Bizim de Erasmusumuz Olacak |
|
|
#1 |
|
Şengül Şirin
|
Bizim de Erasmusumuz OlacakBizim de Erasmusumuz olacak Türkiye üniversiteleri Erasmus Modeli’ne geçiyor Erasmus benzeri model benimsenirse, Türkiye’nin her hangi bir bölgesinde bulunan üniversitede okuyan öğrenci, koşulları uygun olursa, Boğaziçi, ODTÜ ve İTÜ gibi gözde üniversitelerde bir dönem eğitim alabilecek Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) üniversiteler arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişimini amaçlayan ‘’Ulusal Değişim Programı’’ (UDEP) taslağına son hali önümüzdeki günlerde verilecek YERLİ ERASMUS YÖK’ün hazırladığı taslak, Avrupa üniversiteleri arasında ülkeler arası işbirliğini teşvik etmek üzere öğrencilerin ve eğitimcilerin değişimini, Avrupa Birliği ülkelerindeki çalışmaların ve alınan derecelerin tanındığı ortak bir platform oluşturmayı hedefleyen ‘’Erasmus Programı’’nın ulusal boyuttaki benzeri niteliğini taşıyor ![]() KİMLER YARARLANACAK Üniversitelere görüşleri için gönderilen UDEP taslağının, önümüzdeki günlerde YÖK tarafından tekrar ele alınması ve son halinin verilmesi planlanıyor Program, üniversitelerin kabul etmesi halinde uygulamaya geçirilecek Taslağa göre, YÖK tarafından yürütülecek UDEP’ten, Türkiye’de bulunan tüm devlet ve vakıf üniversiteleri ile yüksek teknoloji enstitüleri, bağımsız vakıf meslek yüksekokulları, askeri yükseköğretim kurumları ve polis teşkilatına bağlı yükseköğretim kurumları yararlanabilecek Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarının herhangi birinde öğrenci ve öğretim üyesi olanların yararlanabileceği program, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerini kapsayacak Değişim programına başvuran öğrenciler, öğreniminin bir bölümünü ikili anlaşma ile ortak olunan yurt içindeki başka bir yükseköğretim kurumunda gerçekleştirecek![]() UDEP programında neler var ‘Erasmus’un Türkiye ayağı’ diye nitelenebilecek UDEP taslağında şu önemli noktalar var: Kars’taki üniversite öğrencisi, koşulları uygun olursa Boğaziçi’nde bir dönem okuyabilecek ![]() UDEP programına katılacak öğrenciye burs, katıldığı üniversiteye de ödenek verilecek ![]() UDEP programına katılabilmek için ders not ortalamalarının iyi olması ve yabancı dil bilgisi şartı aranacak ![]() Farklı üniversitedeki eğitim aynı eğitim yılı içerisinde 1 veya 2 dönemi kapsayacak ![]() Programdan MYO’lular, hazırlık sınıfındakiler ve birinci sınıf öğrencileri yararlanamayacak ![]() Programa katılacak öğrenciler değerlendirme sonucu belirlenecek ![]() UDEP’ten her öğrenci ancak bir kere yararlanabilecek ![]() UDEP programından öğrencilerin yanı sıra üniversite öğretim üyeleri de yararlanabilecek
|
|
|
|