![]() |
Bir Ramazan Klasiği Güllaç |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Bir Ramazan Klasiği GüllaçBir ramazan klasiği: güllaç ![]() Osmanlı saray mutfağından günümüze kadar gelen iftar sofralarının vazgeçilmezi güllaç, bu yıl da ramazan sofralarını süslüyor ![]() Osmanlı saray mutfağı araştırmacısı, Türk Mutfağı ve Edirne'den Yemek Kültürü adlı kitabın yazarı Müşerref Gizerler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güllacın Osmanlının kuruluş yıllarından itibaren Osmanlı mutfağında yer almaya başladığını söyledi ![]() Gizerler, Osmanlı döneminde kömür ocaklarında sac tavalarda yapılan güllaç yapraklarının, kamıştan yapılan sırt küfeleriyle paşa konaklarına taşındığını belirtti ![]() -GÜLLAÇIN PÜF NOKTASI- Güllacın püf noktasını sütün bol kullanılması olarak açıklayan Gizerler, güllaç yapraklarının üzerine süt döküldükten sonra güllaç yapraklarının hava aldırılmaması gerektiğini kaydetti ![]() Gizerler, güllacın yapıldığı gün yenilmesini tavsiye ederek, ertesi güne kalan güllacın içindeki cevizin kararması ve sütün tadının kaçması nedeniyle, ilk günkü damak tadının bulunamayacağını söyledi ![]() Final Pastahaneleri sahibi Özcan Taylan da, güllacın ramazan sofralarında ayrı bir yeri olduğunu belirtti ![]() Taylan, güllacın hafif bir tatlı olması nedeniyle ramazanda tercih edildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:''Güllaç hafif olması nedeniyle orucun ardından duyulan şeker ihtiyacını karşılaması ve rahatsız etmemesiyle ramazan ayında en çok tercih edilen tatlılardandır ![]() ![]() ![]() Taylan, güllacın kilogram fiyatının içindeki malzemeye bağlı 15 - 18 YTL arasında değiştiğini kaydetti ![]() GÜLLAÇ TARİFLERİ Bir asrı geçkin zamandır güllaç üreten Saffet Abdullah Güllaçları'nın internet sitesinden edinilen güllaç tarifleri şöyle: Klasik Güllaç: 3 litre süt, 1 kg şeker ile kaynatılıp ılık vaziyete getirildikten sonra, tepsiye konan her güllaç yaprağının parlak tarafı üzerine kepçe ile ılık süt gezdirilir ![]() ![]() ![]() Bademli Güllaç: Malzemeler: 1 litre süt, 10 yaprak güllaç, 500 gram şeker, 100 gram file badem, (sos için) 1, 2 adet nar, 25 gram Antep fıstığı ![]() Hazırlanışı: Şeker sütte tamamen çözülünceye kadar kaynatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lorlu Güllaç: Malzemeler: 1/2 paket (6 yaprak) güllaç, içi (kesmik - lor), 2 kg süt, 1,5 limonun suyu, 2,5 yemek kaşığı şeker, (Şerbeti) 2,5 bardak şeker, 2,5 bardak su ![]() Yapılışı: Önce loru hazırlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Bir Ramazan Klasiği Güllaç |
![]() |
![]() |
#2 |
|
![]() Cevap : Bir Ramazan Klasiği Güllaçpaylaşım için tşkler görüntü çok hoş bir ara acayip merak etmişdim hatta geçen ramazan =)ama ben hiç sevmedim nedense hafifi bir tatlı aslında konu için tekrar tşkler ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Bir Ramazan Klasiği GüllaçBiliyormusun ben de hiç sevmedim ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
KRDNZ
![]() |
![]() Cevap : Bir Ramazan Klasiği GüllaçTeşekkürler Sevgili Şengül:) Tarife bakarak güllaç yaptım çok merak ettiğim bir tatlıydı fakat yorumlarınızı şimdi okuyorum:D İnş ![]() |
![]() |
![]() |
|