![]() |
Bizim Ergenekon |
![]() |
![]() |
#1 |
cansel
|
![]() Bizim ErgenekonBizim Ergenekon Susurluk skandalının önemli sahnelerinden biridir: Uğur Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu, dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar’dan cinayetle ilgili polis belgelerindeki tahrifatı sorar ![]() ![]() Ağar, “Altından bir tuğla çekilse yıkılır” der ![]() Sonraki diyalog şudur: “Çekin o zaman!” “ Yapamam ![]() “ O halde çekilin, başkası çeksin ![]() “ Onu da yapamam ![]() “ O zaman, siz de altında kalırsınız ![]() * * * Bugünün “Susurluk sanığı Ağar”a ilişkin bu diyalog, Celal Kazdağlı ile birlikte yazdığımız “Ergenekon” kitabında yer alıyordu ![]() Kitapla ilgili bilgime başvururken Ergenekon savcısı Zekeriya Öz, bu diyaloğa ilişkin çok ilginç bir gönderme yaptı: “’Bir tuğla çekilse yıkılır’ diyorlardı ![]() ![]() * * * Çatının ne kadar kaldırıldığını, o koca yapının bundan etkilenip etkilenmeyeceğini, muhtemelen cuma günü, iddianame açıklanınca öğreneceğiz ![]() ![]() Süren soruşturmanın adını taşıyan ilk kitaba imza attığımız için sık sık “Bu Ergenekon, o Ergenekon mu?” sorusuna muhatap oluyoruz ![]() Doğrusu bakıyorum, bakıyorum, benzetemiyorum ![]() Neden mi? * * * Dünkü Amerikan Konsolosluğu saldırısının yarattığı kaygılarla, en temel farklardan birini söyleyeyim mesela: “Bizim Ergenekon”, ta 1940’larda, bütün NATO ülkelerinde, Washington güdümünde kurulmuş bir illegal örgüttü ![]() ![]() ![]() Türkiye’deki uzantısı olan Özel Harp Dairesi’nin bir Amerikan askeri yardım kuruluşu bünyesinde komandolarla birlikte çalıştığına ilişkin Ecevit‘in ifadesi, yine o kitapta yer almıştı ![]() “Bugünkü Ergenekon”a bakıyoruz; “kurucu teşkilat”ı net göremesek de, zanlıların daha çok Türkiye’nin ABD ile işbirliğine karşı çıkan, hatta onun yerine Rusya ile ortaklığı savunan ulusalcılar olduğunu görüyoruz ![]() * * * Başka temel farklılıklar da var: Susurluk’ta ortaya çıkan Ergenekon’un devlet içindeki uzantıları, öyle birkaç emekli generale filan değil, halen görevde bulunan bir İçişleri Bakanı’na, hatta bir dönemin başbakanına kadar dayandırılıyordu ![]() ![]() ![]() Bugün varsayılan bağlantılar, örgütün devlet içindeki köklerini daraltan bir görünüm arz ediyor ![]() Şu “para kasası” meselesi bile ibretlik bir fark değil mi? Susurluk’un kumarhane hesaplaşmasında sözü edilen meblağlara bakın; bir de bugünkü Ergenekon’un, kendi cenazesinin kaldırılmasına yetecek kadar para bırakamayan “kasası”na ![]() ![]() ![]() * * * En önemli farklardan biri de şu: Susurluk skandalı, devlet içindeki çürümüşlüğü ayan beyan ortaya döken inanılmaz bağlantılarıyla, kamuoyunda büyük hezeyan ve heyecan yaratmış, yüz binlerce insanı aydınlık talebiyle sokağa dökmüştü ![]() Bugün o kamuoyu desteğinden eser görebiliyor musunuz? O zaman, o tuğla çekilemedi; yapı çökertilemedi ![]() Bugün çatı kaldırılabilecek mi? Kaldırılan çatı, aynı yapının çatısı mı? Az kaldı; göreceğiz ![]() Can dündar
|