ağan ölmüş, leventlerinin çoğu kılıçtan geçirilmiş, kolun kanadın kırılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Ben Cezayir sultanıydım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Mayna Sinyor!" deyip bize teslim oldular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şevketlü Sultan Selim Han Hazretleri namına sikke kestirip hutbe okutturdum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Cihan Padişahı olan Selim Han, şimdi aynı zamanda peygamberimizin halifesidir ![]() ![]() ![]() Sultan Selim Han efendimize mutemet adamlarımdan Hacı Hüseyin Ağa'yı gönderdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hakanımız, Hüseyin Ağa'ya bir ferman-ı hümayun verdiler ki, kendi el yazılarıyla yazılan bu ferman, beni Cezayir beylerbeyiliğine tayin ediyordu ![]() ![]() ![]() "Baka Reis, işbu kılıcı Hayreddin Paşa kuluma götür, şan ve şerefle takınsın ![]() ![]() ![]() ![]() Hüseyin Ağa, İstanbul'dan hareketinin sekizinci günü Mora'nın güneyinde Koron limanına varıp demir attı ![]() ![]() ![]() "Artık Cezayir toprağı, Selim Han'ın mülküdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hüseyin Ağa, Koron'dan hareketinin sekizinci günü Cezayir'e geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük düşmanımız İspanyol kafiri idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biz, Doğu Akdeniz'den Batı Akdeniz'e gelince önce Tunus'a ayak basmış, Hafsi Sultanı ile anlaşmıştık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biliyordu ki Osmanoğulları cihangir bir sülaledir ve Selim Han, birkaç yıl içinde yüz Tunus ülkesi büyüklüğünde ülkeler fethetmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Hayreddin Paşa denen izbandut, ağası Oruç'tan daha da büyük bir beladır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BİR OSMANOĞLU'NUN ELiNDEN ÜLKE ALINDIĞINI KİMSE DUYMAMIŞTI Bütün kudret Allahü Taala Hazretleri'nin elindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bununla beraber bazı kabileler teşvik ve iğvaya kapıldılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
KRDNZ
![]() |
![]() Cevap : Gazavat-ı Hayreddin Paşa6 Tlemsen'in Zaptı ![]() "Karındaşın Mes'ud, Hayreddin Paşa'nın vafir askeriyle üzerine gelir, var ne halin varsa gör!" diye, Tlemsen'in bütün ilerigelenleri Sultan'ı bıraktılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sultan Mes'ud, gazilerimden her birine 25, Arap gönüllülerine adam başına 10 altın verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Şimdi hakanımızın sayesinde atalarının tahtına oturdun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat Mes'ud, tahta oturduğu gün zulme ve haksızlığa başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Sultanım, gördünüz mü, beni atalarım tac-u tahtından mahrum edip, yerime nimet hakkı gözetmez bir nankörü oturttunuz ![]() ![]() ![]() Karındaşı Mes'ud'dan ne hayır gördükse, bu Abdullah'tan da o kadarını göreceğimiz belliydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BİR HARP HİLESİ Haber aldım ki Abdullah, Tlemsen'e gelmiş ve şehre hakim olmuş ![]() ![]() ![]() "Sahte bir ricat hareketi yapalım, demişler; "bizi kaleyi bırakıp kaçtık sansınlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aynıyla böyle oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu minval üzere Tlemsen kalesi leventlerin eline düştü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu Mes'ud öyle namert bir kahpe idi ki, kalede leventlerime karşı koyan ve efendileri için canlarını veren 6000 Arap'a haber vermeden kaçtı ![]() ![]() ![]() "Haşa ki Cezayir sultanı Hayreddin Paşa'ya asi değiliz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu Tlemsen cenginde leventlerim, tam 5000 Arap'ı kılıçtan geçirmeye mecbur olmuşlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geri kalan 900 levendim Cezayir'e geldi ![]() ![]() ![]() ![]() "Şimdiki halde sözü insan sözüne benzer, ama bakalım bu da tahta oturunca kardeşi gibi mi davranır?" Cümle reislerim güldüler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "El birliği edip Türk kısmını Arap yakasından çıkarıp kaldıralım ![]() Bu hayırsız veledin Tunus sultanına gönderdiği bir nameyi ele geçirdim ![]() ![]() "Seninle el birlik edip Türk'ün kökünü keselim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbnü'l-Kaadi ile Tunus Beyi arasındaki nameleri ele geçirdim ve bana karşı hazırladıkları desiselerden haberdar oldum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu muharebede elime 300 çadır ganimet geçti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün Avrupa kralları namımı "Barbaros" diye anıp titrerlerken bir asinin bizi vurması, Cezayir'de kargaşalık doğurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Bu Türkler'in Cezayir'de ne işleri vardır? Burası Arap ülkesidir ![]() ![]() BİR HAİN LEVENT Kendilerini İspanyol köleliğinden kurtardığımı unutan bazı gafil nankörler, bu davete uydular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Değil donanması, gemisi bile yoktu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zira askerlik ve devlet idaresi Türk'e mahsustur ![]() İBNÜ'L-KAADİ İSYANI Nihayet beklediğim fırtına koptu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İsyanı bastırdıktan sonra, elebaşılardan 185 kişiyi elleri bağlı olarak önüme getirdiler ![]() ![]() "Efendiler, bu asiler hakkında dinimizin, şeriatimizin emri nicedir?" Yaşlı bir din adamı şöyle cevap verdi: "Paşam, sana ve askerine karşı gelenin cezası şeriatimizde ölümdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Levent reislerime döndüm: "Siz ne dersiz?" dedim ![]() Reislerimden biri: "Sen daha iyi bilirsin paşam, diye cevap verdi; amma biz din adamı değiliz, askeriz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BARBAROS CEZAYİR'İ TERK EDİYOR Reisin sözleri daha makuldü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Benden sonra Arap ilerigelenleri, biribirlerine düşecekler, halk perişan olacaktı ![]() ![]() ![]() ![]() Bir sabah Cezayir limanında yatan 25 pare gemime bütün leventlerimi, ailelerini, mallarını doldurdum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Yarın İspanyol kafiri gelse bizi kim korur?" diye feryada başlayıp İbnü'l-Kaadi'ye beddualar ettiler ![]() ![]() ![]() ![]() "İşte Cezayir kalesinin anahtarları, var efendine teslim eyle, sultanlık peşindeydi, gelsin memleketin başına geçsin ![]() ![]() Cezayirliler yalnız İspanyol kafirinden değil, Sultan Süleyman Han'dan da korkarlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir günlük bir derya yolculuğundan sonra Cicelli'ye geldik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Bizler haşa Cihan Padişahı'na asi değiliz, dediler; bu lekeyi kabul etmeyiz ve Süleyman Han'ın tab'ası olmakla öğünürüz ![]() Cicelli'de çok kalmadım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her levendin eline 185 duka altını, ayrıca 4 tüfek, 5 tabanca, 8,5 kantar demir, 17 zira Venedik çuhası, 225 zira kumaş düştü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cümlesini geçti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() CEZAYiR'DE KIPIRDANMALAR BAŞLIYOR Bu arada eski reislerimden Kurdoğlu Reis de Cicelli'ye üç pare gemiyle geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cezayir şehri halkı, az zamanda kıymetimizi anlamış, şehrin asayişine ve refahına halel gelmiş, İbnü'l-Kaadi aleyhine kıpırdanmalar artmıştı ![]() "Hayreddin Paşa'yı davet etmek gayetle menfaatimizedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbnü'l-Kaadi şöyle cevap vermiş: "Hey bre akılsızlar! Siz Hayreddin Paşa, Cezayir şehrini neye bıraktı sanırsız? Benden korkusundan bırakmıştır ![]() Bunun üzerine, vaktiyle maiyetim leventlerimden olup sonradan kovduğum Kara Hasan dayanamamış: "Sultanım," demiş, "benim bildiğim Hayreddin Paşa'nın Allah'dan başka kimseden korkusu yoktur ![]() ![]() ![]() İbnü'l-Kaadi gayetle kızmış ![]() ![]() Bu hadiseler, Cezayir şehrine dönmemizin yaklaştığını gösteriyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sırada Sinan Reis, 9 pare tekneyle Akdeniz seferine çıkmış, 12 pare kafir gemisi ele geçirmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Hayrola Sinan," dedim; "ne var?" "Ne olsun paşam," dedi; "sıkılırım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
KRDNZ
![]() |
![]() Cevap : Gazavat-ı Hayreddin Paşa7 Barbaros Tekrar Cezayir'de![]() Cezayir'den de bizi çağırıp dururlardı ![]() "Baka Reis, akıbet öyle görünür ki, bize Cezayir yolu açılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sinan Reis: "Baş üstüne paşam," deyip çıktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alem lalezara döndü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cicelli'den kalktık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İBNÜ'L-KAADİ'NİN ÖLÜMÜ İbnü'l-Kaadi, Cezayir'e yaklaştığımı haher alınca, korkusundan dudakları çatlamış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbnü'l-Kaadi'nin bindiği kısrakla 100 duka verip şeyhi mükafatlandırdım ![]() ![]() ![]() İbnü'l-Kaadi ölünce, askerleri silahlarını atıp zemine kapandılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eski yoldaşları olan binlerce levendim de ardımda saf saf duruyor, heyecan ve merakla vereceğim emri bekliyorlardı ![]() ![]() ![]() Çünkü bu leventler benim şahsımda, şevketlü hakanımıza isyan etmiş sayılırlardı ![]() "Cümlenizi affeyledim," dedim; "silahlarınızı alıp kuşanınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() CEZAYİR'E GİRİŞ Bütün bu işlerden sonra yürüyüş emri verdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sinan Reis, 33 pare gemiyle Cicelli'den çıktı ![]() ![]() ![]() Bütün Cezayir ülkesinde nizam ve intizamı temin etmek için çalışmaya koyuldum ![]() ![]() ![]() "Tez sikkeleri Halife-i Ruy-i Zemin adına kestirip vergi borcun olan 39000 dukayı Cezayir'e yollayasın ![]() ![]() ![]() ![]() Emir Abdullah, namemi alınca yırtıp atmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sıralarda leventlerim, İbnü'l-Kaadi'nin karındaşı oğlu olan Ferhad'ı yakalamışlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cezayir'e dönünce, donanmayı, küçük filolar halinde gazaya gönderdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İspanyol kafiri, Cezayir limanının 300 metre açığındaki kayalık üzerinde kudretli bir kale yapmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KAFİRİ TOPA KOYUP ATTIRDIM Böylece Penon elimize geçti ![]() ![]() ![]() ![]() "Bre kafir," dedim; "keskin nişancı imişsin ![]() ![]() Kafiri bir topa koyup deryaya attırdım ![]() ![]() ![]() Bu belalı kayalığın bizim için hiçbir lüzumu yoktu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Penon kayalığındaki kalesini almam İspanya kralı Karlos'u gayetle kızdırdı ![]() ![]() "Kale almak, benim gibi, Gran Senyor gibi büyük imparatorların işidir ![]() ![]() ![]() ![]() Eskiden beri adetim, esir düşen kafir zabitlerini, kaptanlarını, valilerini, rahiplerini, sanatkarlarını yanıma çağırıp onlarla konuşmaktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Penon kayalığının elimize düşmesinden ve derya ile bir edilmesinden haberi olmayan bir İspanyol filosu kale için mühimmat getiriyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sıralarda büyük kaptanlarımdan Sinan Reis hastalandı ![]() ![]() ![]() ![]() "Oğlum Aydın, bu yıl Batı Akdeniz'i sen gezeceksin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Baş üstüne paşam," diyen Aydın veda edip yanımdan ayrıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çok sevindim ![]() ![]() ![]() ![]() İspanya kralı Karlos, Aydın Reis'in binlerce Endülüslü'yü gemisine aldığını duyunca, en büyük amirallerinden "Portondo" nam kafiri, Reis'in yolunu kesmeye memur etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Amiral Portondo çok yaklaşmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aydın gelip elimi öptü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İstanbul'a gitmek üzere on pare kadırga hazırlattım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
KRDNZ
![]() |
![]() Cevap : Gazavat-ı Hayreddin Paşa8 Aydın Reis İstanbul'da ![]() AYDIN REİS CİHAN HAKANI'NIN HUZURUNDA Aydın Reis, mübarek bir saatte İstanbul limanına girdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şevketlü hakanımız Sultan Süleyman Han, Aydın Reis'i diğer bir reisle beraber kabul buyurdular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Malzemenin ağırlığından koca kadırgalar iyice suya gömülmüş, değil ambarlarda, güvertelerde bile sıçan gezecek yer kalmamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aydın Reis, Avlonya ve Draç'a uğrayarak Venedik Körfezi'ne girdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aydın'ı hemen kabul ettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hakanımızın iradeleri mucibince, sırmalı al sancaklarını Cezayir'e paşa kapısının önüne mualla bir mevkie astırdım ![]() ![]() ![]() Bu yıl da Cezayir şehri ve çevresindeki bütün yetim ve fakir oğlancıkları ve gelinlik kızları topladım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "KRALLAR İÇİNDE MASKARA OLDUM!" Diğer taraftan İspanya kralı Karlos: "Krallar içinde maskara oldum", diye amiral ve kumandanlarını azarlıyor, hiçbirinin bizimle başa çıkamadığına yanıp yakılıyordu ![]() "Müsterih olun efendimiz", dedi; "ben tez zamanda gidip «Barbaros» dedikleri din düşmanını zincire vurur, huzurunuza getiririm ![]() Bunun üzerine Kral Karlos'un yüzü güldü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Andrea Doria, beni esir almak hulyasıyla yola çıktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben Doria'nın Şerşel'e asker döktüğünü öğrenir öğrenmez, 40 parça tekneyle Cezayir limanından çıkmıştım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yolda ele geçirdiğim düşman tekneleriyle beraber 60 parça gemiyle Şerşel'e gelip demir attım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AYDIN REİS ATLAS OKYANUSU'NDA Andrea Doria'yı yakalamak istiyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gelen ganimetle Cezayir şehri, Hind ülkelerinin pazarlarından nümune oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aydın Reis, hareketinin 27 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Baka Reis, Cezayir beylerbeyim Hayreddin Paşa'nın işleri cümle makbulümdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aydın Reis, İstanbul'dan ayrıldığının 41 ![]() ![]() ![]() ![]() Aydın, hakanımızın name-i hümayunlarını verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sıralarda Kral Karlos, gayetle müşkül durumdaydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Bre kafir," dedim; "imanını yenile! Zira en büyük din düşmanımıza uyup Müslümanlar'ın halifesi ve cihanın padişahı olan hakanımızı bu ülkelerde temsil eden bana kılıç çektin!" Tlemsen Beyi, kelime-i şehadet getirip tecdid-i iman etti ![]() ![]() Ben Tlemsen'de iken Deli Mehmed Reis, 40 pare donanmasıyla İspanyol donanmasına rasgeldi ![]() ![]() ![]() ![]() DONANMAMIN 21 ![]() Bu zaferden cesaret alan Endülüs Müslümanları da İspanyollar'a karşı ayaklandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hususta kendilerinin birçok ferman-ı hümayunlarını almıştım ![]() Günlerden bir gün, Şevketlü hakanımız Sultan Süleyman Han bin Sultan Selim Han'ın bir çavuşu olan Sinan Ağa, Cezayir'e geldi ![]() ![]() ![]() "Sen ki Cezayir-i Arab eyaletim beylerbeyisi Gazi Hayreddin Paşa'sın, şöyle bilesin ki, İspanya Kralı üzerine sefer muradımdır ![]() ![]() Hatt-ı hümayunu okur okumaz Sinan Çavuş'a: "Ferman efendimizindir," dedim; "tez vakitte İstanbul'a gelip mübarek eteklerine yüzümü süreceğim!" Hemen hazırlığa başladım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir mübarek saatte, Cihan'ın Taht Şehri olan İstanbul'a gitmek üzere Cezayir'den yelken açtık ![]() ![]() ![]() Yanımda 18 reis vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Andrea Doria denen adı kendinden büyük kafir amirali ise, bu sıralarda Mora'nın güney sularında dolaşıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güzel bir kış günü İstanbul'a vardık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alayın başında 200 esir yürüyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün bu alaydan sonra ben ve reislerim ve maiyetimiz yürüyorduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ertesi sabah ben ve 18 reisim, Cihan Hakanı Kanuni Sultan Süleyman Han Hazretleri tarafından huzur-ı hümayunlarına kabul olunduk ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
KRDNZ
![]() |
![]() Cevap : Gazavat-ı Hayreddin Paşa9 ![]() Kaptan-ı Deryalığım Kabul merasimi muhteşem oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cihan’ın Hakanı, getirdiğim acizane hediyelere teşekkür etmek tenezzülünde bulundu ![]() ![]() ![]() "Baka Paşa, dedi; "seni kapdan-ı derya yapmak isterim ![]() ![]() ![]() ![]() Merasimden sonra tek başıma Süleyman Han’la görüştüm ![]() ![]() "Padişahım, dedim; "Doria ne köpek olur da mübarek ağzınıza alırsız?" Birden yaptığım terbiyesizliği anladım ve çok mahcup oldum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gene 10 günde Halep'ten İstanbul'a geldim ![]() ![]() ![]() DÜNYANIN EN BÜYÜK DONANMASI Derhal İstanbul Tersanesi'ne koştum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbrahim Paşa'ya, henüz keşfedilen Yeni Dünya (Amerika)'ya sefer düzenlesek istifade edeceğimizi de söyledim ![]() ![]() Bir yandan Tersane'deki yeni makamımda donanmanın düzeni, yeni tekneler donatımıyla uğraşırken, bir yandan da İstanbul'u geziyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kapdan-ı derya olmamın Avrupa'da da tesirleri büyük oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hakanım benden memnundu, Vezir-i azam Damat İbrahim Paşa da memnundu ![]() "Şevketlü Hakanımız’ın şu işine bakın, bir korsanı kapdan-ı derya eyledi!" deyü dedikodu yapmaktan utanmazlardı ![]() ![]() ![]() ![]() Kapdan-ı derya olarak çıktığım ilk seferde Sicilya’dan sonra Sardunya’ya, oradan Cezayir’e ve Tunus’a gittim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kral Karlos’un Tunus’a geleceğini haber aldım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kral Karlos, 500 harp ve nakliye gemisiyle Barselona limanından 17 günde Tunus’a geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O da bunu biliyor, bir an önce Halkulvad’i düşürmek için en büyük zayiatı göze alıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tahmin ettiğim gibi, emrimdeki 6000 Arap gönüllüsü öyle zararlı bir hareketle ihanet ettiler ki, bir an önce güneye çekilmek vacip oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat Sinan Reis, sağ kalan leventleriyle beraber kurtulup Tunus şehrine geldi, bana katıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Son bir huruç hareketi yaptım ![]() ![]() ![]() Korkunç bir yarma taarruzu yaptım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türk milletinin şimdiye kadar yetiştirdiği en büyük denizcilerden olan merhum, Kemal Reis’in yanında yetişmiş, ağamın, sonra benim yanımda, bütün Avrupa’ya yayılan büyük bir şöhrete erişmişti ![]() TUNUS’TAKİ HAÇLI VAHŞETİ Tunus şehri, Afrika’nın en büyük birkaç beldesinden biriydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu suretle Tunus şehri ile çevresi, Hafsiler’in, gerçekte İspanyollar’ın eline geçti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Faro önlerinde büyük bir Portekiz gemisi ele geçirdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben Donanmay-ı Hümayun’un başında hareket ettim ![]() ![]() Sefer Venedik ve İspanya üzerineydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Salih Reis, Mısır’dan "Hind Hazinesi"ni getiriyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak Doria, 40 kadırgayla Salih'le birleşmek üzere olduğumu öğrenince, başını belaya sokmaktan vazgeçip, adeti olduğu üzere Akdeniz’in bir bucağına kaçtı ![]() Venedikliler’den 28 ada ve 7 kale fethettikten, her birine muhafız koyup devlete kattıktan sonra, Ağrıboz'a geldim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başta İspanya, Venedik, Ceneviz, Papalık, Floransa, Malta donanmaları olmak üzere Kral Karlos’un toplayıp Andrea Doria’nın emrine verdiği donanma büyüklüğünde bir donanmayı ben hayatımda görüp işitmediğim gibi, tarih kitaplarında da okumadım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Reislerimi, kapdan-ı derya baştardama çağırdım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PREVEZE SAVAŞI Turgut’un kumanda ettiği filoyu arkama alıp körfezden çıktım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düşmanın birçok bakımdan üstünlüğüne karşı bizim de bazı üstünlüklerimiz vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öyle bir an geldi ki, Doria gülünç duruma düştüğünü anladı ve donanmasına bize iyice sokulmak emrini verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DORİA PERİŞAN OLDU Muharebe başlarken güney rüzgarı çok sert esiyor, kadırgalarımıza muhalif geliyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Söylediğim gibi, benim hareketimin adeta esiri olan, harekatını benim harekatıma göre değiştiren, teşebbüsü elden kaçıran Doria, perişan oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muharebe 5 saat sürdü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muzaffer Donanmay-ı Hümayün’u İstanbul’a getirdim ![]() ![]() ![]() ![]() Ertesi yıl donanmanın başında gene sefere çıktım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Preveze’den sonra Karlos Kralı, Türkler’i açık denizde yeneceğinden ümit kesti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
KRDNZ
![]() |
![]() Cevap : Gazavat-ı Hayreddin Paşa10 ![]() Karlos'un Cezayir Bozgunu Gizliden bana gönderdiği namede, "Senin gibi Cezayir Kralı olan bir adamın Büyük Türk’ün alelade bir beylerbeyiliğine tenezzül etmesi züldür ![]() ![]() ![]() ![]() Bu maskaralığı derhal Divan-ı Hümayun’a bildirdim ve bir müddet önce beraberce İtalya seferine çıktığımız Vezir-i Azam Damat Lütfi Paşa’ya: "Zinhar gaafil olmanız paşam, dedim; çünkü Karlos Kral, bu mezbuhane teşebbüsünün de netice vermediğini anlayınca mutlaka başka bir hınzırlık düşünecektir ![]() Lütfi Paşa bir an düşündü; sonra dedi ki: KARLOS’UN İHANET TEKLİFİ "Paşam, Kral Karlos’u benden iyi tanırsın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Karlos’un benimle müzakereden mesul tuttuğu Andrea Doria’ya haber uçurttum ![]() ![]() ![]() ![]() Hasan’a gereken buyrukları gizlice gönderdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alkodet’i tanırdım, gayetle mutaassıp bir İspanyol kafiri olmakla beraber, hakkaa ki yiğit bir ihtiyardı ve benim oğulluğum ve vekilim olan bu adamın bir krallık tacı için hakanına ve devletine ihanet etmeyeceğini bilirdi ![]() ![]() ![]() "Benim Cezayir’i Sultan Süleyman’dan koparacak gücüm mü var sanırsınız ki, bana böyle teklifte bulunursuz? Elbet krallar arasına girmek isterim ![]() ![]() ![]() ![]() Kont’un, Doria’nın ve koskoca İspanya Kralı’nın bu zokayı yutacağına doğrusu az ihtimal veriyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hakanımız Sultan Süleyman Han, 9 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KRAL KARLOS’UN MEKTUBU Hasan Bey’in 600 Türk levendi ve 2000 Arap gönüllü atlısı vardı ![]() ![]() "Bu gördüğün kuvvete karşı koymaya, değil senin, Gran Senyör’ün bile takatı yetmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oğulluğum Kara Hasan Bey, şöyle cevap verdi: "Kale ve ülke benim değildir ki, sana vereyim ![]() ![]() ![]() ![]() Karlos, yel götürmez askeriyle kaleye taarruza geçti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kafirler, ertesi gün Cezayir’i alacakları fikriyle gemilerinden yüzlerce fıçı şarap getirdiler ![]() ![]() ![]() Hasan, casuslarını şövalye kılığına bürüyüp, düşman çadırlarına kadar sokmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nöbetçileri, fırtınanın şiddetinden nöbet yerlerini bırakıp şuraya buraya sığınmışlardı ![]() ![]() BÜYÜK TÜRK GELMİŞ Allah, cemal yüzünü göstermeye başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tam gece yarısı Hasan Bey, düşman ordugahını tarumar etmeye başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karlos Kral, askerine, donanmaya dönmek ve Doria’ya, donanmayı harekete hazır tutmak emrini verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu suretle 20000 kafir ya fırtınada boğuldu, ya leventlerin kılıcı altında can verdi, veya esir düştü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ATINI YİYEN KRAL! Doria, Hasan Bey’in leventlerinin üzerine kadırgalardan gülle yağdırıyor, fakat bu, leventleri daha fazla kızdırmaktan başka bir işe yaramıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Haçlılar’ın vaziyeti, kelimelerle anlatılamayacak derecede kötüydü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Haçlı armada, ancak 13 gün Cezayir’in bereketli topraklarında kaldı ve mahvolması için 3 gün kafi geldi ![]() ![]() Oğulluğum Hasan Bey'e bu büyük zaferinden sonra «Gazi» ünvanı verildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonradan oğulluğum Hasan, Cezayir önlerinde batan kafir kadırgalarından 150 top çıkardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mehmed Reis, önce beni ziyaret etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TERSANE-İ HÜMAYUN’DA ON BİNLERCE İŞÇİ ÇALIŞIYORDU Sultan Süleyman Han, benimle beraber yalnız Mehmed Reis’i ve kaptanların ileri gelenlerinden dört, beşini huzuruna kabul buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cezayirli leventlerin bir kısmı ilk defa İstanbul’a geliyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mehmed Reis, 35 pare tekneyle İstanbul’dan ayrıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hakanımız birkaç gün sonra Hasan Paşa’ya 5 kadırga daha gönderdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer taraftan Karlos Kral’ın aylarca kiliseden çıkmadığı haberi geldi ![]() ![]() Hatıralarıma burada son veriyorum ![]() ![]() - SON - |
![]() |
![]() |
|