Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Nesil Bilinçlendirme Kampı - Gizli Tehlikeler & Tehditler > Güncel Haber Merkezi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
arttı, azaldı, ekmek

Ekmek Azaldı Et Arttı

Eski 10-03-2008   #1
Şengül Şirin

Ekmek Azaldı Et Arttı

Ekmek azaldı et arttı
Tarımsal üretimdeki değişime paralel olarak vatandaşın tüketim kalıpları da değişiyor

Vatandaş son 10 yıl içerisinde sofrasındaki ekmeği azaltırken tavuk etini daha fazla tüketmeye başladıDevlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarım ve hayvancılıkta son 10 yılda yaşanan üretim ve tüketim dengesini içeren kapsamlı bir rapor yayınladı Temel Tarımsal Göstergeler ismini taşıyan rapora göre Türk halkı 10 yıllık dönemde, sofrasından eksik etmediği ekmeği hızla azalttı

Buna karşılık sofralara daha fazla et, özellikle de tavuk eti girdi DPT raporuna göre, 1996 yılında 17,5 kilo olan yıllık kişi başına et tüketimi 2005 yılına kadar olan 10 yıllık dönemde yüzde 27 oranında artarak 22,3 kiloya çıktı Et tüketimindeki artış 2002 yılına göre de yüzde 16’yı buldu Böylece son 10 yıl içerisinde kişi başına yıllık et tüketimi 4,8 kilo artmış oldu

FİYATLAR ETKİLİ OLDU

DPT raporunda vatandaşın kırmızı ve beyaz eti ne kadar tükettiğine ilişkin alt ayırımı yapmadı Ancak, tüketilen etin büyük bölümünü fiyatı yarı yarıya ucuz olması nedeniyle tavuk eti oluşturuyor Bununla birlikte, son 5-6 yıldır kırmızı et fiyatlarının adeta yerinde sayması da vatandaşın et tüketimine olumlu yansıdı

EKMEK TÜKETİMİ AZALDI

DPT raporuna göre, kişi başına et tüketiminde artış yaşanırken vatandaşın tükettiği buğday miktarı son 10 yılda, özellikle de son 4 yılda hızla azaldı Buğday tüketimi son 10 yılda 21,3 kilo birden düşerek 1996’da 189,3 kilodan 2002 yılında 183 kiloya, 2005 yılında da 168 kiloya geriledi Araştırmada, kişi başına tüketilen buğday, ağırlıklı olarak ekmek için kullanılan buğdayı ifade ediyor Araştırma, geleneksel olarak sofrasından ekmeği eksik etmeyen vatandaşın, son yıllarda ekmek tüketimini azalttığını ortaya koydu

SÜTE İLGİ AZ

Öte yandan, özellikle çocuklar olmak üzere hemen her yaştan insanın en önemli besin kaynakları arasında yer alan sütte ise tüketim düşüşü yaşandı Rapora göre halk, 10 yıl öncekinden daha az süt içiyor Verilerin sevindirici yanı ise, 1996 yılından 2002 yılına kadar tüketimde azalma yaşanmasına karşın 2002 yılından itibaren süt tüketiminin hızla artması oldu 1996 yılında kişi başına 139 kilo süt tüketen vatandaş, tüketim miktarını 2002 yılında 112 kiloya kadar düşürdü Ancak 2005 yılında tüketim 137 kiloya çıktı

BEYAZ ET ÜRETİMİ FÜZE GİBİ

Tüketimdeki bu hızlı değişime paralel olarak Türkiye’nin kırmızı et üretimi son 10 yılda 417 bin tondan 439 bine, beyaz et üretimi ise 422 bin tondan 935 bin tona yükseldi Buna göre, 10 yıl önce beyaz ve kırmızı et üretiminde eşitlik görülürken, 10 yıl sonra beyaz et üretimi kırmızı etin iki katına çıktı Ancak, son 10 yılda Türkiye’nin sığır ve koyun sayısı hızla azaldı 1996-2006 yıllarını kapsayan 10 yıllık dönemde sığır sayısı 11,8 milyondan 10,8 milyona, koyun sayısı da 33 milyondan 25,6 milyona geriledi Hayvan varlığının azalmasında yurt dışına yapılan ihracat etkili oldu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com