Hanımlarınızı İhmal Etmeyin |
|
|
#1 |
|
KRDNZ
|
Hanımlarınızı İhmal EtmeyinSaadet asrında bazı sahabiler ibadetlerde o kadar ileri gittiler ki ![]() ![]() Sonunda üç beş kişi şöyle bir karar aldı:" - Bekar olanlar evlenmeyecekler, evlenmiş olanlar dünyaya dalmayacaklar, bütün gece namaz kılacaklar, bütün gün oruç tutacaklardı ![]() ![]() "Dediklerini yapmaya başladılar ![]() ![]() Gece gündüz ibadet![]() ![]() Böyle olunca evlerini ihmal ediyorlardı![]() ![]() Bunu Efendimiz sav haber aldı![]() ![]() Ve onlara şöyle dedi:"- İçinizdeAllah cc 'dan en çok korkan ben olduğum halde ![]() ![]() Geceleri namaz kılıyorum ama uyuyorum![]() ![]() Oruçta tutuyorum![]() ![]() Ama hergün değil![]() ![]() Aile hayatımı da yaşıyor, onları ihmal etmiyorum![]() Yani hem dünyama çalışıyorum, hem ahiretime![]() ![]() Sizin her şeyi terkedipte yalnızca ahirete yönelmeniz benim tebliğ ettiğim dinde yoktur![]() ![]() "Efendimiz durumu şöyle bağladı: "- Sizin üzerinizde ailenizin hakkı vardır ![]() ![]() Nefsinizin de, çocuklarınızın da hakkı vardır![]() ![]() Her hak sahibine haklarını vermeğe mecbursun![]() ![]() "Yine bir genç vardı ![]() ![]() Yeni evlenmişti![]() ![]() Farz, nafile diyor![]() Kendisini gece gündüz ibadete veriyordu![]() ![]() Artık hanımının yüzünü bile görmez olmuştu![]() ![]() Anlayışlı ve tahammüllü hanımı onun bu halini zamanla geçer düşüncesiyle çok görmedi ![]() ![]() Fakat beyinin halinden vaz geçeceği yoktu![]() ![]() İyi niyetli hanım sonunda tahammü edemedi ve durumu Halife Ömer'e şöyle izah etti![]() ![]() ![]() "- Ey mü'minlerin Emiri ![]() ![]() Öyle zahid bir beyim vardır ki, bütün yaz boyu sıcak günlerde oruç tutuyor![]() ![]() yine böyle kısa gecelerde sabahlara kadar da nafile namaz kılıyor![]() ![]() Bunu aralıksız sürdürüyor, hiç bırakmıyor![]() ![]() "Halife böyle bir gencin varlığından dolayı memnun oldu ![]() ![]() ![]() Gencin hanımına dedi ki ![]() ![]() Böyle bir kocaya sahip olduğun için ne mutlu sana![]() ![]() Beyini tebrik etmek lazım![]() ![]() ![]() Kendisinin şikayet ettiği konuyu, Halifenin tebrik ettiğini gören kadın, başka hiç birşey söylemeden çıkıp gitti ![]() ![]() ![]() Fakat meşhur Basra kadısı KA'B buna itiraz da bulundu: "- Ya ÖMER, siz bu kadının kocasını tebrik mi ediyorsunuz? Halbu ki kadın onu size şikayet ediyor dedi ![]() ![]() "Halife tereddüde düşmüştü ![]() Acaba genç kadının yaptığı tebrik miydi, yoksa şikayet miydi![]() ![]() ![]() ![]() Kadını çağırdılar ve sordular ![]() ![]() Genç bayan şöyle cevap verdi:"- Ne takdiri, şikayet ettim ![]() Ben de başka kadınlar gibiyim![]() ![]() Benim de normal ve fıtri ihtiyaçlarım var![]() ![]() Ama onun böyle bir meselesi yok![]() ![]() İbadet etmekten, gözleri beni görmüyor![]() ![]() dedi![]() "İslam hukukçusu Ka'b haklı çıkmıştı ![]() ![]() Halife ona şöyle dedi:"- Söyle bakalım ey Ka'b ![]() Bu kadına ne diyeceksin![]() ![]() Teşhisi sen yaptın, tedaviyi de sen göstereceksin![]() ![]() ![]() "Genci buldular ![]() ![]() Ka'b (ra ) ona şöyle dedi![]() :"- İbadetin en faziletlisi orta olanıdır ![]() ![]() Bundan böyle aileni günlerce ihmal etmeyecek, her dört günde bir mutlaka onun yanında olacaksın![]() En az dört günde bir yanında olmaz, onu yine yalnız bırakmakta ısrar edersen, yaptığın ibadet seni sorumluluktan kurtarmaz![]() ![]() "Genç teşekkür edip gidince, devrin halifesi Hz Ömer (ra) Ka'b a sordu:"- YarınAllah (cc)'ın huzurunda verdiğin fetvayı, dört günde bir ailenin yanında ol sözünü nasıl izah edeceksin ![]() ![]() ?Ka'b rahat cevap verdi ve dedi ki: "- Ya Ömer ra Allahü Teala Kur'an'ı Kerim'inde bir erkeğin dörde kadar evlene bileceğini bildir miyor mu? -Bildiriyor ![]() ![]() ![]() - Bu şu demektir ![]() ![]() Demek ki bir kadın beyinden üç gün ayrı kalabilir![]() ![]() Dördüncü gün ise sıra kendisine gelir![]() ![]() "Cevap halifenin hoşuna gitmişti ![]() ![]() ![]() Bu sözünden sonra da Ka'b Basra kadısı olarak tayin edildi ![]() ![]() ![]() Velhasılı kelam: İbadetlerin en faziletlisi vasat olanıdır ![]() ![]() Vasat ibadet sahibini mecburi mükellefiyetleri yapamaz hale düşürmez![]() ![]() Aile ve çoluk çocuğunu ihmal eder hale sürüklemez![]() ![]() Bilakis mükellefiyetlerini hatırlatır![]() ![]() ![]() ![]() Rabbım cümlemizi sorumluluklarını gerçek mana da idrak edenlerden eylesin ![]() ![]()
|
|
|
|