![]() |
Hicri Yılbaşı |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Hicri YılbaşıMuhakkak Allah indinde muteber olan ayların adedi on iki aydır ![]() ![]() ![]() ![]() Muharrem-i şerifin ilk günü ve onu takip eden günlerde kim ki; ‘’Ey Kerim olan Allah’ım!Sen ezeli ve ebedisin ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() (Nüzhetül-Mecalis) Sevgili peygamberimiz(s ![]() ![]() ‘’Günün,senin devendir ![]() ![]() ![]() Muharrem ayı;içinde zuhura gelen hadiseler,vuku bulan ilahi tecelliler ve islami bir tarih başlangıcı kabul edilmesi bakımından,Müslümanlar için büyük önem taşır ![]() Hürmet edilmesi gereken bir ay olduğu için ayet-i kerimede sabit olan bu mübarek ayın,ilk on gecesi de ,zilhicce’nin ilk on gecesinde olduğu gibi ‘’Leyali’i Aşara’’ yani on mübarek geceleri ihya etmek ve gündüzlerinde oruç tutmakla alakalı bir çok hadis-i şerif vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ‘’Ramazan-ı şerif orucundan sonra oruçların en faziletlisi,muharrem ayında tutulan oruçtur ![]() ![]() (Müslim Tergıb C:2 syf:462) Hz ![]() ![]() ‘’Ben Rasulallah(s ![]() ![]() -Ya Rasulallah!Ramazan ayından sonra hangi ayda oruç tutmamı bana emredersin? Deyince Rasulallah(s ![]() ![]() ‘’Ramazan ayından sonra oruç tutacaksan,Muharrem ayında tut!Çünkü o Allah’ın ayıdır ![]() ![]() (Tergıb C:2 ) Bu hadis-i şerifteki müjdeye dikkat etmek gerekir ![]() ![]() Bizlere böyle mübarek günler veren Mevla’mız,umulur ki bu günlerdeki esrarın hürmetine bizlere afv ve mağfiret ile muamalede bulunsun,ümmeti Muhammed’in hidayetini ziyadeleştirip hizmetlerimizi kıyamet sabahına kadar daim,baki ve ali kılsın(amin) MUHARREM AYININ BİRİNCİ GECESİ Muharrem ayı hicri senenin birinci ayıdır ![]() ![]() Namaza şu niyetle başlanır: Yarabbi bizi yetiştirmiş oldugun bu seneyi hakkımızda mübarek kılman afv ıilahine feyz i ilahına mazhar kılman dünyevi ve uhrevi saadetlere nail eylemen için Her 2 rekatte 7fatiha i şerife 7ayetül kürsi 7ihlası şerif okunur ![]() Namazdan sonra 11defa lailahe illalahü vahdehü la şerika leh lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyi ve yümit hüve hayyün la yemutu biyedihil hayr ve hüve ala külli şeyin kadir ![]() 11istiğfar ışerif 11salavatı şerife okumup dua yapılır ![]() duada geçmiş seenin günahlarının affı ve yeni seneye günahsız girmek için iltica edilir ![]() Muharremin birinci gecesi ayrıca şu şekilde niyet ederek bir Tesbih namazı kılınır ![]() Yarabbi bu yeni senede beni mağrifeti ilahiyene rızayı ilahine ve hidayeti ilahiyene mazhar eyle yeni açılan amel defterimi rızayi ilahine muvafık amel ile doldurmayı bana nasip eyle ![]() ![]() tesbih nmazında şunlar okunur ![]() 1 ![]() 2rekatte 1fatiha şerife 1amener Rasulu(sureiali imranın ilk2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Namazdan sonra istiğfar edilir,salavatı şerife getirilir va arkasından dua yapılır ![]() (Dua ve ibadetler fazilet neşriyat) Tüm müslüman aleminin yılbaşı mübarek olsun(:
![]() |
|