Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Bilgisayar,Teknoloji & İnternet Dünyası > Yazılım & Donanım

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
arasındaki, dosya, farklar, fat32, ntfs, sistemleri

NTFS ve FAT32 Dosya Sistemleri Arasındaki Farklar

Eski 09-13-2008   #1
[KAPLAN]
Icon47

NTFS ve FAT32 Dosya Sistemleri Arasındaki Farklar

NTFS ve FAT32 Arasındaki Farklar

NTFS windows NT ile geliştirilmiş bir dosya sistemidir(NT file sistem) disk kullanımı ve güvenlik yönünden kesinlik FAT ten çok gelişmiş özellikleri vardır

*Active directory ile ağ kaynaklarını daha iyi yönetirdomain controller olan pc ler için gereklidiropsiyonel diildir yani
*File encryption(dosya şifreleme) ile dosyaların şifrelenmesine olanak sağlar
*Remote storage ile taşınabilir saklama alanlarının yönetimini gerçekleştirir
*Her kullanıcı için sınırlı disk kotası kullanımı sağlar
*Hüyük disk alanlarına destek verirbüyük HDD lerin nTFS ile formatlanması verimi artıracaktır
*Uzun dosya adlarını destekler
*Kayıt tutan bir dosya sistemidir
*Scandisk chkdisk gibi hata yönetim araçlarına fazla gereksinim duymazdosyalar 1k lık cluster alanlarında detayları ile bulunur ve kendi kendini optimize etme yeterliliği vardır

NTFS nin genel özelliklerine baktıktan sonra fat32 ile kıyaslama yaparsak eğer:

*NTFS harddiskteki dağınıklıktan etkilenmezyani disk birleştirme işlemine daha az ihtiyaç duyarsınızFAT32 de ise durum bunun tam tersidirsık sık disk defrag yapmazsanız aşırı derecede yavaşlama olur

*FAT32 de tek bir dosya için desteklenen max bir boyut vardır(2 yada 4 gb dı unuttum ) fakat NTFS de tek bir dosya nekadar büyük olursa olsun açılış hızında fazla bir değişiklik yaşanmaz

*Disk birleştirme yaptığınızda eğer büyük bir harddiskiniz varsa kesinlikle daha hızlı olur defrag sonunda

*NTFS de dediğim gibi log tutulduğu için ve veriler 1kb alana yazıldığı için elektrik kesintisi,sistemin yanlış kapanması gibi durumlarda otomatik olarak diski kararlı hale getirmeye çalışır FAT32 de ise scandisk yada chkdisk yapılması zorunludur

*Cluster alanları küçük olduğu için açılıştaki hız çok daha fazladırNTFS dosya sistemi kullanılan os'lerde açılışta okunması gereken veri FAT32 ye göre çok düşük olur ve sistem daha hızlı açılır

*Yine bu verilerin 1KB lık girişler halinde loglanması sebebiyle büyük dosyalarda istenilen bölüme ulaşma daha hızlı gerçekleşir FAT32 de ise HDD daha dağınık olduğu için bir divx açarken büyük boyutlu bir klasör açarken daha yavaş açılmaktadır

Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : NTFS ve FAT32 Dosya Sistemleri Arasındaki Farklar

Eski 09-13-2008   #2
[KAPLAN]

DOSYA SİSTEMLERİ VE DİSK

NTFS

NTFS dosya sistemi, Windows 2000'le kullanılması önerilen dosya sistemidir NTFS, FAT'ın tüm temel yeteneklerine sahip olmanın yanı sıra, FAT ve FAT32 sistemlerinde olmayan aşağıdaki özelliklere de sahiptir:

- Daha iyi dosya güvenliği
- Daha iyi disk sıkıştırma
- 2 terabayt (TB) büyüklüğe kadar sabit disk desteği (NTFS'de üst sürücü boyutu FAT'a göre çok daha büyüktür, ancak sürücü boyutu büyüdükçe, FAT'ta olanın tersine performans düşmez)

Çift önyükleme yapılandırması kullanıyorsanız (aynı bilgisayarda hem Windows 2000, hem de başka bir işletim sistemi kullanıyorsanız), NTFS bölümlerindeki dosyalara bilgisayarınızdaki diğer işletim sisteminden erişemeyebilirsiniz Bu nedenle, çift önyükleme yapılandırması istiyorsanız, FAT32 veya FAT kullanmanız daha iyi olacaktır

FAT ve FAT32

FAT32, 512 megabayttan (MB) 2 terabayt (TB) boyutuna kadar olan sürücülerde kullanılabilen, FAT dosya sisteminin gelişmiş sürümüdür FAT ve FAT32, Windows 2000 dışındaki işletim sistemleriyle de uyumlu çalışır Çift önyükleme yapılandırması kuruyorsanız, büyük olasılıkla FAT veya FAT32 kullanmanız gerekir

Windows 2000 ile başka bir işletim sisteminin önyüklemesini birlikte yaparsanız, aşağıdaki ölçütleri kullanarak, diğer işletim sistemini temel alan bir dosya sistemi seçin:

Yükleme bölümü 2 gigabayttan (GB) küçükse veya Windows 2000'i MS-DOS®, Windows 31, Windows 95, Windows 98 veya Windows NT ile birlikte çift önyükleme yapıyorsanız, bölümü FAT olarak biçimlendirin
2 GB veya daha büyük bölümlerde FAT32 kullanın Windows 2000 Kur'da FAT kullanarak biçimlendirmeyi seçerseniz ve bölümünüz 2 GB'dan büyükse, Kur, bölümü kendiliğinden FAT32 olarak biçimlendirir

Ara bir Not: 32 GB'dan büyük bölümler için, FAT32 yerine NTFS kullanmanız öneririm

Disk Bölümleri

Disk bölümü oluşturma, sabit diskinizi, her bölümün ayrı bir birim gibi işlev göreceği biçimde bölme yoludur Verileri yedeklemek veya diğer bir işletim sistemiyle çift önyüklemesini gerçekleştirmek gibi bilgileri düzenlemek için bölüm oluşturursunuz Diskte bölümler oluşturduğunuzda, diski, FAT veya NTFS gibi bir dosya sistemi tarafından biçimlendirilebilecek bir veya birden çok alana bölmüş olursunuz

Yeni bir yükleme gerçekleştirirseniz, Kur sırasında Gelişmiş Seçenekler'i tıklatıp başkasını belirtmedikçe, Windows 2000 Kur, otomatik olarak uygun disk bölümünü seçer Sabit diskte en çok dört bölüm olabilir

Disk Bölümlerini Yapılandırma
Varolan sabit disk yapılandırmanıza bağlı olarak, Kur sırasında aşağıdaki seçenekleri kullanabilirsiniz:

- Sabit disk bölümlere ayrılmamışsa, Windows 2000 bölümünü oluşturabilir ve boyutlandırabilirsiniz
- Varolan bölüm yeterli büyüklükteyse, Windows 2000'i bu bölüme yükleyebilirsiniz
- Varolan bölüm çok küçükse, bununla birlikte bölümlere ayrılmamış uygun alanınız varsa, bu alanda yeni bir Windows 2000 bölümü oluşturabilirsiniz
- Sabit diskte bölümler varsa, Windows 2000 bölümü için daha fazla bölümlendirilmemiş disk alanı oluşturmak amacıyla bunlardan bazılarını silebilirsiniz Bir bölümü silerseniz, bu bölümdeki tüm verileri de silmiş olursunuz

Windows 2000 Professional'ın çift önyükleme yapılandırmasını kuruyorsanız, Windows 2000'i kendi bölümüne yüklemeye dikkat edin Windows 2000'i farklı bir işletim sistemiyle aynı bölüme yüklemek, Kur'un, diğer işletim sistemi tarafından yüklenen dosyaların üzerine yazmasına neden olabilir

Disk Bölümlerini Boyutlandırma

Windows 2000'i yüklemek için en az 500 MB boş alan yeterli olsa da, daha geniş bölüm kullanmak, ileride yapılacak güncelleştirmeleri, işletim sistemi araçlarını veya diğer dosyaları eklemek için esneklik sağlar

Kur sırasında, yalnızca Windows 2000'i yüklemek istediğiniz bölümü oluşturmanız ve boyutlandırmanız gerekir Windows 2000 yüklendikten sonra, değişiklik yapmak veya sabit diskinizde yeni bölümler oluşturmak için Disk Yönetimi'ni kullanabilirsiniz

Varolan Disk Bölümlerini Dönüştürme ve Yeniden Biçimlendirme Karşılaştırması

Kur'u çalıştırmadan önce, varolan bölümü koruma, dönüştürme veya yeniden biçimlendirme seçeneklerinden hangisini istediğinize karar verin Varolan bölüm için varsayılan seçenek, dosya sistemini değiştirmemektir, bu bölümdeki tüm dosyaların korunmasını sağlar

Dönüştürmeye veya yeniden biçimlendirmeye karar verirseniz, uygun bir dosya sistemi seçmeniz gerekir (NTFS, FAT veya FAT32) Aşağıda belirtilen noktalar karar vermenize yardımcı olacaktır

Önemli
Bölümü yeniden biçimlendirmek varolan verileri sileceğinden, bölümdeki dosya sistemini değiştirmeden önce, bölümdeki bilgileri yedeklemelisiniz

Varolan bölümümü NTFS'e dönüştürmem gerekli mi?

Windows 2000 güvenliğini kullanmak için, varolan bir bölümü Kur sırasında NTFS'e dönüştürebilirsiniz Ayrıca, komut satırından Convertexe dosyasını kullanarak, dosya sistemlerini Kur'dan sonra istediğiniz zaman FAT'tan NTFS'e dönüştürebilirsiniz

Bu seçenek, yalnızca Windows 2000 bu bölümdeki dosyalara erişebiliyorsa varolan dosyalarınızı korur Bu seçeneği aşağıdaki koşullar geçerliyse kullanın:

- Güvenlik, disk sıkıştırma gibi NTFS özelliklerinden yararlanmak isterseniz
- Windows 2000 NTFS bölümü kullanabilen Windows NT 40 Service Pack 4 (SP4) veya sonraki bir sürümünden başka bir işletim sistemiyle çift önyükleme yapmıyorsanız kullanın

Çift önyükleme hakkında daha fazla bilgi için, bu bölümün izleyen kısımlarında Çift Önyükleme Yapılandırması konusuna bakın

Dosya sistemi olarak her zaman NTFS kullanmam gerekir mi?

NTFS, Windows 2000 için önerilen dosya sistemidir Ancak, başka dosya sistemleri de kullanmak isteyebileceğiniz bazı koşullar vardır Bir bölümü NTFS ile biçimlendirirseniz, bu bölümün ardından oluşturulan dosyalara yalnızca Windows 2000 erişebilir Dosyalara başka bir işletim sisteminden erişmeyi planlarsanız (MS-DOS da içinde olmak üzere), FAT dosya sistemlerinden birini yüklemeyi seçmeniz gerekir

Varolan bölümü yeniden biçimlendirirsem ne olur?

Bir bölümü yeniden biçimlendirmek, bu bölümdeki tüm dosyaları siler Bölümü yeniden biçimlendirmeden önce dosyaları yedeklediğinizden emin olun

Önemli

Bir NTFS bölümünü FAT'a dönüştürmek için, önce tüm dosyalarınızın yedeğini almanız, ardından bölümü FAT olarak yeniden biçimlendirmeniz (tüm dosyaları siler), sonra da dosyaları yedekten geri yüklemeniz gerekir Windows NT'de oluşturulan NTFS bölümünü, Windows 2000'de kullanılan NTFS sürümüne dönüştürdükten sonra geri yükleyebilirsiniz

FAT bölümünü FAT32'ye dönüştürmek için, önce tüm dosyalarınızın yedeğini almanız, ardından bölümü FAT32 olarak yeniden biçimlendirmeniz (tüm dosyaları siler), sonra da dosyaları yedekten geri yüklemeniz gerekir

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 09-13-2008   #3
edenbulur23

Hiç mi avantajı yok şu FAT32 sisteminin NTFS ye göre??
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 09-13-2008   #4
[KAPLAN]

Birkaç gün içerisinde işletim sistemimi Win 98'e çevireceğim ve bu nedenle dosya sistemimi fat32'e çevirmek zorundayım Bu da eski windows sürümlerini kullanmak isteyenler için fat32'in bir, belki de tek avantajı oluyor diyebiliriz :)
Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com