Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
annebabaya, bakmak, evladın, vazifesidir

Anne-Babaya Bakmak Evladın Vazifesidir

Eski 08-15-2008   #1
Şengül Şirin

Anne-Babaya Bakmak Evladın Vazifesidir

Anne- babaya bakmak evladın vazifesidir
Bir mümin, anne ve babasına hürmette kusur etmemeli ve onların ihtiyaçlarını gidererek kendilerinin hoşnut olacağı bir evlat olmak için gayret göstermeli

Anne ve baba, Rabbimizin bize bağışladığı nimetlerin en büyüklerindendir Onlar, çocuklarına karşı fıtrî bir hal, tavır, sevgi ve muhabbet beslerler Zira Rabbimiz, sövüp dövseler, hatta eziyet etseler bile kendisinin birer emaneti olan çocuklarını büyütmeleri için anne-baba denilen Hakk kapısının hizmetçilerine, şefkat ve merhameti bir avans olarak veriyor

Şu yaşanmış ibretli hikaye bu hakikate güzel bir misal teşkil ediyor: Annesine karşı isyan edip baş kaldıran bir genç, önce annesini dövüp hırpalayarak incitir; sonra da hıncını alamayıp onu keser Keserken de bıçağı parmağına kaçırır ve gayri iradî olarak "anam!" der Onun bu feryadı üzerine annesinin ciğeri de, "yavrum!" diyerek oğlunun parmağına sarılır

ANNE-BABA HAKKI ÖDENMEZ

Evet, ana-baba işte budur Çocukları dövüp söverek, değişik hakaretler savurarak onları incitse de onlardan hep aynı ses yükselir, "yavrum!" der, inlerler Onların böylesine şefkat ve merhamet dolu hallerine bakılınca Rabbimizin er-Rahmân, er-Rahîm isimlerinin onlarda tecelli ettiği, onların Rahmânu'r- Rahîm'in canlı ve çok şefkattar birer temsilcileri oldukları görülür Bu hal, anne ve babanın tabiatının bir yansımasıdır

Cenab- ı Hak, anne ve babaya şefkat ve merhamet avansını vererek evlatlarını sevdirmiş, gerektiğinde onların hamallığını yaptırarak sırtlarına yüklemiş ve taşıttırmıştır Bu bir anne-baba olma hakikati ve anne-baba fıtratıdır Çocuğun tavrı ise, bir hakikat değil, bir hak; bir fıtrat değil bir vazifedir Anne-baba, vaktiyle yaptıkları binbir türlü iyilik ve hizmetin karşılığını alma hakkına sahip çocuk ise, anne-babasına karşı onların bu hakkını ödemekle mükelleftir

Yukarıda da ifade edildiği gibi, çocuğun anne-babasına karşı tavrı bir hak ve bir vazifedir Onun içindir ki o hak ödenmez, hiç bir şeye feda edilmez ve onun katiyyen ihmale tahammülü yoktur Nitekim Allah Rasulü (sas), "Hiçbir evlat, babasının hakkını, babasını köle olarak bulup satın alması ve (daha sonra) onu azat etmesi dışında ödeyemez" (Müslim, Itk, 25) buyurarak bu hakikate işaret etmektedir

Efendimiz (sas)'in şu hadisi şerifi de anne ve babaya hürmetin ehemmiyetini ifade etmesi açısından çok önemlidir: "Geçmiş zamanın birinde üç kişi yola çıkarlar Akşam olunca gecelemek için bir mağaraya sığınırlar Dağdan kayan bir taş yuvarlanıp, mağaranın ağzını üzerlerine kapatır ve mağara içinde hapis kalırlar Kendi aralarında: "Bizi bu kayadan, ancak salih amellerimizi şefaatçi kılarak Allah'a yapacağımız dualar kurtarabilir!" derler

iŞTE HAYIRLI EVLAT!

Bunun üzerine birincisi şunları söyler: "Benim ihtiyar anne ve babam vardı Ben onları çok kollar, akşam olunca onlardan önce ne ailemden ne de hayvanlarımdan hiçbirini yedirip içirmezdim Bir gün ağaç arama işi beni uzaklara attı Eve döndüğümde ikisi de uyumuştu Onlar için sütlerini sağdım Hâla uyumakta idiler Onlardan önce aileme ve hayvanlarıma yiyecek vermeyi uygun bulmadım, onları uyandırmaya da kıyamadım Süt kapları elimde, onların uyanmalarını bekledim Derken şafak söktü ve onlara sütü ikram ettim:

"Ey Allah'ım! Bunu senin rızan için yaptığımı biliyorsan, bizim yolumuzu kapayan şu taştan bizi kurtar!" (Taş bir miktar açılır Ancak açılan aralık çıkacakları kadar değildir İkinci ve üçüncü şahıs da daha önce başlarından geçen sırf Allah korkusu için uzak durdukları şeyleri anlatırlar ve mağara ağzındaki taş açılarak oradan kurtulurlar Bkz Buhari, Enbiya 50) Evet, anne ve babaya hürmet Hak katında böylesi bir öneme sahiptir O yüzden anne ve babaya hürmette kusur edilmemeli ve onların ihtiyaçları giderilerek kendilerinin hoşnut olacağı bir evlat olmak için gayret gösterilmelidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Anne-Babaya Bakmak Evladın Vazifesidir

Eski 08-15-2008   #2
kezban

Cevap : Anne-Babaya Bakmak Evladın Vazifesidir

insanların iki kuruş para için anne-babalrını öldürdüğü,onları darülaceze kapılarına ittikleri bu zamanda herkezin dikkatle okuması gereken bir konu bana göreteşekkürler şengüldeğinilmesi gereken nacizane bir konuya değinmişsinAllah(cc) bizi hayırlı evlatlardan etsin

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com