Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
nefs, terbiyesi

Nefs terbiyesi

Eski 12-21-2008   #1
bonsoir

Nefs terbiyesi

Süfyan-ı servi hazretleri son anlarını yaşıyordu Yastığının altından bir kese altın çıkarıp yanındakilere “Bunu sadaka olarak dağıtın “dedi Dostları hayretle “Hayret !! o dünya malına ehemniyet vermezdi Yanında dünyalık bulundurmazdıBu kadar parayı saklamasının sebebi ne olaki ??diye birbirlerine sordularSüfyan-i onların bu şaşkın halini görünce şöyöle izah etti”Bu parayla ben dinimi korudumŞeytanımı ve nefsimi susturdumNefis ve şeytan ne zaman bana “giyecek bir şeyin yok ,bunlar için dünyaya çalış ,dünyalık kazan!”diye vesvese vermeye çalışsalar onlara bu altınları gösterir başımdan kovardım

“Bu altınları onlara karşı silah olarak kullandım” Dedikten sonra ruhunu teslim etti

Tabiinin büyük alim ve velilerinden Ebu Hazım’ anlatıyor:Nefsin hevasını öldüren ,harpte düşmanı öldürenden daha güçlüdür

“Her gün kişinin ilmiyle hevesi insana gelirlerKalbi üzerinde birbiriyle mücadele ederler Eğer kişinin ilmi , hevesine galip
Tabiinin büyük ilim alim ve velilerinden Ebu Hazım ‘den “Nefsinin hevesini öldüren ,harpte düşmanı gelirse o gün o kişi için kazanç günüdür Şayet hevesi ilmine galip gelirse o kişi için o gün zarar günüdür…

İmam-ı Gazali’den:Nefsi mübah olan nimetlerin çoğundan alıkoymazsan ,gönlü ahiret yoluna yürümekten mümkün olmaz Zira nefs mübah şeylerden alıkonmazsa mahsurlu şeylere meyleder Mesela dili gıybetten ,boş konuşmadan alıkoymak isteyen kişi Allah(cc)’ı zikreden dini ve dünyevi en ehemniyetli meselelerden başka bir sözkonuşmamalıTa ki çok konuşma arzusu sönüp yerinde ve lüzumlu konuşma alışkanlığı elde etsino zaman insanın susmasıda ,konuşmasıda bir ibadettir…

Sonsuz cennet dünyada yapılan birkaç amelin değil ,halis niyetlerin karşılığıdır

alıntı

DostÇa Kalın:sm_cool:

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com