![]() |
Pratik Mutfak Önerileri |
![]() |
![]() |
#1 |
b@ron
|
![]() Pratik Mutfak ÖnerileriÇORBALAR Lezzetli bir çorba pişirmek istiyorsanız, içine et ya da tavuk suyu koymanız şarttır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çorbalarda kullanılacak şehriyelere gelince, her çeşit şehriye, tenceredeki su kaynadıktan sonra konulur, bir taşım birlikte kaynadıktan sonra yapışmaması için karıştırılıp, kendi başına kaynamaya bırakılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ET YEMEKLERİ Hangi cins olursa olsun, etlerimizin yumuşak ve lezzetli olmasını istiyorsak, 2 ile 4 gün buzdolabında bekletmek gerekir ![]() ![]() ![]() Pirzola, biftek, bonfile, şiş gibi ızgaralık etlerin yumuşak ve daha lezzetli olması için üzerine biraz zeytinyağı ve biraz soğan suyu sürüp, 2 saat kadar bekletiniz ![]() ![]() ![]() Lezzetli, fırınlanmış bir et yemeği için, eti tereyağı ile sıvayın ![]() ![]() ![]() ![]() Kömür ateşinde ızgara yaptığımız etin yağı damlar ve sık sık ateş parlarsa, kömürün üstüne tuz serpin ![]() Piliçlerinizin altın renginde ve kıtır kıtır olmasını istiyorsanız, her yanını yağa buladıktan sonra üzerine un serpin, sonra pişirin ![]() ![]() ![]() BALIKLAR Balık ne kadar taze olursa o kadar makbul, o kadar lezzetli olur ![]() ![]() Haşlaması İçin Beyaz etli balıklar seçilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kızartması İçin Büyük balıklar dilim halinde, küçük balıklar bütünüyle kızartılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Izgarası İçin İri ve yağlı balık seçmekte fayda vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fırında Balık Fırın orta ısıda olmalıdır, gerekli süslemeyi yaptıktan sonra üzerine biraz beyaz şarap dökerseniz, lezzetinin daha mükemmel olduğunu göreceksiniz ![]() Tazeliği Balık alırken tazeliğini anlamak için 3 duyunuzdan yaralanırsınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SEBZELER Enginar hariç diğer sebzeleri haşlarken kabınızın kapağını aralık tutarsanız, sebzelerin kendi renklerini koruduklarını görürsünüz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün sebzelere, biraz karbonat ekleyerek pişme süresini azaltabilirsiniz ![]() ![]() ![]() Kimi zaman çok bekletmekten sebzelerimiz buruşurlar, böyle bir durumla karşılaşırsak, içine sirke ve şeker attığınız suda bırakın ![]() ![]() ![]() ZEYTİNYAĞLILAR Zeytinyağlı yemekler fazla tuz kaldırmaz, zeytinyağlı pişiriyorsanız içine biraz şeker katınız ![]() ![]() ![]() ![]() SALATALAR Salataya koyacağınız tuz, yağ ve limonun iyice her tarafına yayılması için bir kapta karıştırın, öyle dökün ![]() ![]() ![]() Şayet salatanın sirkesi çok gelirse içine bir parça ekmek içi atalım ![]() ![]() ![]() Marulun yaprakları pörsümüşse bile atmayın ![]() ![]() Maydanoz ve dereotunu, baş aşağı gelecek şekilde su dolu kavanozda, bozulmadan saklayabilirsiniz ![]() Salatanıza, birkaç da kıyılmış nane yaprağı ilave ederseniz lezzetinin değiştiğini görürsünüz ![]() Marul ve kıvırcığın yıkanması çoğu zaman zor gelir ![]() ![]() SOĞAN Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için: Akan su altında ayıklayabilirsiniz ![]() Doğramadan evvel buzlukta bekletebilirsiniz ![]() Bıçağın ucunz biraz ekmek içi saplayabilirsiniz ![]() Ağzınıza su alıp yutmadan bekleyiniz ![]() Soğanı bütün olarak pişireceksiniz, şekillerinin bozulmaması için hepsinin altına derince artı işareti çiziniz ![]() Kömürde soğan yapmak için, kabuklarını ayıkladığınız soğanı yıkayıp una bulayın ![]() Doğranmış, kullanılmayıp artan soğan, ağzı kapalı bir kavanozda dolapta birkaç gün kalabilir ![]() Bıçakta kalan soğan kokusunu nane yaprağı ile ovarak giderebiliriz ![]() Eldeki soğan kokusunu çelik bıçağı beş parmakla temas ettirerek soğuk su altında tutun ![]() ![]() Ağızdaki soğan kokusunu, maydanoz, çiğ bakla veya haşlanmış pancar yiyerek giderebiliriz ![]() SARMISAK Tadının yemeğe geçmesini ama tanelerinin gözükmesini istemiyorsanız, taneleri ayıklayıp alimünyum kağıda koyun ![]() ![]() Ağızdaki kokuyu gidermek için, maydanoz, kahve telvesi, karanfil veya nane likörü denenebilir ![]() Eldeki kokuyu gidermek için kahve telvesiyle yıkayın ![]() ![]() ![]() SOS Sos hazırlarken, un topağı oluşmasını önlemek için kaşık yerine çatal ucuna taktığınız, kabukları soyulmuş çiğ patatesten yararlanabilirsiniz ![]() Çok tuzlu olduysa, pudra şekeri ilave edip yenilir hale getirebilirsiniz ![]() Değişik ve biberli bir tat istiyorsanız, domates sosunuza hardal ve toz şeker ilave edebilirsiniz ![]() REÇEL Pişirirken taşmaması için ceviz büyüklüğünde yağ atın ![]() ![]() ![]() ![]() Reçeliniz şekerlenirse reçel kavanozunun kapağını açar açmaz, içine biraz kaynar su koyun ve sallayın ![]() ![]() MEYVE SALATASI Meyve salatası yaparken taze nane yaprağı katıp, meyveleri yoğurt ve balla karıştırın ![]() ![]() KAHVE Çekilmiş kahve kavanozunuza bir tutam tuz veya şeker ilave ederseniz, kokusunun artmasını sağlarsınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KARAMEL Bu öğüdü unutmazsanız, karamel çok kolay! 1 kahve kaşığı su için 5 kahve kaşığı şeker ![]() KARİDES Kabuğu soyulan karidesler adeta konserve tadı verir ![]() ![]() ÜZÜMLÜ KEK Üzümlü kek yapmak için kullanacağınız üzümü bir gece ıslak beze sararak bekletin ![]() ![]() ![]() FASULYE Kuru fasulye haşlama suyu, emprime pamuklular için mükemmel bir temizleme maddesidir ![]() ![]() ![]() HARDAL Şişenin ağzını açtığınızda, içindeki hardalın kurumasını önlemek için bir limon dilimi koyun ![]() ![]() FIRIN Fırınınız pas mı yaptı? Pas tutan yerlerine keten yağı sürün ve zımpara kağıdı ile lekeleri kazıyın ![]() ![]() TART HAMURU Çok kabarmaması için Hamurun ortasına makarna parçaları koyun ![]() Tart kalıbınızı, ızgara üstüne koymayın, fırın tepsisine koyun ![]() Fırına su dolu bir kap koyun, suyun rutubeti hamurun yumuşak olmasını sağlar ![]() SUFLE Güzel bir sufle hazırlamak için kalıbı yağa buladıktan sonra, hafifce unlayın (Kek için de geçerli) ![]() ![]() ![]() Peynirli yapıyorsanız daha geç çökmesi için fırına sürmeden gravyer peynir rendeleyin ![]() Limonlu yapmak için: Şeker parçalarını limon kabuğuyla ovarsanız lezzeti bir kat daha artar ![]() Çabuk pişmesi için alimünyum kağıtla örtün ve fırının kapağını hafif aralık bırakın ![]() SOSİS-SUCUK Kabuklarının çabuk soyulması için, ıslatıp suyu sıkılmış ıslak beze sarın ve 10 dakika bekletin ![]() ![]() ![]() ELMA Parafine batırdığınız bir fanila kumaşla silerek elmalara daha iştah açıcı bir parlaklık verirsiniz ![]() ![]() ÇİLEK Mükemmel bir şekilde dondurmak için önce üzerilerine pudra şekeri serpin ![]() ![]() ![]() ![]() CEVİZ Kabukları kırılmamış cevizlerin iyi ve çürük olanlarını ayırmak için, hepsini su dolu bir kaba koyun ![]() ![]() Cevizleri bir gece şekerli suda bekletirseniz kabuklarının daha çabuk kırılmasını sağlarsınız ![]() ![]() ![]() PEYNİR Sakladığınz kaba bir parça şeker koyarsanız, üzerinde küçük damlalar oluşmaz ![]() ![]() ![]() ![]() PİRİNÇ Yaptığınız pirinç pilavı suyuna, birkaç damla limon suyu ilave edin ![]() ![]() MISIR Ateşte közlediğiniz mısırları, hemen bol tuzlu ılık suya batırıp yemeği denediniz mi? Tuzlu su, hem mısırın üstündeki külleri alır, hem de değişik lezzet verir ![]() LİMON Posasız suyunu çıkartmak istiyorsanız, bir örgü şişiyle, limonu bir başından sonuna kadar delin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() OKLAVA Evinizde oklavanız yoksa, hamur açmak için bir şişeden yaralanabilirsiniz ![]() ![]() ![]() ŞEKER Şekeriniz rutubetleniyorsa, kullandığınız kavanozun dibini kurutma kağıdıyla kapatın, sonra şekeri koyun ![]() SÜT Sütün taşmaması için, kaynattığınız kaba ters çevrilmiş fincan koyun, ya da içine çay kaşığı atın ![]() Dibine yapışmasın diye sütü koymadan kabı çalkalayın, kurutmadan içine sütü dökün ![]() Süt, kesilme tehlikesi gösteriyorsa pudra şekeri ilave edin ![]() ![]() Yanık Süt: Kokuyu gidermek için yanık süt kabını ıslak bezle örtün ![]() Süt Tozu: Taze süt tadını kazandırmak için, kullandığınız suya bir tutam da tuz katın ![]() ZEYTİN Bir kavanoza koyun, zeytinyağı ile örtün ve biraz kekik, 2-3 diş samısak ilave edin, 8 gün bekletin ![]() ![]() ![]() YUMURTA Yumurta tazeyken yenmesi gereken bir besindir ![]() Yumurtaları tuzlu suya koyun; Suyun üstüne çıkarsa yenmeyecek durumda demektir ![]() Ortada kalırsa, rafadan hariç başka bir şekilde yenilebilir demektir ![]() Dibinde kalırsa taze olduğuna emin olabiliriz ![]() ![]() Taze yumurtanın sarısı yoğun olan beyazın ortasındadır ![]() Orta tazelikteki yumurtanın beyazı sıvı halde sarısı yerinden oynamış haldedir ![]() ![]() ![]() Tabağa kırıp bakalım; Yumurta dağılmaz, yoğunluğunu koruyorsa çok taze demektir ![]() ![]() ![]() Kimi zaman da yumurtaları haşlar, çiğ yumurtalarla aynı rafa koyunca hangisi çiğ, hangisi pişmiş karıştırırız ![]() ![]() ![]() Suda haşladığınız yumurtaların çatlamaması için kaynattığınız kaba biraz sirke ilave edin ![]() ![]() Çatlayan yumurtayı hemen kullanın, çatlak kısmını pişmeden önce limon yarısıyla ovarsanız akmasını önlersiniz ![]() Yumurtayı dolapta tutacaksak, sivri tarafından koyarsak daha iyi olacağını biliyor muydunuz? Bazen beyazını kullanırız, sarısı artar ![]() ![]() Kek, krema yapımında kullanacağımız yumurtanın çırptığımız zaman istediğimiz kıvamda olması için oda sıcaklığında olmasına dikkat edelim ![]() ![]() Katı Yumurta: 15 dakika kaynatın ![]() ![]() ![]() ![]() Rafadan: 3 dakika kaynatın ![]() ![]() Sahanda: Önce, beyazını çırpıp koyun, sonra sarısını delip, beyazlara fazla ısrar etmeden karıştırın ![]() ![]() ![]() Omletinizi ballı yapmayı denediniz mi? Yumurtayı pişireceğiniz yağı kızdırıp biraz bal ekleyin yumurtaları kırın ![]() ![]() Çocuklarınıza yumurta boyadınız mı hiç? Elde edeceğiniz renkler şöyledir; Portakal rengi için - Safranı suda eritin ![]() Yeşil renk için - Ispanak suyu ![]() Sarı renk için - Soğan kabuğu ![]() Kırmızı renk için - Pancar suyu ![]() alıntıdır ![]()
__________________
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : pratik mutfak önerileri |
![]() |
![]() |
#2 |
gülgüzeli
![]() |
![]() Cevap : pratik mutfak önerileriEmeğinize sağlık sevgili b@ron
__________________
![]() |
![]() |
![]() |
|