![]() |
İbret Alınası Menkıbeler |
![]() |
![]() |
#1 |
Guiltyy
|
![]() İbret Alınası MenkıbelerMalın Nerede? Hasan el-Basrî, "Ben ölümden korkuyor ve onu sevmiyorum" diyen birine şu cevabı vermiştir: - Malını geride bıraktığın için ölümü sevmiyorsun ![]() ![]() ****** Her Koyun Harun Reşit, kendisini sık sık ikaz eden Behlül Dânâ Hazretlerine: - Sen kendi işine bak, dermiş ![]() ![]() Bir gün sarayı pis bir koku kaplamış ![]() ![]() ![]() Halife, kendisini sıkıştırdığında: - Gördüğünüz gibi, her koyun kendi bacağından asılır efendim, demiş ![]() ![]() ****** En Beceriksiz İnsan Halid bin Safvan'a: "En aciz, en beceriksiz insan kimdir?" diye sormuşlar ![]() O da bu soruya şu cevabı vermiş: - En aciz, en beceriksiz insan; dost aramayandır ![]() ****** Köşe Hazret-i Şems'i, konuşup nasihat etmesi için bir meclise davet etmişler ![]() ![]() - Adam adamsa oturduğu her yer köşe olur ona! Adam adam değilse, köşe bile eşik olur ona! ****** Hak-Batıl Mevlânâ Hazretleri, Hakk'a ulaşmak istediğini söyleyen birisine: - Bâtılı bırak! buyurdu ![]() "Bâtıldan nasıl kurtulmalı?" sorusuna da: - Hakk'ı tutarak! cevabını verdi ![]() ****** Kardeşlik Mevlânâ Hazretleri, müridleriyle birlikte bir gün yolda giderken birkaç köpeğin sarmaş dolaş uyuduklarını görürler ![]() - Ne güzel bir kardeşlik örneği, keşke bütün insanlar bundan ibret alsa ![]() Mevlânâ Hazretleri tebessüm buyurarak şöyle karşılık verir: - Aralarına bir kemik atıver de o zaman gör kardeşliklerini ![]() |
![]() |
![]() |
|