![]() |
Babam, Oğlum ve Ben |
![]() |
![]() |
#1 |
gulhan
|
![]() Babam, Oğlum ve BenBabam hâlâ büyüme çağlarımdan anımsadığım gibi görünüyor: Gür saçlar, biçimli bir beden, bronz tenli bir yüz ve keskin bakışlı gözler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oğlumla birlikte altmışyedi yaşındaki babamı ziyarete gittiğimizde babam gitarıyla çalmak için kendisinin çok sevdiği bir şarkıyı bilip bilmediğini sordu oğluma ![]() Bu sırada oğlum koltuğun üzerinde coşkuyla zıplıyor ve elini sürmemesi gerektiğini bildiği halde çaktırmadan elini uzatıverip gitarın tellerini tıngırdatıyor ve hiç durmaksızın konuşuyordu ![]() Bir zamanlar babam ve ben birbirinin tümüyle zıddı iki insandık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün kimi arkadaşlarımla birlikte okulun araç park yerindeki engel tahtalarını tatilin başladığı gün yakılacak şenlik ateşi için hazırlanan odun yığınının içine gömdük ![]() Yaptığımızın komik olduğunu düşünerek babama anlattım ![]() ![]() Onaltı yaşındaki biri için daha aşağılayıcı bir şey düşünebiliyor musunuz? Ona karşı çıktım ve birden burun buruna geldik ![]() ![]() Ancak babam başını salladı ve uzaklaştı ![]() ![]() ![]() Baba oğul çekişmelerimize karşın babamın bana olan sevgisinden hiç kuşkulanmadım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Babamın bana karşı kendine özgü bir gülümseyişi, benimle ve başarılarımla gururlandığını göstermek için elinin tersiyle yaptığı bir takdir edişi vardı ![]() ![]() ![]() Ancak babamın beni kucakladığını, öptüğünü ya da beni sevdiğini söylediğini hiç anımsamıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Çok sonraları üniversiteye gittiğim zamanlarda evden ayrılıp okula dönerken onu kucaklamayı ölesiye istediğim anlar oldu ![]() ![]() ![]() “Bir erkeğin ne söylediği değil ne yaptığı önemlidir” derdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Babamın yanlışı olarak gördüğüm şeyleri tekrar etmemek için çaba sarf ettim ![]() ![]() Kendi oğlum olmasından sonradır ki ancak babalar ve oğullar arasındaki ilişkiler üzerinde daha çok düşünmeye ve kendi babamı çok daha açık bir biçimde görebilmeye ve anlamaya başladım ![]() Eğer dünyadaki tüm erkeklerin babalarıyla ilgili ortak bir yakınması varsa, bu olsa olsa babaların sabırsız olmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak şimdi ben evi boyarken ya da arka bahçedeki ölmüş ağacı kesmeye çalışırken oğlum yardım etmek için ısrar ettiğinde o gün olanları babamın gözleriyle görmeyi başarabiliyorum ![]() Daha şaşırtıcı olan şey, onlu yaşlarımdayken babama hiç benzemediğim konusundaki inancımın tersine bir durumun farkına vardım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Babamın, örneğin telefonu yanıtlarken kendine özgü bir tarzı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Babama karşı yeni geliştirdiğim bu onun tarafından bakabilme yetisi beni şaşırtıcı bir iç görüye götürdü: eğer ben hâlâ babamla ilgili duygularımı çözümlemekle uğraşıyorsam, demek ki ben küçükken babam da hâlâ kendi babasıyla ilgili duygularını çözümlemeye çalışıyordu ![]() O beni kendi babasıyla ilişkisinin bir sonucu olarak ve ona bir tepki olarak yetiştirdi ve bu da benim oğlumu yalnızca bana ve benim babama değil, babamın babasına da ve sanırım daha önce yaşamış tüm babalarımıza da bağlıyor ![]() Yıllar önce, çok derin fakat anlatmaya değmeyecek denli önemsiz nedenlerle babamla ben konuşmuyor ve birbirimizi görmüyorduk ![]() ![]() ![]() ![]() Anlaşmamızın olanaksız olduğunu düşünerek oradan her zaman olduğu gibi üzgün bir durumda ayrıldım ![]() ![]() ![]() “Biliyorum ki” diyordu, “Yeniden yapabilme olanağım olsaydı seninle birlikte daha fazla zaman geçirebilmek için bir yol bulurdum ![]() ![]() Anlaşılan, ben kapıdan çıkıp giderken artık birbirimizi tümüyle umutsuzca kaybetmiş olduğumuzu düşünürken o da arkamdan bakarken beni durdurmayı, oturup konuşmayı ve eğer bunu yapmazsak beni bir daha hiç göremeyeceğini düşünüyormuş ![]() ![]() Anladım ki kasları duygularına hizmet etmemişti ve tüm bilmek istediğim de buydu ![]() Kısa bir süre önce oğlum bana, “Oğullar büyüyünce babaları olurlar, değil mi?” diye bir soru sormuştu ![]() ![]() “Hayır” dedim, “Oğullar büyüyüp kimi yönlerden babalarına benzeyebilirler ama babaları olmazlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Oğullar büyüyünce babaları olurlar!” diye kafa tutarak ısrar etti ![]() ![]() ![]() Bu sabah çok huzursuz ve gerginim ![]() ![]() Her oğlun yaşamında, kendisinin farklı bir birey olduğuyla övünmesine karşın yine de babasının oğlu olduğunu anımsatan zihinsel yankılara karşı öfke duyduğu bir zaman vardır ![]() ![]() Bu nedenle oğlumla birlikte biniş kapısından geçip de uçağa binmeden önce geriye döndüm, babamı kucakladım ve, “Bilmeni isterim ki seni seviyorum ![]() ![]()
|