Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
doğru, söylediği, tek, şeytanın

Şeytanın Söylediği Tek Doğru

Eski 08-15-2008   #1
meLankoLik_asaLet

Şeytanın Söylediği Tek Doğru

Meşhur sahabilerden Ebu Hüreyre ra' ın başından geçen bir olay gerçekten çok dikkat çekicidir Hz Ebu Hüreyre ra Suffa'da , Peygamber Mescidi'nin arka kısmında kalan sahabilerden biriydi

Bir Ramazan ayı Fıtır sadakaları toplanmış, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere bir yerde muhafaza altına alınmıştır Efendimiz sav, daha ziyade gıda maddelerinden oluşan bu sadakaları dağıtılıncaya kadar korumak için Ebu Hüreyre ra'ı görevlendirmiştir

Semerkand Dergisinden Alınmıştır
Bir akşam vakti Ortalık kararınca bir adam sessizce gelip sadaka mallarından avuçlamaya başlar Sonra neler oldu, Ebu Hüreyre ra'a atfen şöyle nakledilir:

Adamı yakaladım ve dedim ki:

- Seni Rasulullah'a götüreceğim

Adam yalvardı:

- Ben muhtaç bir kişiyim Bakmakla yükümlü olduğum ailem var İhtiyaç içindeyim

Haline acıdım, onu salıverdim Sabah olunca Rasulullah sav:

- Ebu Hüreyre , dün gece yakaladığın adam ne yaptı? diye sordu Ben de:

- Ya Rasulallah , ihtiyacı olduğunu, bakmakla yükümlü bir ailesinin bulunduğunu söyledi Ben de acıdım ve salıverdim, dedim Rasul -i Ekrem sav:

- Sana yalan söyledi, tekrar gelecek, buyurdu O'nun bu sözü üzerine tekrar geleceğini anladım ve sonraki akşam gözetlemeye koyuldum

Hz Ebu Hüreyre ra, adamın tekrar geldiğini, onu yakaladığını, ilk gece neler oldu ve konuşulduysa, ikinci gece de aynen tekrarlandığını anlatıyor Sabah olunca Rasulullah sav Efendimiz de yine aynı şeyleri söylüyor

Nihayet üçüncü gece olur ve Ebu Hüreyre ra adamı yine gözetlemeye başlar Adam gelip, geçen iki akşamki gibi mallara uzanınca, Ebu Hüreyre ra bir kez daha yakalar Ama artık kararlıdır Bunun son olduğunu, kesinlikle Efendimiz sav'in huzuruna çıkartacağını söyler Bu sefer adam bir öneride bulunur:

- Beni bırak, sana çok faydalanacağın bir şey öğreteyim, der Ebu Hüreyre ra merak etmiştir:

- Nedir o?

Adam şöyle der:

- Yatağına girdiğinde Ayetü'l - Kürsi'yi oku Böyle yaparsan, yanında Allah tarafından sürekli bir koruyucu bulunur, sabaha kadar şeytan sana yaklaşamaz

Ebu Hüreyre ra adamı yine salıverir

Sabah olunca Rasulullah sav, yakaladığı adamın dün gece ne yaptığını tekrar sorar O da olan biteni olduğu gibi anlatır Bunun üzerine Rasulullah sav Efendimiz şöyle buyurur:

- Bak hele! Kendisi yalancıdır ama bu sefer sana doğruyu söylemiş Ebu Hüreyre , üç gecedir kiminle konuşuyordun, biliyor musun?

- Hayır, bilmiyorum

- O şeytandı (Buharî)

* * *

Ayetü'l - Kürsi , Bakara Suresi'nin 255'inci ayetidir Fazileti hakkında birçok hadis var Fakat aktardığımız bu ilginç olay bize bir şeyler söylemek istiyor gibi

Her şeyden önce, böyle bir olayın sebepsiz, hikmetsiz olamayacağını bilmeliyiz En bariz özelliği yalancılık olan şeytanın, niçin tercih edildiğini düşünmemiz gerekiyor Bir hakikat neden bir yalancıya söyletilmiştir? Her şey başından itibaren Peygamber sav Efendimiz'in bilgisi dahilinde olduğu halde, neden Ebu Hüreyre'ye üçüncü sabah açıklanıyor?

Bütün bu soruların en tatmin edici cevabı şu olsa gerek: Allah ve O'nun Rasulü , Ayetü'l - Kürsi'nin değerini, onun okunmasıyla ikram edilen manevi korunmayı, çok çarpıcı bir şekilde inananların gözlerinin önüne sermek istemiştir Bu olayda şeytana söyletilen şey esasen şudur:

" Ayetü'l - Kürsi öyle bir manevi zırhtır ki, okuyana bir şey yapamıyorum"

Rasul -i Ekrem sav Efendimiz'in bu ayete dair diğer hadis-i şeriflerini hatırlayalım:

"Farz namazların peşinden Ayetü'l - Kürsi'yi okuyan kimse, diğer namaz vaktine kadar Allah'ın koruması altındadır" (Heysemî)

"Ayetü'l - Kürsi , Kur'an ayetlerinin efendisidir" (Ahmed b Hanbel)

İslâm imanının özünü içinde toplayan, engin bir manaya sahip ve -Allah'a şükür- hepimizin ezberinde olan bu ayetin meali şöyle:

"Allah, kendisinden başka ilah olmayandır

el- Hayy'dır: Diridir; el- Kayyûm'dur: Bütün yaratıkları idare eden ve ayakta tutandır

O'nu ne uyku tutar, ne de uyuklama

Göklerde ve yerde ne varsa, hepsi O'nundur

İzni olmadan O'nun katında kim şefaat edebilir?

O, yarattıklarının yapacaklarını ve geride bıraktıklarını bilir

O'nun dilediği miktarın dışında hiç kimse, O'nun ilminden herhangi bir şeyi elde edemez

O'nun 'kürsü'sü gökleri ve yeri içine alır

Onları korumak, O'na zor gelmez

O, el-' Aliyy'dir : Zorluk ve acziyet içinde bulunmaktan uzak;

O, el-'Azîm'dir: Her manada büyüktür" (Bakara, 255)

el- Kürsî : Sözlükte taht anlamına gelir Ayette ise, mahiyetini ancak Yüce Mevlâ'nın bildiği, O'nun şanına layık bir varlıktır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com