![]() |
Öğrencileri Bekleyen Acı Gerçek |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Öğrencileri Bekleyen Acı GerçekÖğrencileri bekleyen acı gerçek Türk Eğitim-Sen, üniversiteye ilk adımının maliyeti ve üniversite çalışanlarının mali durumunu araştırdı ![]() ![]() Araştırmaya göre gençlerin üniversiteye ilk adımının maliyeti, 2 bin 131 YTL ile 4 bin 516 YTL arasında değişiyor ![]() Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, bir öğrencinin üniversiteye ilk adımının maliyeti ve üniversite çalışanlarının mali durumuna ilişkin yapılan araştırmanın sonuçlarını açıkladı ![]() ![]() ![]() Araştırmaya göre, Mühendislik-Mimarlık fakültesini kazanan bir öğrenci evi iki arkadaşı ile paylaşması halinde ise harç, kitap, ders araç-gereç, fotokopi, gıda, giyim, ulaşım, sosyal faaliyet ile birlikte masrafı 2 bin 469 YTL, Tıp Fakültesinde okuyan bir öğrencinin ise 2 bin 737 YTL oluyor ![]() İKİNCİ ÖĞRETİM MALİYETLERİ YÜKSELTİYOR İkinci öğretimde okuyan bir öğrencisinin ise üniversiteye ilk adımın maliyeti daha da yükseliyor ![]() ![]() ![]() Ailesinin ikamet ettiği şehrin dışında öğrenimini sürdüren ve devlet yurdunda kalan bir üniversite öğrencisinin aylık temel harcaması ise 715 YTL'yi buluyor ![]() ![]() TÜRK PROFESÖRÜ, AVRUPALI MESLEKTAŞININ 5'TE BİRİNİ KAZANIYOR Araştırmaya göre, ABD'de profesörlerin maaşı ortalama yıllık 76 bin 293 dolar ila 129 bin 527 dolar arasında değişirken Türkiye'de 31 bin 387 dolar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Araştırmada, maaş "uçurumu"nun Türkiye ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında daha da yüksek olduğuna işaret edildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AB ülkelerinde akademik kadro dışında üniversite çalışanlarında da gelirleri oldukça yüksek olduğuna dikkat çekilen araştırmaya göre AB ülkelerinde bir memurun maaşı yılda 12 bin ila 24 bin Euro iken, Türkiye'de 3 ![]() ![]() ![]() KONCUK, "AİLELERİN NE ŞARTLARDA ÇOCUKLARINI OKUTTUĞU BELLİDİR" Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, üniversite okumanın oldukça masraflı olduğunu belirterek, "Harç, yol, yemek, giyim, barınma, kitap masrafları derken, öğrencileri uzun bir liste beklemektedir ![]() ![]() Üniversite çalışanları da dünyadaki meslektaşlarına kıyasla düşük ücret almaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() TÜRK EĞİTİM-SEN'İN ARAŞTIRMASINA GÖRE BİR ÖĞRENCİNİN ÜNİVERSİTEYE İLK ADIMI ATMASININ VELİYE MALİYETİ BARINMA DEVLET YURDU Yurt Ücreti (3 Aylık) 225,00 Depozito 175,00 ÖZEL YURT Yurt Ücreti (Aylık) 600,00 Depozito 100,00 KİRALIK DAİRE Kira (Aylık) 600,00 Depozito 600,00 Elkt ![]() ![]() ![]() GİYİM (KIŞLIK AYAKKABI VE KABAN DAHİL) 500,00 SOSYAL FAALİYET, ULAŞIM, YİYECEK 570,00 DERS ARAÇLARI / KİTAP SAĞLIK BİLİMLERİ Ders Araç Gereçleri 200,00 Kitap 425,00 EĞİTİM BİLİMLERİ Ders Araç Gereçleri 220,00 Kitap 175,00 FEN BİLİMLERİ-MÜHENDİSLİK Ders Araç Gereçleri 300,00 Kitap 250,00 KAYIT ÜCRETLERİ (HARÇLAR)1 ![]() 1-Tıp Fakültesi 559,00 2-Diş Hekimliği Fak ![]() 3-Eczacılık Fak ![]() 4-Teknik Eğt ![]() ![]() 5-Mim ![]() ![]() ![]() 6-Orman Fak ![]() 7-Fen-Edb Fak ![]() 8-Hukuk Fak ![]() 9-İk ![]() ![]() ![]() ![]() 10-İlahiyat Fak ![]() 11-Eğitim Fak ![]() 12-Mesleki Eğt ![]() ![]() 13-Sağlık Eğt ![]() ![]() 14-Yabancı Diller 443,00 15-İletişim Fak ![]() 2 ![]() 1-Müh ![]() ![]() ![]() ![]() 2-Fen-Edb ![]() ![]() ![]() ![]() 3-Fen-Edb ![]() ![]() ![]() 4-Eğtim Fak ![]() 5-İktisat Fak ![]() ![]() EN DÜŞÜK MALİYET 2 ![]() EN YÜKSEK MALİYET 3 ![]() ÖĞRENCİNİN AYLIK MALİYETİ BARINMA DEVLET YURDU 75,00 ÖZEL YURT 600,00 Yurt ücreti 600,00 KİRALIK DAİRE Kira (Aylık) 600,00 Elkt ![]() ![]() ![]() Yabancı Dil (Kur ücreti) 215,00 BİLGİLGİSAYAR İşletmenlik (2 ![]() Programcılık (3 Ay) 650,00 KİTAP,DERGİ 70,00 SOSYAL FAALİYET, ULAŞIM, YİYECEK EN DÜŞÜK MALİYET 715,00 EN YÜKSEK MALİYET 1 ![]() |
![]() |
![]() |
|