Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
efendimizin, peygamber, talim, terbiye, usulü

Peygamber Efendimizin Talim ve Terbiye Usulü

Eski 12-05-2008   #1
meLankoLik_asaLet
Icon1861

Peygamber Efendimizin Talim ve Terbiye Usulü

Âlemlere Rahmet olarak gönderilen son peygamber Hz Muhammed Mustafa (sav) Efendimizi, her cihetiyle anlatmamiz elbette mümkün degildir Peygamber Efendimizin, putlara tapan, kendi öz evlâdini diri diri gömebilen, her türlü kötülügü kili kipirdamadan isleyebilen bir toplulugu, ALLAH (CC) ve Resûlü’nün emir ve yasaklarina riâyette kil kadar tâviz vermeyen bir cemiyet hâline getirmekte takip ettigi usulleri maddeler halinde îzâh etmeye çalisalim Ancak takdir edersiniz ki, onu, bir yönüyle dahi olsa, kâmilen anlatmak mümkün degildir Bunun için îzâhlarimiz, belki de, sâhili olmayan denizden, bir damla olacaktir

1- Her seyden evvel sevgili Peygamberimiz (SAV) tâlim ve terbiyede son derece müsfik ve merhametli idi Huzûrunda bulunan herkese deger verirdi
Ashâb-i Kirâm’dan Muâviye Bin Hakem Es-Sülemî söyle anlatiyor: “Ben Resûlullah Efendimizle berâber namaz kiliyordum Cemaatten birisi hapsirinca: “Yerhamükellâh” dedim Cemaat bana fena sekilde baktilar Ben de: “Vay evlâdini kaybeden annemin hâline! Helâk oldum”, dedim Cemaat ellerini dizlerine vurarak beni susturmaya çalisiyorlardi Ben de sustum Peygamberimiz (SAV) namazini bitirince beni çagirdi Annem babam ona fedâ olsun! Ondan önce de ondan sonra da ögretmek cihetinden, daha güzelini görmedim Beni ne azarladi, ne dövdü, ne de kötü söyledi (Sâdece): Bu namazdir (ey Muâviye!) namazin içinde insan kelâmindan hiçbir sey konusulmaz O ancak tesbih, tekbir ve Kur’ân okumaktan ibarettir" buyurdu

2- Agir agir konusur, mühim kelimeleri ve cümleleri tekrarlar, konusmasini bikkinlik verecek kadar uzatmazdi Mübârek dili sussa hâli ile irsâd ve terbiye ederdi
Hz Âise vâlidemiz: “Resûlullâh (as) sizin konustugunuz gibi pes pese ve çabuk konusmazdi Açik, seçik ve dinleyenlerin hifz edebilecegi sekilde (agir agir) konusurdu", buyurmuslardir

3- Muktezây-i hâle münâsip vaziyete uygun sekilde konusur, herkese her seyi anlatmazdi
Ebû Hüreyre (ra) söyle buyurur: “Ben Resûlullâh (sav)’dan iki kap (dolusu ilim) ögrendim Onlardan birini (herkese) yaydim Digerini ise yayip (açiklasaydim), su bogaz kesilirdi

Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Peygamber Efendimizin Talim ve Terbiye Usulü

Eski 12-05-2008   #2
Equinox

Cevap : Peygamber Efendimizin Talim ve Terbiye Usulü

Eline sağlık esmer yar

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com