gülgüzeli
|
''Ya Ben İstanbul'u Alırım Ya Da İstanbul Beni....''
''Ya ben İstanbul'u alırım ya da İstanbul beni   ''
Dedi haşmetli Sultan Muhammed Fâtih Han    
Ve,fethetti koca İstanbul'u  
Gerçekleşmiş bu mukaddes ideâl her yıl anlatılır ''İlâhi bir vaad'' olduğu en güzel ve seçilmiş ifadelerle kâğıtlara dökülür
Her yıl bıkmadan usanmadan yazılır o 21 yaş   Nasıl olurda bir insan 21 yaşın da yani toy denilebilecek bir yaşta fetih gerçekleştirebilir ?
Nasıl bir güçle ayakta duruyordu Fatih ?
Öyle bir güç ki,atını denize sürecek,elbiseleri deniz suyundan ıslanıncaya kadar içinde ilerleyecek,ve bu haldeyken bile donanmaya emirler gönderecek kadar  
İstanbul fethedileli 553 yıl Fatih Sultan Mehmet Hazretleri Hak'ka yürüyeli 525 yıl olmuş  İstanbul hâlâ yasta   Fatih'inin yasında Üzüntüsü ilk günkü tazeliğinde sanki 
O günden bu güne kimlere ev sahipliği yapmamış ki ?Kimlerin kahrını çekmemiş ?Nice garibanı bağrına basmış,nice yılanlar beslemiş koynunda  
Aziz İstanbul   
Ne çok şiirler yazılmış O'na  Kimi nazlı bir kadına benzetmiş İstanbul'u, kimide nakışa  
Ama hiç biri dindirememiş acısını İnsanoğlunun oyunları, üzerinde perdelendikçe acısı
tazelenmiş   1 Perde  2 Perde   3 Perde Perde l er Perdeler  
İstanbul'u öldürdüler  O öleli çok oldu  Zaten gerçek ölüler yas tutanlar değilmidir ?Onlardan daha ölüsünü bulamazsınız  
Neden bunları yazdım ?Doğrusunu söylemek gerekirse kalemimden dökülüverdi İstanbul yazdırdı belkide 
Bu fethi,salt madde merkezli bir savaş olarak ifade edersek yanılmış oluruz İnceliklerle dolu bu fetihte bir çok hassasiyetler barınmakta
İstanbul'un Fethi deyince ilk akla gelen Fatih'in yaşı olur Hayrete düşeriz  Yada ''hayrete düşmüş gibi yaparız'' mı demeliydim ?Evet Öyle demeliydim zira,hayretimizde pek hayret gibi olmuyor şimdilerde Anlık bir reaksiyon, hepsi bu  Hatta bazı zamanlarda 'nezaket reaksiyonu' olarakta çıkabiliyor karşımıza  
Henüz o yaşa gelmemiş olanlar,geldiklerinde ne yapacaklarının planlarını yapsın,geçmiş olanlar yaptıklarının analizini, 21 yaşında olanlarsa, hali hazırda yapmakta olduğunu ve yaptığının ne olduğunu düşünedursun  
Fatih'in teslimiyetini kalbinde hissetsin  Tevekkülün ve azmin idrakine varsın  Gerçi çok şey istedim ama olsun  Fatih'in torunları için zor olmasa gerek
Batı gözüyle Fatih:
Aynı zamanda kelâm ve matematik ilminde devrinin en büyük otoritelerinden biri olan Fatih için söylenenlerden sadece bir kaçı :
Fetih sırasında İstanbul'da bulunan İtalyan Zorzo Dolfin şöyle demiştir:
''Sultan Mehmed,çok az gülerdi Zekâsı,dâimî bir çalışma hâlindeydi Çok cömertti Her işte fevkalâde atılgan,hattâ cüretkârdı Seçtiği hedeflere erişmek için çok ısrar ederdi Soğuğa,sıcağa,açlığa,susuzluğa tahammüllüydü Kesin konuşur,kimseden çekinmezdi Zevk ve sefâdan uzaktı Türkçe,Yunanca ve Sırpçayı çok iyi konuşurdu Her gün bir müddet okurdu Roma târihi,başka devletler târihi,Laerce,Tite-Live,Herodot,Quinte Curce,Papaların,Alman İmparatorları ile Fransa ve Lombardiya krallarının vak'aları okuduğu tarihler arasındaydı Avrupadaki bütün devletleri tanırdı Özelliklede İtalya'nın coğrafyasını en ince noktasına kadar bilirdi ve bir Avrupa haritasını yanından ayırmazdı Askerî ve coğrafî ilimlerle isteyerek meşgûl olur,araştırmalar,incelemeler yapardı Tabiiyyeti altında bulunan ülkelerin âdet ve şartlarını devletin ve bölgenin menfaatlerine kullanmakta mahâretliydi ''
Alman müsteşrik Franz Babinger,Mehmed-II der Erobberer und seine Zeit Weltenstürmer einer Zeitenwende adlı eserinde şöyle yazmaktadır:
''Türk dünyâsı için Fâtih günümüze kadar,bütün imparatorların en büyüğü olup,beşer tarihinde başka her hangi bir şahsın kendisiyle mukayese edilmesi zordur O Türk milletine,bütün tarihinin en harîkulâde ve en yaklaşılması gayr-i kâbil şâhsiyet olarak takdim edilmiştir Batı aleminin mukadderatı,Fatih Sultan Mehmed'in görünmesiyle sarîh bir şekilde işâretlenmiştir Kudretli şahsiyeti,büyük Avrupa sahalarının dış görünüşünü derinden değiştirmiştir Ortaçağdan çıkarken insanları ve dünyâyı görüş tarzında,Fâtih'in şahsiyeti,zekâları tesir altında bırakmıştır ''
Fâtih Sultan Mehmed Hazretlerinin fetihten hemen sonra yaptığı ilk şey;Ayasofya'da iki rekât şükür namazı kılmak olmuş  Ve şöyle buyurmuş;
''Kim ki,bu vakfımı câmiden başka bir şeye tahvil ederse,kıyamete kadar lânet onun üzerine olsun ! ''
Daha önceki yazılarım da Fatih'in adaletinden,vasiyetlerinden bahsettiğimi hatırlıyorum  Fakat yol göstericisi, İstanbul'un mânevi fâtihi olarak anılan Akşamseddin'den bahsetmedim  
Osmanlı döneminde yetişen büyük evliya Asıl ismi,Muhammed Bin Hamza'dır Saçı ve sakallarının beyaz olması ve sürekli beyaz elbiseler giymesinden dolayı Akşeyh ve Akşemseddin lakaplarıyla meşhur olmuştur Akşamseddin Hazretleri zamanın astronomi alimi idi Tıp tarihinde ilk defa mikrobu keşfeden âlimdir Fatih'le birlikte fethede katılmıştır Sultan şehre girerken yanında yer aldı  Ve sürekli harp ve adaletli olunulması konularında Sultana telkinlerde bulundu  
Ve,bu maddi ve manevi fetihten sonra İstanbul,sefahat yeri olmaktan çıktı,dünyanın ilim ve kültür merkezi haline geldi  
Bu yüzdendir ki,İstanbul halâ Fâtih'in yasını tutmaktadır  Demek Fâtihler kolay yetişmiyormuş  Demek giden geri gelmiyormuş   Maalesef duasına değil ancak bedduasına lâyık olabilmişiz  
Ağla İstanbul ağla   Bizim ağlamaya yüzümüz yok bari sen ağla(
alıntı