![]() |
Dillere Destan Aşklar |
![]() |
![]() |
#1 |
KRDNZ
![]() |
![]() Dillere Destan Aşklar![]() Leyla ile Mecnun Mecnun, bir kabile reisinin dualar ve adaklarla dünyaya gelmiş olan Kays adlı oğludur ![]() ![]() ![]() ![]() Kızının bu durumuna kızan annesi, kızına çıkışır ve bir daha okula göndermez ![]() ![]() Mecnun un babası, oğlunu bu durumdan kurtarmak için Leyla yı isterse de Mecnun (deli, çılgın) oldu diye Leyla yı vermezler ![]() ![]() Halbuki o, çölde âhular, ceylanlar ve kuşlarla arkadaşlık etmektedir ve mecâzî aşktan ilâhî aşka yükselmiştir ![]() ![]() Babası Mecnûn u iyileşmesi için Kâbe ye götürür ![]() "Ya Rab belâ-yı aşk ile kıl âşinâ beni Bir dem belâ-yı aşkdan etme cüdâ beni ![]() Duâsı neticesi aşkı daha da çoğalır ve bütün vaktini çöllerde geçirmeye başlar ![]() Diğer tarafta ise Leylâ da aşk ıstırabı içindedir ![]() ![]() ![]() Mecnûn, çölde, Leylâ nın evlendiğini arkadaşı Zeyd den işitince çok üzülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir çok tereddütten sonra her şeyi göze alarak, Mecnûn u çölde aramaya başlar ![]() ![]() ![]() Leylâ onun erdiğini anlarsa da yine onsuz yaşayamaz ![]() ![]() ![]() ![]() "Ya Rab manâ cism ü cân gerekmez Cânânsuz cihân gerekmez ![]() Der, kabri kucaklayarak ölür ![]() Bir müddet sonra Mecnûn un sâdık arkadaşı Zeyd rüyasında, Cennet bahçelerinde birbiriyle buluşmuş iki mesut sevgili görür ![]() "Bunlar Mecnûn ile onun vefalı sevgilisi Leylâ dır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Dillere Destan Aşklar |
![]() |
![]() |
#2 |
KRDNZ
![]() |
![]() Cevap : Dillere Destan AşklarKANUNİ SULTAN SÜLEYMAN İLE HÜRREM SULTAN Ülkeler fatihi Kanuni Sultan Süleyman'ın gönlünü ı Hürrem Sultan fethetti ![]() ![]() ![]() Kanuni'nin hareminde beyleri ve Kırım hanları tarafından sunulmuş pek çok cariye vardı ![]() ![]() Osmanlı'nın en güçlü kadınlarından Hürrem Sultan'ın Slav asıllı olduğu söylenir ![]() ![]() ![]() Hürrem Sultan, Rus asıllı olan bu cariye Kanuni Sultan Süleyman'ın karısı olarak imparatorluk yönetimini etkilemiş, oğullarının taht mücadelesinde oynadığı rol, daha doğrusu oğlu 2'nci Selim'i tahta geçirme çabası ile Osmanlı döneminin en güçlü kadınlarından biri olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İstanbul'da bugün Haseki olarak anılan semtte yaptırdığı külliye ile adına külliye tesis edilen ilk padişah eşi olma özelliğine de sahiptir ![]() Osmanlının kudretli padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman 'ın ''Muhibbi Divanı''ndaki aşk şiirleri, onun yalnız güçlü bir devlet yöneticisi ve imparatorluk kurucusu olduğu kadar, gönül dünyasındaki zenginliğini anlatmaktadır ![]() ![]() ![]() N'ola baksam şem'i hüsnüne gönül pervaneveş Dostum sen şem olacak âşıkım pervanedir ![]() Gülşen-i hüsnünde dil mürgün yine saydetmeye Zülfünün ağında Muhibbî hâli anın divanedir ![]() Hürrem Sultan ise mektuplarına, "Hazret-i Sultanım" diye başlar ve "Yüz(ümü) yere koyup, kutsal ayağınızın bastığı toprağı öptükten sonra, benim devletimin güneşi ve sermayesi sultanım, eğer bu ayrılığın ateşine yanmış ciğeri kebap, göğsü harab, gözü yaş dolu, gecesini gündüzden ayırt edemeyen, özlem denizine düşmüş çaresiz aşkınız ile divane, Ferhat ile Mecnun'dan beter tutkun kölenizi sorarsanız, ne ki sultanımdan ayrıyım" diye dil döker, saraydan ve şehir ahalisinden yazmayı da ihmal etmez: "Padişahım yine cariyenizi topraktan kaldırıp, tezkire gönderip, Mahmut Çelebi'den beş bin filori bağışlamışsınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hürrem Sultan'ın tarihte oynadığı rol, bu tatlı dil ile daha da anlaşılır hale geliyor ![]() Topkapı müzesi arşivindeki mektuplar da bu aşkın kanıtlarından bazılarıdır ![]() HÜRREM SULTAN DAN KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN'A MEKTUP Sultanım, Padişahım; Yüzümü yere koyup, mutluluk sığınağı ayağınızın topraklarınızı öptükten sonra, benim devletimin güneşi ve saadetimin sermayesi sultanım, eğer bu ayrılık ateşine yanmış, ciğeri kebap, sinesi harap,gözleri yaş dolu, gecesi gündüzü belirsiz olan, hasret deryasına gark bi-çare, aşkınız ile müptela, Ferhat ile Mecnun'dan beter şeyda kölenizi sorarsanız; ne zamandır ki sultanımdan ayrıyım, bülbül gibi ah u feryadım dinlemeyip, ayrılığınızdan dolayı öyle bir halim var ki, Allah, kafir olan kullarına dair vermesin ![]() Benim devletim, benim sultanım, özellikle, bir buçuk ay olduğu halde sizden bir haber gelmemesi yüzünden, Allah biliyor ki , hiçbir şekilde rahatlık yüzü görmeyip, gece gündüz ağlayıp, kendi hayatımdan el çekip, cihan gözüme dar oldu ![]() ![]() ![]() ���Benim Sultanım, şehir hakkında soracak olursanız; şimdilik henüz hastalık devam etmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Benim Sultanım, sık sık mübarek mektubunuzu gönderirsiniz diye, tazarru ve iltimas ederim ![]() ![]() ![]() ![]() Hürrem |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
KRDNZ
![]() |
![]() Cevap : Dillere Destan AşklarAslı İle Kerem İsfahan şehrinde çok âdil, halkı tarafından çok sevilen bir hükümdar ve bu hükümdarın bir de "keşiş" hazinedarı vardır ![]() ![]() keşişin karısı, kudret elmasını bölüşüp yerler; hükümdarın bir oğlu, keşişin de bir kızı olur ![]() Hanımlar daha elmayı dişlediklerinde, çocukları olursa birbirleriyle evlendirmeye ahdetmişlerdir ![]() Fakat keşiş böyle bir beraberliğe razı değildir ![]() terk ederler ![]() ![]() ![]() Kardeşten daha çok sevdiği Sofu ile birlikte yollara düşer ![]() ![]() Kerem, Sofu ile birlikte Van'a gelir ![]() ![]() üç beş ahbap toplanır ![]() ![]() Kerem alır sazı eline, bakalım ne der: Hey ağalar hangi derde yanayım / Yitirdim Aslı'mı gören olmadı / Pervâneler gibi yandım tutuştum / Yandım alevimi gören olmadı ![]() Aslı Han, Müslüman olmuştur ![]() ![]() kararlaştırırlar ![]() ![]() ![]() kıranın erken batması ve sarı yıldızın geç doğması, gecenin uzun bir karanlığa dalması dileği vardır ![]() Sabah oldu şavkın batmaz / Döne kervan kıran döne / Aşk ateşi serden gitmez / Niye doğdun sarı yıldız? Yıldızlarda ne ruşensin / Alem içre perişansın / Garip yurduna düşmansın / Niye doğdun evler yıkan beller büken? Sana kervan kıran derler / Yâre ikrar veren derler / Bana Dertli Kerem derler / Niye doğdun sarı yıldız? Kerem, Aslı Han'ın yurtlarının Gence'ye göçtüğünü öğrenir ve Sofu ile yollara düşerler ![]() görür ki gökte bir bölük turna uçup gitmekte ![]() Aslı'yı sorayım" der ![]() ![]() ![]() Aşıp aşıp karlı dağlar gelirsin / Eğlen turnam eğlen haber sorayım / Bizim elden ne haberler bilirsin / Eğlen turnam eğlen haber sorayım ![]() Kerem ile Sofu, Gökbelen'e gelmişlerdir ![]() ![]() mahmurluğunda kahvenin önünden güzeller geçmektedir ![]() ![]() onu Aslı'ya benzetir ![]() ![]() ![]() ![]() Her sabah her sabah gel geç buradan / Gamı gasaveti kaldır aradan / Ne güzel yaratmış seni yaradan / Ben de seni yaradanın kuluyum ![]() Göy göy olur Gökbelen'in çınarı / Elinde olur yiğitlerin fermânı / Sana derim sana kahveci pınarı / Benim yârim buralardan geçti mi? Kerem ile Sofu yine yollarda ![]() ![]() geçmediğini sorarlar ![]() ![]() katarı görürler ![]() Dertli Kerem der ki uğradım derde / Canım kurban olsun merd oğlu merde / Allı turnam ne gezersin bu yerde / Yok mu sizin vatanınız eliniz? Azerbaycan'a girmişlerdir, Şuşa yolundadırlar ![]() de kız geçti mi?" diye sual ederler ![]() ![]() yerleşirler ![]() Ne vakit ki han Aslımdan ayrıldım / Beni öldürmeli döğmeli değil / Gece gündüz ah ederek yanarım / Beni öldürmeli döğmeli değil ![]() Yedi yıldır hatırını sormadım / Geçti ömrüm bir murada ermedim / Fırsat elde iken demler sürmedim / Beni öldürmeli döğmeli değil ![]() Keşişin karısı ve kızıyla Karapınar'a doğru gittiklerini öğrenirler ![]() düşerler ![]() göndereyim" der ve sazına sarılır: Eğer gider isen bizim ellere / Eğlen biraz burda dur seher yeli / Bir nâmem var göndereyim yarıma / Götür Aslı Han'a ver seher yeli ![]() Tercan yöresinde Şogun deresine geldiklerinde bir yaralı ceylan görürler ![]() emzirmektedir ![]() ![]() ![]() devam ederken iki avcı ile karşılaşırlar ![]() ![]() türküsü ceylan içindir: Süre süre avcı dağdan indirmiş / Kaç kuzulu ceylan kaç avcı geldi / Zalim avcı vurmuş seni sindirmiş / Kaç kuzulu ceylan kaç avcı geldi ![]() Kerem ile Sofu, Ürgüp'e geldiklerinde, yanlarına üç beş ahbap gelir, bir türkü niyaz ederler ![]() alır sazını, görelim ne der: Şu dünyada üç nesneden korkarım / Bir ayrılık bir yoksulluk bir ölüm / Hiç birinden asla gönlüm hoş değil / Bir ayrılık bir yoksulluk bir ölüm ![]() Acı tatlı yıllar süren bir sürü maceradan sonra Aslı Han'a kavuşmak nasip olacaktır ![]() Aslı Han, babasının yaptırdığı makas değmedik, iğne dikmedik elbisesini giymiştir ![]() allar içinde, serviye dönmüştür dallar içinde ![]() kıyamayan Kerem, düğmeleri el ile mi, tel ile mi çözsem diye düşünür ve önce sazıyla "Çöz Aslım çöz göğsün düğmelerini" deyişini söyler ![]() ![]() ![]() El ile çözmeyi dener ![]() ![]() iliklenirmiş ![]() ![]() ah daha çekince, üç yüz altmış altı damarına bir ateş yayılır, ağzından alevler çıkar ![]() Kerem ![]() ![]() ![]() söner de aşk ateşi sönmezmiş" ya, küller içindeki bir kıvılcımdan Aslı da tutuşur ![]() alevlerden bir dal olur, döne döne yanar ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
KRDNZ
![]() |
![]() Cevap : Dillere Destan AşklarTAHİR İLE ZÜHRE HİKAYESİ Geçmiş zaman ve eski günlerde zengin ve şöhretli bir padişah vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tahir ile Zühre birlikte büyürler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şat suyu kenarında da Göl padişahının sarayı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir süre sonra aşıklara mezar yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TAHİR İLE ZÜHRE
Tahir olmak ta ayıp değil Zühre olmakta Hatta sevda yüzünden ölmek te ayıp değil Bütün iş Tahir ile Zühre olabilmekte yani yürekte ![]() ![]() ![]() ![]() Mesela bir barikatta döğüşerek Mesela Kuzey Kutbu'nu keşfe giderken Mesela denerken damarlarında bir serumu ölmek ayıp olur mu? Tahir olmak ta ayıp değil Zühre olmak ta Hatta sevda yüzünden ölmek te ayıp değil ![]() ![]() Seversin dünyayı doludizgin ama o bunun farkında değildir ayrılmak istersen dünyadan ama o senden ayrılacak yani sen elmayı seviyorsun diye elmanın da seni sevmesi şart mı? Yani Tahir'i Zühre sevmeseydi artık Yahut hiç sevmeseydi Tahir ne kaybederdi Tahir'liğinden Tahir olmak ta ayıp değil Zühre olmak ta Hatta sevda yüzünden ölmek te ayıp değil ![]() ![]() ![]() Nazım Hikmet Ran ( 1902 - 1963 ) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
KRDNZ
![]() |
![]() Cevap : Dillere Destan AşklarYUSUF İLE ZÜLEYHA Divan edebiyatında birçok şairin mesnevilerine de konu olan bu aşk öyküsü Kur'an-ı Kerim'de "öykülerin en güzeli "diye isim bulmuştur ![]() ![]() Buna göre Yusuf Peygamber'in on bir erkek kardeşi vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sarayda ihtimamla yetişen Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eşinin haksız olduğunu tespit eden Azîz, olayın hiç bir şey olmamış gibi kapanmasını istemişse de, dedikodunun önü alınamamıştır ![]() ![]() ![]() Güzel bir bayanın cinsel isteklerine uymak yerine yıllarca hapiste kalmayı tercih eden Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Mısır hükümdarı bir gece rüyasında yedi zayıf ineğin yedi semiz ineği yediğini ve yedi yeşil başakla yedi kuru başak gördü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yedi yıl çok bolluk, ondan sonra da yedi yıl kıtlık yılları gelecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rivayete göre Mısır Melik'i Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
KRDNZ
![]() |
![]() Cevap : Dillere Destan Aşklar FERHAT İLE ŞİRİN Ferhat, nakkaşlık yapan, Şirine sevdalı yiğit bir delikanlıdır ![]() ![]() Amasya Sultanı Mehmene Banuya, kız kardeşi Şirin için, dünürcü gönderir Ferhat ![]() ![]() ![]() Ferhat'ın gönlündeki Şirin aşkı bu zorluğu dinler mi? Alır külüngü eline, vurur kayaların böğrüne böğrüne ![]() ![]() ![]() Mehmene Banu, bakar ki kız kardeşi elden gidecek, sinsice planlar kurarak bir cadı buldurur, yollar Ferhata ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ferhat'ın öldüğünü duyan Şirin, koşar kayalıklara bakar ki Ferhat cansız yatıyor ![]() ![]() ![]() Su gelmiştir, akar bütün coşkusuyla, ama iki seven genç yoktur artık bu dünyada ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
KRDNZ
![]() |
![]() Cevap : Dillere Destan AşklarAsuman ile Zeycan Ayni elmadan yiyerek çocuk sahibi olan iki ana babanin biri kiz, biri erkek çocuklari arasindaki aski anlatan Türk halk öyküsü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
KRDNZ
![]() |
![]() Cevap : Dillere Destan AşklarArzu ile Kamber Birbirlerini kardeş sanarak büyüyen iki gencin asklarini anlatan ve 17 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|