|  | Cevap : Arkadaş Anlamı |  | 
|  10-28-2008 | #3 | 
| 
Gözyaşı
 |   Cevap : Arkadaş AnlamıHempa; omuzdaş demek, refik, dost, arkadaş demek  Bunların içinde en sevdiğim ise, arkadaş  Adı üstünde arkanda duran  Dünyanın en büyük zenginliği olan arkadaşların isminin nerden geldiğini merak ettiniz mi hiç? Bu rivayeti bana aktaran “arkadaşım İlknura teşekkür ederek, konuya girelim  Savaş döneminde siperdeki askerler sırtlarını sağlama almak ve korumak için, arkalarına taş koyarlarmış  Buna da arkataşı denirmiş  Zaman içinde arkamızı kollayan, duran, hatta toplayan dostlara denilen bu kelime değişerek arkadaş olmuş  Öyle her baba yiğidin işi değildir arkadaş olmak  Anlayacaksın, dayanacaksın, bölüşecek, paylaşacaksın  Kendinden daha değerli olacak  Önemseyeceksin  Bu yazıda anlatılanlar arkadaşmış gibi duranları elbette kapsamaz  Aslında sanırım arkadaş ile dost arasında ince bir çizgi var  Bu da bencillik  Dostluk ve arkadaşlık Türk Dil Kurumu sözlüğünde aynı anlamı içerse de, benim lugatta ayrılırlar  Dostluğun içine biraz bencillik ve beklenti eklerseniz bunun adı arkadaştır  Eleştirmek veya yargılamak için değil söylediklerim, sadece farkı anlatmak için  Zaten bencillik dediğin insanın doğasında var, keza beklenti de  Bu iki çok önemli insani duyguyu silip atan, doğaüstü olayın adı ise dostluk  Kaç dostunuz var? Benim onlarca arkadaşım, yüzlerce tanıdığım ve ahbabım ama bir elin parmaklarından bile az dostum var  Zaten dost dediğin az olur, öz olur  Hatta şöyle bir ayrıntı bile koyabilirim buraya, bazen siz birilerine iyi dostsunuzdur ama onlar sizin dostunuz olamaz  Dost demek uğrunda can vermek demektir  Kaç insana böbreğini, ekmeğini, paranı, sırrını verirsin ki  O zor durumdayken, rahat uyuyamıyorsan, dostundur  Eleştirmek yerine anlıyor ve saygı duyuyorsan, dostsundur  Hata yaptığında elbette uyarıyor ama “ben sana söylemiştim” demeden, düştüğü yerden kaldırıyorsan, dostsundur  Empati kuruyor, hatalarını sadece onunla paylaşıyor, değiştirmeye çalışmadan kabul edip seviyorsan dostsundur  Sen aç olduğun halde ekmeğinin, paranın daha fazlasını ona veriyorsan, dostsundur  Yaptığın iyilikleri yüzüne vurmuyorsan, karşılık beklemiyorsan, kıskanmıyor, hatta onun için seviniyorsan, dostsundur  Dost dediğin öyle sadece aşk acısı çekerken, üzgünken, “ah canım, geçer” diyen değildir  Dost dediğin çözüm üretir  Görmediklerini gösterir  Kolay kolay kırılmaz  Bir anne gibi sevgisinin, iyiliklerinin karşılığını beklemez  Çetele tutmaz  Dostluk zor zanaattir vesselam  Nasıl ki her hayvandan post olamazsa, her faniden dost olmaz  Yukarıda saydığım durumları yapmayan, yapamayan, belirli alışverişler dahilinde seninle olan, seven ve birlikte olmaktan keyif aldığın insanlar arkadaştır  Birine kanın kaynayınca, iyi iletişim kurunca biz dost oluruz  Olmaz  Dostlar imtihanlardan geçmelidir  Hayatın akıp giderken, başına gelen her konuda nasıl durduğuna, ne hissettiğine, nasıl davrandığına bakacaksın  Öyle her önüne gelene dostum dersen, gün gelir dostluğa olan inancın biter  Kendine de bunu yapmayacaksın, dostum denilen ünvanı alamayacak adamı da bu yükün altına sokmayacaksın  Zaman gerek dostluklara  Ucunu açık bırakacaksın  Yıllar içinde öğrendim gerçekten dostluğun, arkadaşlığın anlamını  Ve en önemlisi dostlarımı, aşklarımdan üstün tuttum  Çünkü o adamlar, sevgililer, kocalar gitti; dostlarım yanımda kaldı  Günümüzde dostunuz olacak kadar şanslıysanız, onu iyi tutun, sahip çıkın  Şimdi çok zengin, çok mutlu, çok güzel, bir sürü çok şey olsanız da, gelecekte ne durumda olacağınızı bilemezsiniz  Bu yazının sonunda hiç dostunuz olmadığına karar verdiyseniz, yazık, ama şöyle bir durun  Hatayı kendinizde arayın! Not: Bu yazı dostlarıma ithaf edilmiştir, isim vermeye gerek yok, onlar kendinilerini bilirler…   | 
|   | 
|  | 
|  | Cevap : Arkadaş Anlamı |  | 
|  10-31-2008 | #4 | 
| 
bonsoir
 |   Cevap : Arkadaş AnlamıDostluk zor zanaattir vesselam  Nasıl ki her hayvandan post olamazsa, her faniden dost olmaz  Çok doğru söylenmiş bir söz    :sm_cool: | 
|   | 
|  | 
|  |