11-26-2008
|
|
Şengül Şirin
|
Kriz Paketi Memurları Şok Edecek!
Kriz paketi memurları şok edecek!
Artık hastaneler memurlara bedava değil  
Maliye Bakanı Unakıtan, kriz paketini tamamladıklarını ancak paketin içerisinde vergi indirimi olmadığını söyledi Unakıtan “Benim vergilerime dokunmayın Çünkü Türkiye’nin mali disipline devam etmesi lazım” dedi
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, kriz paketini büyük ölçüde tamamladıklarını ve paketi Başbakan Erdoğan’ın açıklayacağını söyledi Unakıtan, Türkiye-Suudi Arabistan 9 Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısının açılış töreni sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı
Unakıtan “IMF ile yapılacak anlaşmanın ihtiyari stand-by mı yoksa stand-by mı olacağına” ilişkin soru üzerine Başbakan Erdoğan’ın ekonomik paket ve IMF ile ilgili son durumu kendisinin açıklayacağını söylediğini hatırlatarak, “O bakımdan ben, şu anda herhangi bir açıklama yapmıyorum” dedi
SİCİL AFFI OLABİLİR
Unakıtan, pakette Maliye Bakanlığı ve diğer ekonomik birimleri ilgilendiren tedbirlerin yer aldığını belirtirken “Vergi indirimi beklemeyin” mesajı verdi “KDV ya da kurumlar vergisi indirimi olacak mı?” şeklindeki soruyu yanıtlayan Unakıtan, yabancı ve yerli yatırımlarla büyük yatırımlara teşvik için çalışıldığını anlattı
Unakıtan, “Benim vergilerime dokunmayın İngiltere yaptı, o yaptı, bu yaptı diye benim vergilerle oynamayın Çünkü Türkiye’nin mali disipline devam etmesi lazım Bu krizin içinden çıkabilmesi için o lazım” dedi Unakıtan başka bir soru üzerine iş aleminin önünü açmak için gerekirse sicil affını gündeme getirebileceklerini söyledi Bakan Unakıtan, Bankacılık ve Sigorta Muameleleri Vergisi’ni (BSMV) kaldırmanın ise bütçeye maliyetinin 4 5 milyar YTL olduğunu ve şu anda bu vergiyi kaldırma imkanı olmadığını belirterek “Ama kaynak bulursak ilk indireceğimiz vergi olur” dedi
MEMURA ŞOK KARAR
2009 bütçesi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi Buna göre, ihracatçı ve KOBİ’lere aktarılacak kaynak 3 milyan dolardan 4 milyar çıkacak Kamuya alınacak memur sayısı yüzde 50 düşürülecek Emeklilik, ve istifa nedeniyle boşalan kadrolara yüzde 50 yerine yüzde 25 oranında personel alınacak Memur ve yeşil kart sahipleri SSK ve Bağ-Kurlu’lar gibi, muayene ücretleri için 3-10 YTL katılım payı ödeyecek
OECD: TÜRKiYE YÜZDE 3 3 BÜYÜR
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), üye ülkelerle ilgili Ekonomik Görünüm Raporunu dün yayımladı Raporun Türkiye bölümünde, ekonomik büyüme hızının 2008’de yüzde 3 3’e, 2009’da da yüzde 1 6’ya gerileyeceğini, 2010’da ise dünyadaki iyileşmeyle birlikte yüzde 4 5’ye yükseleceği öngörüldü OECD, 2010-2014 yıllarını kapsayan orta vadeli senaryosunda Türkiye için büyümeyi yüzde 6 8 olarak tahmin etti Bu oran diğer ülkelerle karşılaştırıldığında en yüksek büyüme oranı tahmini Türkiye’yi Slovakya ve İrlanda izliyor
CARİ AÇIK DÜŞECEK
Rapora göre, 2008 yılında yüzde 9,7 olan işsizlik oranı, 2009 yılında yüzde 10,5, 2010 yılında ise yüzde 10,6 olacak OECD ayrıca, 2008 için eksi 6,7 olarak verilen cari açık oranı için 2009 yılında eksi 6,1, 2010 yılında ise eksi 5,7 olarak gerçekleşeceği tahmininde bulunuldu İhracatın, gayri safi milli hasılaya katkı oranı ise 2008 için 0,1, 2009 için eksi 0,2, 2010 için ise eksi 0,3 olarak tahmin edildi Enflasyon oranı da 2009’da yüzde 7 8, 2014’te yüzde 4 6 olarak tahmin edildi
|
|
|