ABD Yatırımı Gül'e Yaptı.... |
06-09-2008 | #1 |
jasmine
|
ABD Yatırımı Gül'e Yaptı....Liderlik Programı ilginç listesiyle bir kez daha gözler önüne serildi CHP’ye de ulaşan, ABD Dışişleri Bakanlığı bünyesindeki Eğitim ve Kültürel İşler Bürosu’nun düzenlediği ‘Liderlik Programı’na katılıp sonradan ülkenin kaderinde söz sahibi olmayan isim neredeyse yok gibi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de bu programa katılan isimlerden CHP kaynakları bu listeyi değerlendirirken, “ABD’nin Türkiye ile geleceğe yönelik ilişkilerini dizayn ederken Başbakan Erdoğan’a değil, asıl Abdullah Gül’e yatırım yaptığı anlaşılıyor” yorumunu yapıyor 48 KİŞİ İŞBAŞINDA Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 1995’te RP Kayseri Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi olarak ABD Dışişleri Bakanlığı, Eğitim ve Kültürel İşler Bürosu’nun 1940’dan bu yana düzenlediği Uluslararası Konuk Liderlik Programı’na (UKLP) katıldığı ortaya çıktı Program katılımcıları arasında halen Gül de dahil olmak üzere dünyada 48 devlet ve hükümet başkanı olarak görev yapan isimler de bulunuyor Bu isimler arasında Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, İngiltere Başbakanı Brovn, Afganistan Devlet Başkanı Karzai gibi birbirinden ünlü isimler dikkat çekiyor 200’DEN FAZLA LİDER Programa her yıl katılan 5 bin kişi ABD Dış Hizmet Derneği (American Foreign Service) tarafından siyasi, medya, eğitim, iş dünyası ve sanat alanlarından seçiliyor Yaklaşık 50 yıldır uygulanan programa katılanlardan bugüne kadar 200’den fazlası cumhurbaşkanı veya başbakan düzeyinde, 1500’ü ise bakan düzeyinde görev yaptı KİMLER KATILMIŞTI Eski ABD Başkan Yardımcısı Nelson Rockefeller tarafından başlatılan Uluslararası Konuk Liderlik Programı’na katılmış olan cumhurbaşkanı ve başbakanlardan bazılarının isimleri ve katıldıkları yıllar şöyle: Abdullah Gül (1995), Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer (1964), Danimarka Başbakanı Rasmussen (1982), Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy (1985), Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Saakashvili (1999), Yunanistan Başbakanı Konstantin Karamanlis (1995), Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev (2004), Litvanya Başbakanı Gediminas Kirkilas (2002), İngiltere Başbakanı Gordon Brown (1984-1992), Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai (1967) ve İsrail Cumhurbaşkanı Ehud Olmert (1978)