![]() |
Ekonomİ İşte Sadaka Ekonomisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Ekonomİ İşte Sadaka Ekonomisiİşte sadaka ekonomisi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Sadaka kültürümüzde meşru” açıklamasıyla bir kez daha gündeme gelen yardım ve bağış kuruluşları artık sivil toplum kuruluşları arasında önemli bir yer tutuyor ![]() ![]() ![]() ![]() “Türkiye’de Sivil Toplum” konulu araştırmaya göre Türkiye’de devlet, bağış toplama noktasında sivil toplum kuruluşları arasında haksız rekabet ortamı yaratıyor ![]() ![]() Pek çok ülkede STK’leregenel anlamda çeşitli teşvikler verilirken, sivil toplumun genelini kapsayacak şekilde yapılıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Teşvik gıda bankacılığını patlattı 2004 yılında fakirlere yardım amacıyla; gıda, temizlik malzemesi, giyecek ve yakacak maddesi bağışlayan şahıs ve şirketlerin daha az vergi ödemesinin yolunu açan hükümet, kuruluş sözleşmesinde gıda bankacılığı yazan vakıf ya da derneklere bağış yapılmasını cazip hale getirdi ![]() ![]() ![]() Bu düzenleme sonucunda 2004’ten sonra aralarında Deniz Feneri, Rahmeteli, Şefkat Eli gibi derneklerin de olduğu 20 gıda bankacılığı yapan dernek kuruldu ![]() ![]() ![]() Kadın ve çevre alanında çalışana KYÇK statüsü yok Türkiye’de, kamu yararına çalışan kuruluş statüsünü elde etmek için, kâr amacı gütmeyen kuruluşların ülke genelinde kamu yararına faaliyetlerde bulunması gerekiyor ![]() Böyle bir şart öne süren başka bir Avrupa ülkesi bulunmuyor ![]() ![]() ![]() Örneğin, belirli bir şehirde veya bölgede deprem sonrası insani yardım sağlamak üzere kurulmuş olan kâr amacı gütmeyen bir kuruluşun veya kirlenmiş bir nehri temizleme faaliyetine katılmış olan bir çevre örgütünün kamu yararına kuruluş statüsünü elde etmesi, teşviklerdeki sınırlamalar dolayısıyla engelleniyor ![]() Türkiye’de kadın, çocuk, çevre, haklar ve yaşlılar gibi belli başlı sivil toplum alanları kamu yararı statüsünün neredeyse dışında bırakılmış ![]() Cami dernekleri ağırlıkta Yaklaşık 80 bin derneğin kuruluş amacına göre dağılımında 14 bin 744 sayısıyla cami yaptırma, Kuran kursu açma gibi birçok dini hizmetlerin gerçekleştirilmesine yönelik faaliyetler üstlenenler ilk sırada ![]() Ekim 2008 tarihi itibarıyla 4 bin 471 vakfın kuruluş amaçlarına göre dağılımına baktığımızda, yüzde 42’lik büyük bir bölümü (1906) sosyal yardım alanında faaliyet gösteriyor ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|