![]() |
Allah'ın Kulları Denetlemesi (Murâkebe) |
![]() |
![]() |
#1 |
gülgüzeli
![]() |
Allah'ın Kulları Denetlemesi (Murâkebe)Ömer İbnü'l-Hattâb radıyallahu anh şöyle dedi: Bir gün Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in huzurunda bulunduğumuz sırada, elbisesi beyaz mı beyaz, saçları siyah mı siyah, yoldan gelmiş bir hali olmayan ve içimizden kimsenin tanımadığı bir adam çıkageldi ![]() - Ey Muhammed, bana İslâm'ı anlat! dedi ![]() Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: - "İslâm, Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed'in Allah'ın resûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı (tastamam) vermen, ramazan orucunu (eksiksiz) tutman, yoluna güç yetirebilirsen Kâbe'yi ziyâret (hac) etmendir" buyurdu ![]() - Doğru söyledin dedi ![]() ![]() - Şimdi de imanı anlat bana, dedi ![]() - "Allah'a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gü-nüne inanmandır ![]() ![]() Adam tekrar: - Doğru söyledin, diye tasdik etti ve: - Peki ihsan nedir, onu da anlat, dedi ![]() - "İhsan, Allah'a onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir ![]() ![]() Adam yine: - Doğru söyledin dedi, sonra da: - Kıyâmet ne zaman kopacak? diye sordu ![]() Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem: - "Kendisine soru yöneltilen, bu konuda sorandan daha bilgili değildir" cevabını verdi ![]() Adam: - O halde alâmetlerini söyle, dedi ![]() Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: - "Annelerin, kendilerine câriye muamelesi yapacak çocuklar doğurması, yalın ayak, başı kabak, çıplak koyun çobanlarının, yüksek ve mükemmel binalarda birbirleriyle yarışmalarıdır " buyurdu ![]() Adam, (sessizce) çekip gitti ![]() ![]() - "Ey Ömer, soru soran kişi kimdi, biliyor musun?" buyurdu ![]() - Allah ve Resûlü bilir, dedim ![]() Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: - "O Cebrâil'di, size dininizi öğretmeye geldi" buyurdu ![]() Müslim, Îmân 1, 5 ![]() ![]() **************************************** Ebû Zer Cündeb İbni Cünâde ve Ebû Abdurrahman Muâz İbni Cebel radıyallahu anhümâ'dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: "Nerede ve nasıl olursan ol, Allah'dan kork ![]() Kötülük işlersen, hemen arkasından iyilik yap ki, o kötülüğü silip süpürsün ![]() İnsanlarla güzel geçin!" Tirmizî, Birr 55 ***************************************** Abdullah İbni Abbas radıyallahu anhümâ'dan nakledildiğine göre şöyle demiştir: Bir gün Hz ![]() ![]() "Yavrucuğum, sana bazı kaideler öğreteyim" dedi ve şöyle buyurdu: "Allah'ın buyruklarını gözet ki, Allah da seni gözetip korusun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tirmizî, Kıyâmet 59 Tirmizî dışında bir rivayette de (Ahmed İbni Hanbel, Müsned, I, 307) şöyle buyurulmaktadır: "Allah'ın emir ve yasaklarını gözet, O'nu önünde bulursun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ***************************************** Enes İbni Mâlik radıyallahu anh şöyle dedi: "Siz kıl kadar bile önemsemediğiniz birtakım işler yapıyorsunuz ki, biz onları, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem zamanında helâk edici büyük hatalardan sayardık ![]() Buhârî, Rikak 32 ****************************************** Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre kendisi, Nebî sallallahu aleyhi ve sellem'in şöyle buyurduğunu işitmiştir: "İsrâil oğulları arasında biri ala tenli (abraş), biri kel, biri de kör üç kişi vardı ![]() ![]() Melek ala tenliye geldi: - En çok istediğin şey nedir? dedi ![]() - Güzel (bir) renk, güzel (bir) ten ve insanların iğrendiği şu halin benden giderilmesi, dedi ![]() ![]() - En çok sahip olmak istediğin mal nedir? dedi ![]() - Deve (yahut da sığır)dır, dedi ![]() ![]() - Allah sana bu deveyi bereketli kılsın! diye dua etti ![]() Sonra kele gelerek: - En çok istediğin şey nedir? dedi ![]() - Güzel (bir) saç ve insanları benden uzaklaştıran şu kelliğin gideril-mesi dedi ![]() ![]() ![]() - En çok sahip olmak istediğin mal nedir? Adam: - Sığır… dedi ![]() ![]() - Allah sana bunu bereketli kılsın! diye dua ettikten sonra körün yanına geldi ve : - En çok istediğin şey nedir? dedi ![]() - Allah'ın gözlerimi iâde etmesini ve insanları görmeyi çok istiyorum, dedi ![]() ![]() ![]() - En çok sahip olmak istediğin şey nedir? dedi ![]() - Koyun… dedi ![]() ![]() Deve ve sığır yavruladı, koyun kuzuladı ![]() ![]() Daha sonra melek ala tenliye, eski kılığında geldi ve: - Fakirim, yoluma devam edecek imkânım yok ![]() ![]() ![]() Adam: - Mal verilecek yer çoook, dedi ![]() - Ben seni tanıyor gibiyim ![]() ![]() - Bana bu mal atalarımdan miras kaldı, dedi ![]() - Eğer yalan söylüyorsan, Allah seni eski haline çevirsin, dedi ![]() Sonra melek, eski kılığına girip kelin yanına geldi ![]() ![]() ![]() - Yalan söylüyorsan, Allah seni eski haline çevirsin! dedi ![]() Körün kılığına girip bu defa da onun yanına gitti ve: - Fakir ve yolcuyum ![]() ![]() ![]() ![]() - Ben gerçekten kördüm ![]() ![]() ![]() ![]() - Malın senin olsun ![]() ![]() ![]() Buhârî, Enbiyâ 51; Müslim, Zühd 10 ************************************** Ebû Ya'lâ Şeddâd İbni Evs radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "Akıllı kişi, nefsine hâkim olan ve ölüm sonrası için çalışandır ![]() Tirmizî, Kıyâmet 25 ![]() ![]() ****************************************** Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "Kendisini (doğrudan) ilgilendirmeyen şeyi terketmesi, kişinin iyi müslüman oluşundandır ![]() Tirmizî, Zühd 11 ![]() ![]() ***************************************** Ömer radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "Kişiye, hanımını neden dövdüğü sorulmaz!" Ebû Dâvûd, Nikâh 42 ![]() ![]()
|