Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Kültür-Sanat

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
atabarı

Atabarı

Eski 08-19-2008   #1
[KAPLAN]
Icon47

Atabarı

Ata barı ya da Artvin Barı Artvin ilinde tulum veya akordeon eşliğinde aşk ve kahramanlık olan, üçten fazla kişi ile halka halinde yürütülen bir halk oyundur

Her figür müziğin tek ölçüsüne uyarlanarak oynanır Adı yeni fakat kendisi oldukça eski olan bu oyunun asıl adı Artvin Barı bir başka iddiaya göre ise Ermeni barıdır Atatürk bu barı 1936 yılı Balkan Festivali'nde İstanbul'da Çoruh takımıyla daha iyi oynadığı için Artvin Barı'nın adı 3 Eylül 1936'dan itibaren Ata Barı olarak değiştirilmiştir Dinî ve millî bayramlarda ilk saygı ve ağırlama oyunu o günden beri artık Ata Barı kalmıştır Yörenin her eğlenti vesilesi Ata Barı'yla açılmaktadır

Sözleri

Bahçası Var Bağı Var
Ayvası Var Narı Var
Atamızdan Yadigâr
Bizde Atabarı Var

Uzun Uzun Kamışlar
Ucuni Budamışlar
Benim Ela Gözlümü
Askera Yollamışlar

Ben Bir Uzun Kamışım
Yoluna Dikilmişim
İster Al İster Alma
Arnuva Yazılmışım

Buray Baba Evidur
Tahtaları Kevidur
Çalın Vurun Oynayın
Burası Düğün Yeridur

Atabaridur Bari
Bahçada Gördüm Yarı
Sesledim Ses Vermadi
Ağladı Zarı Zarı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com