Konya Tamam da Hanya Neresi? |
11-02-2008 | #1 |
GöKKuŞaĞı
|
Konya Tamam da Hanya Neresi?Hanya’yı Konya’yı görmek’ deyimi günlük hayatta sıkça kullanılsa da “Hanya neresi?” diye sorsanız bilen pek çıkmaz herhalde Hanya, Girit’te bir yerleşim merkezi Osmanlı zamanında burada 24 cami, 6 mescit, 14 tekke, 1 medrese bulunmaktaymış Hanya’daki tekkelerden Mevlevihâne’nin hikâyesi ise hayli hüzünlü Aydın Mevlevihânesi Şeyhi Şemsi Dede tarafından 1880’de uyandırılan bu Mevlânâ ocağı, bir müddet sonra zamanenin tasavvufa meyletmemesinden dolayı ihvandan hâlî kalır Bir ara semâhânesini yatakhaneye çevirip Yunan askerlerinin getirdiği Türk esirleri koruma altına alır Ancak Hanya artık bir Osmanlı yurdu değildir Sonunda Şeyh Mehmet Şemseddin Dede hicret kararı alır Kurucu şeyhin kemikleri türbeden alınıp bir tabuta yerleştirilir Tekkenin levhaları, sakal-ı şerif mahfazası, taşınabilecek eşyalar, kitapların en kıymetlileri sandıklara konulur Geri kalan kitaplar ‘gavur eline geçmesin’ diye ateşe verilir Alevler üç gün dinmez Bu sırada şeyh efendi vefat eder Onun tabutu da nakledilecek eşyaların yanında yerini alır İzmir’e göçtükten sonra Mevlevihâne’yi yeniden açmak için uygun mekân aranır Fakat o sırada tekkelerin kapatılma kararı alınmıştır Eldeki hatıralar camilere ve müzelere dağıtılır; bir hikâyeye son nokta da böylece konulmuş olur Hanya Mevlevihânesi’nin bu hüzünlü hikâyesini, pek çok değerli araştırmasıyla tanıdığımız yazar İsmail Kara, son şeyhin ailesinden dinledikleri ile belgeler ve fotoğraflar eşliğinde ayrıntılı olarak kaleme almış Kara’nın kitabını okurken hem Mevlevihânelerin o huzur dolu ikliminde geziniyor, hem de bir devrin hazin ‘son’una tanık olmanın burukluğunu yaşıyorsunuz Kim bilir böyle kaç hüzünlü hikâye var araştırılıp yazılması gereken
11-02-2008 | #2 |
|
Cevap : Konya Tamam da Hanya Neresi?ilginç bir konu olmuş doğrusu bilmeidğim birşey öğrenmiş oldum ben lafın gelişi öyle söylerler sanırdım=) ben sana göstercem hanyayı konyayı dediğinde annem sorarım artık hanya neresi sen biliyromuun anne diye kesin benimle dalga geçiyor diye kızar ,halbuki senin konunu okumadan önce bende böyle düşünürdüm konu için teşekkürler |
Cevap : Konya Tamam da Hanya Neresi? |
11-13-2008 | #3 |
haticee
|
Cevap : Konya Tamam da Hanya Neresi?tesekkrler
11-13-2008 | #4 |
|
Cevap : Konya Tamam da Hanya Neresi?annah garip:):) |
Cevap : Konya Tamam da Hanya Neresi? |
11-13-2008 | #5 |
selin789
|
Cevap : Konya Tamam da Hanya Neresi?paylaşım için saolun
11-13-2008 | #6 |
merve16
|
Cevap : Konya Tamam da Hanya Neresi?güzel bir konuymuş biz de konyada olunca çok sık kullanıyorduk ama bilmiyorduk teşekkürler