Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
diyetin, glutensiz, noktaları, püf

Glutensiz Diyetin Püf Noktaları

Eski 01-14-2008   #1
_SiYaH_
Varsayılan

Glutensiz Diyetin Püf Noktaları



Çölyak hastası iseniz beslenme biçiminizde köklü değişikliklerin zamanıdır İşte size birkaç öneri

Glutensiz diyet hayatta birçok önemli değişikliği de beraberinde getirir Sağlıklı beslenmeye dönüş bunları en önemlisi Bu rahatsızlık, ömür boyu pahalı ilaç, tıbbi müdahale gerektirmez Sadece diyetle kontrol altına alınabilir

Sabırlı olmak şart!
Hayat tarzını değiştirirken, hem kendine, hem de etrafındakilere karşı sabırlı ve anlayışlı olunmalı Sevdiklerini, arkadaşlarını ve çevrendekileri bu konuda eğitmek de bu tedavinin bir parçası Yakın çevredeki insanların pozitif davranışları ve anlayışlı olmaları diyete geçişi ve uygulamayı kolaylaştırır

İşte diyetin püf noktaları

• Buğday, arpa, yulaf, çavdar ve bunları içeren gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir

• Mısır, pirinç, patates, soya fasulyesi yenilebilir

• Gıdaların içerikleri çok iyi okunmalıdır

• İlaçlar doktora, veya üreticisine danışılmadan kullanılmamalıdır

• Başlangıçta 2 ay kadar süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir Daha sonra bunlar tek tek denenerek diyete dahil edilebilir Keçi sütü ve ürünlerinde bir sakınca yoktur

• Bira, şarap, viski, likör ve brendi gibi içeceklerden sakınılmalıdır

• Amerika ve Avrupa'da günde 50•60 gr yulaf diyete eklenmeye başlandı Kesin olmamakla birlikte, bu miktar çölyaklar için emniyetli görünmektedir

• Mutfakta glutenle temas, bulaşma olmamalıdır

• Mutfakta gluten içeren ve içermeyen gıdalar ayrı yerlerde saklanmalıdır Unun tozları uçabildiğinden, aynı fırında yemek pişirilmeden önce temizlenmelidir Ekmek makinası kullanılıyorsa, bu makina sadece glutensiz ürünlere ayırılmalıdır

• Teflon, tahta kaşık gibi mutfak aletleri ne kadar iyi temizlenseler de gözeneklerinde gluten kalıntıları kalabilme riski olduğundan, bunlar ayrılmalıdır

• Hazır salça, konserve, hazır çorba, soslar, tuzot gibi gıdalarda gluten katkı maddesi olarak kullanıldığından, bunlar tüketilmemelidir

• Sirke, çikolata, sakız, ketçap, moyonez, dondurma gibi gıdaların bazılarında gluten bulunabilmektedir Bunlar yenilmeden önce üreticisine danışılmalıdır

• Kozmetikler, şampuanlar ve ev temizleyici maddelerde yer alan glutenin ağıza kaçma riski taşıdığından, bu malzemelerin glutensiz olanları seçilmelidir Bazı makyaj malzemeleri, kremler de hassas çölyaklara dokunabilmektedir

__________________

_APOCALYPTİCA_
Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.