Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kışlık, saklanmalı, yiyecekler

Kışlık Yiyecekler Nasıl Saklanmalı

Eski 09-28-2008   #1
Şengül Şirin
Varsayılan

Kışlık Yiyecekler Nasıl Saklanmalı



Kışlık Yiyecekler Nasıl Saklanmalı <H2><H5>Yaz sonu gelince kışlık yiyecek hazırlama dönemi de başladı Ancak dikkat etmeli</H5>

</H2>

Yaz sonu, mutfaklarda kışlık gıdaların saklanması için hummalı çalışmalarla geçiyor Kışın bulamayacağımız veya mevsiminde üretildiği için daha sağlıklı ve ucuz olan sebze ve meyveleri saklamak için çeşitli yollar deniyoruz

Ayrıca çalışan kadınlar için 'hazır yemek' işlevi gören saklanmış gıdalar, çok dar zamanlarda hayatı kolaylaştırıyor

Dondurmak, kurutmak veya konserve gibi yöntemlerle birçok gıda bozulmadan uzun süre saklanabilir; ancak hangi yöntemle olursa olsun saklanan gıdaların besleyici değerinin azaldığını unutmamak gerekiyor Elimizin altında bulunmasını istediğimiz hazır yiyecekleri saklama yöntemlerini İdeal Kariyer Derneği'nin beslenme kulübüne sorduk Gıda mühendislerinden oluşan kulüpten verilen bilgilere göre gıdaları saklarken dikkat edilmesi gereken kurallar şöyle:

Evde yapılan konservede bakteri oluşma riski vardır

Evde konserve yapımı ekonomik olmasının yanında bazı riskler taşır Bu risklerden en önemlisi bakteriyel faaliyetlerdir Özellikle 'Clostridium Botulinum' isimli bakteri ve sporları yüksek sıcaklığa dayanıklıdır ve haşlama işleminde canlı kalırlar Uygun koşulları bulduğu zaman da gelişmeye devam eder Eğer konserve yüksek sıcaklıkta saklanırsa 'botulin' denilen bir toksin (zehir) oluşur Ürün sağlam zannedilerek tüketilirse, bir süre sonra halsizlik, yorgunluk gibi zehirlenme belirtileri ortaya çıkar Bu madde sinir sistemini etkilediğinden mide ve bağırsak sisteminde bir değişiklik olmaz Bir süre sonra kişinin gözbebeklerinde irileşme, çift görme, ağızda kuruluk, dilin şişmesi, kabızlık, yutma ve konuşma güçlüğü ortaya çıkar Tıbbi müdahale yapılmazsa kişi solunum sistemi kaslarının felç olması sonucu nefes alamayarak ölür Diğer bakteriyel faaliyetler bu kadar tehlikeli olmayıp bozulma tüketici tarafından fark edilir Cbotulinum bakterisi asitli ortamlarda üreyemez Bu sebeple evde yapılan konservelerde asitli gıdaların tercih edilmesi önerilir Avrupa ve Amerika'da et, balık, lahana, karnabahar, patlıcan, kuru fasulye, kereviz ve sebze karışımları gibi ürünlerin evde konserve edilmesi kesinlikle önerilmemektedir

Dondurma, en taze saklama yolu

Gıdaların dondurularak saklanması taze niteliklerine en yakın olarak korunabildiği bir yöntemdir Ancak önişlem, dondurma ve çözme aşamalarında saklanan gıdada yapısal bozulmalarla beraber mineral ve vitamin kayıpları olur Mineral madde kayıpları haşlama evresinde gerçekleşir Vitamin kayıpları hasattan başlayarak tüm evrelerde sürer En fazla kayıp C vitamininde oluşur Bununla beraber, kuşkonmaz gibi yüksek C vitamini içerikli ürünlerin dondurularak saklanması, ısı uygulanan konserve yöntemine göre daha az C vitamini kaybına sebep olur Dondurma ile ortamda bulunan su tutulup mikrobiyel faaliyetler durdurulsa da enzim faaliyetleri devam eder Uzun süreli depolama düşünülüyorsa gıdaları dondurmadan önce haşlamak gerekir

Kurutmada temizliğe dikkat edilmeli

Evde kurutma için fırınlama veya doğrudan güneşte kurutma yapılabilir Güneşte kuruturken alanın hijyenik olmasına, toprakla temasının bulunmamasına, böcek, kuş ve benzeri zararlı etkilerinden uzak, havadar bir alanda yapılmasına dikkat edilmeli Kurutulan ürünler, saklama alanına alınmadan önce tam olarak kuruduğundan emin olunmalı, serin ve kuru bir alanda nemden uzak tutulmalı

Konserve yapımında dikkat edilecek kurallar

Kavanoz ve kapaklar iyi yıkanmalı Bir önceki yıldan kalan conta ve kapaklar kullanılmamalı

Kavanozlara önce salamura suyu konulmalı Ardından haşlanmış ürünler yerleştirilmeli

Haşlama işlemi düdüklü tencerede yapılmalı

Uzun süreli haşlama yapılmalı

Kavanozlarda çok fazla boşluk bırakılmamalı;
ama aşırı da doldurulmamalı

Haşlamadan sonra serin bir yerde süratle

soğutularak üzerine üretim tarihi yazılmalı

Kavanozlar serin ve karanlık bir ortamda saklanmalı


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.