![]() |
Kızıldereliler Hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
bukettt
|
![]() Kızıldereliler Hakkında![]() ![]() Gunese aya ruzgara ovguler duzerlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Safak sokerken berrak derelerde yuzlerini yikar topragin uyanisini derin bir sessizlik icinde karsilarlardi ![]() ![]() Haftanin butun gunleri yilin butun aylari kutsaldi ![]() Ama beyaz adam onlari putperest saydi ve "kayip ruhlar" olarak gordu ![]() Doganin vahsi oldugunu ilk kez beyazlardan duydular ve o andan sonra onlarda "vahsi"ligin icinde kaldilar ![]() Hersey Kristomp Kolomp'un 1492 yilinda Amerika'ya ayak basmasiyla basladi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dil Avrupali'larin gelmesinden once Kuzey Amerikada konusulan kizilderili dilleri 300 den fazla fazlaydi ![]() ve geri kalanlarda yok olma tehlikesiyle karsi karsiya su anda en cok konusulan diller arasinda novalp (100 ![]() ![]() Ojibwa(50 ![]() ![]() ![]() amacli ortak Jargonlar gelismissede Kizilderili dilleri bir genelleme yapilamiyacak kadar farkli yapilara sahipdir ![]() ![]() ![]() ![]() Kartal Tüyü ![]() ![]() K A R T A L T U Y U Kutsal Yaraticinin dunyanin butun kuslarini yarattigi ilk zamanlarda , O onlarin tuylerini bir cicek demetinin renkleri gibi cesit cesit renklerle donatti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lakota ulusu olarak bizler bu nedenle herzaman dort kutsal torenlerinde saclarimiza kartal tüyü takacagiz ![]() ![]() ![]() ![]() Bu yolda Kutsal Yaratici ve Kartal yeni kartal tuyu sahiplerine isim vereceklerdir ![]() ![]() KARTAL TUYUNUN SEMBOLIZMI Kutsal ruh baslangicta hayvanlar ve kuslara bilgelik verdi ve onlara insan ile konusma gucu ve bilgisinide verdi ![]() ![]() Kutsal Ruh’un yarattıkları içerisinde en kutsali KARTAL’dı misyonu hayatin anlamini anlatmasi idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaraticinin insana vermek ve ogretmek istedigi dersi hatirlamak ve anlamak icin Buyuk Kartal’a bakmak yeter ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ellerimdeki bu iki kartal tuyune bakin sag elimdeki buyuk ve mukemmel gorunuslu erkegi sembolize ediyor ![]() ![]() ![]() Cocuklarim onlara ne soylemek istedigimi hatirladiklarinda sececekleri parcanin hayatiniz ve geleceginiz icin secilmi? oldugunu bilmeli ve o yone gideceklerini bileceklerdir ![]() ![]() Sharon Locklear ![]() ![]() ![]() Bir çok söz duydum ama hiçbiri yapılamadı ,güzel sözler uzun sürmedikçe birşey ifade etmezler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Reis Joseph "HIN-MAH-TU-YAH-LAT-KEH" "Daglarda Gümbürdeyen Gökgürültüsü" (Nez Perche Ulusunun Büyük Reisi-1840-1904) Amerikan Yerlisi nin Kutsal Ruh'a Dua'si " Ulu Tanri , ruzgarin icinde duydugum ses kimin sesi,butun dunyaya hayat veren kimin nefesi -duy beni- ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() beni oyle bilge yap ki ben benim insanlarima ogrettiklerini anlayabileyim ve kayalara ve yapraklarina arasina gizledigin derslerini anlayabileyim ![]() gücü bulabileyim ve hazir olayim sana gelirken;Temiz ellere ve saf gözlere , oyleki yasam batan bir günbatimi gibi solmaya basladiginda ruhum sana saf ve lekesiz gelebilsin ![]() SARI ATMACA, SIOUX SEFI cherokee sukran duasi cennetin ilik ruzgarlari esebilir usulca evinin ustune her kimki girerse iceri kutsal ruh onu kutsasin karda yürüdügünde makosenlerin mutlu izler biraksin ve gokkusagi dokunsun daima omuzlarina ![]() derleyen : Geronimo Yalniz Kartal KUTSAL SAVASCI Hayat bize kural savasci olma sansini verir Savasci cesaretle girer karanliklarin icine , arastirip bulmaya varliginin gerçegini Kutsal savasci olmak icin ordan alir cesatetini ,dayanma gucunu ve sabrini Yol dar,arazi engebeli ,kayalik ![]() Sen yalniz yürüyeceksin:karanlik magralardan gececek, sarp kayalardan tirmanacak,sIk ve buyuk ormanlari asacaksIn ![]() Sen karanlik tarafinla tanisacaksin ![]() bekliyor olacak senin gelmeni orada ![]() Bu yolculuga cikan baskasi olmaycak fakat sen gideceksin ![]() Hayyatta secip gitmemiz gereken yollarin oldugu zamanlar gelecek Asla geri dönüsü olmayan bir yola cikmaya baslarken gerekli olanlari almaya karar vermeliyiz ![]() ![]() ![]() orada bircok yer olacak incinde gizlenebilecegimiz ![]() Fakat yol sürecek ![]() Kutsal savasci yolundan dönmeyecek,yaralanacak,yorgun düsecek ve enerjisi bitecek Savasci tekrar düsmeden önce cabalayip ayaga kalkib bir kac adim atacak ![]() Dinlenecek,güclenecek ama devam edecek bu tehlikeli yolda ![]() ayrilmayacak yolundan ![]() Gücsüz düsecek ama asla yilmayacak Birgün,savasla birgun yalnislikla birgun umutsuzlukla carpisacak ![]() ![]() ![]() ![]() Günes bulutlarin arasindan görünecek; kuslarin tatli melodisi duyulacak Orada enerji degismi olacak derin bir degisim yasanacak Savasci cesurca savasti ruhu kazandi sonunda karanlik gecenin savasini yeni bir enerjiyle doldu içi --onlarin yeni bir yolu var simmdi-- bu bilgelik ile doldurdu icini savascinin kisisel savasini kazanip isigi ile halkina yol gosterici oldu Digerlelerinin bu yolda yurume izni yoktu Onlar onu yalnizca sevebilir ve dogruluk ve dürüsürtlük yolunda kendilerine örnek alabilirler ![]() iste buydu Ruhani Savasci'mizin yolu Yazar:Bilinmiyor Derleyen : Geronimo L ![]() ![]() ![]() Wakan tankaya IHTIYARIN MAKOSENLERI Astim sizi duvara ,yipranmis güderi makosenler Astim sizi oraya,öylece durun Birhayvandan yuzmustum sicagi sicagina Getirmistim sizi karima Ozenle isledi sizi Kesti ,dikti ,susledi Grurla giydim sizi Giydim dereler tepeler boyunca Simdi oturuyorum kemikleimi sizlatan nice kistan sonra Siz duvarda duracaksiniz,ben oturacagim Gecenin gelmesini bekleyecegiz birlikte ROMANA CARDEN ![]() Reis Joseph'e Övgü REIS JOSEPH'E OVGU Hic ulasamayacak Kanada'daki vadedilmiz topraga HIN-MAH-TU-YAH-LAT-KEH "Daglarda Gümbürdeyen Gökgürültüsü" Kacak reis oturuyor Oklohama yolundaki Cezaevi vagonunun bir kosesinde Savascilarina kelepcelemisler Sürgundeki tuyu dökülmüs sahini Pencereden bakiyor Disarida firtinanin ortasinda kazlar Biliyor kar firtinasinin top atesinden fazla insan oldurdugunu Hala gözlerinin önünde ucusurken Bababsinin Walowa Vadisi savunmasi geyik ve ceylan lesleri karanligi yutuyor bir cekirge Ne cok türküler söyledi su ihtiyar soguga ve hastaliga karsi su buz daglari ulkesinde öksürüp soluklandikca halki Simdi gozleri bekci kadar uykusuz Tren tangirdadikca dislerinin arasinda,gozlerin icinde ![]() Öfkesini tutmus ,avuclarinin icinde halkin gelecegi karisiyor ormanin dumanina Kemikleri raylarda ruhu trenin isliginda DUANE NIATUM ![]() SALLANAN YELPAZE Bir zamanlar Bakir göklerde dogmus bir kartalin vahsi guzelligi simdi kutsal bir yelpazede boncukla süslü yüyler güclendirirken sogumus ruhu yatisirmak icin kivranan parmaklarin tutusunu, can cekisiyor göyaslari icinde, ayni anda yüregide agliyor Hayat birdaha ne eski parlakligini kazanabilir ne de asla eski sicakligini duyurabilir Bunu belki ölüm ögretti, Son soluklari duymuyorum,belkide bilgelik Yalnizca yaslilara gelmeyecek artik Ölümsüzlük uçuyor simdi giden ruhun kanatlarinda, Bak, Bir davul çaliyor,uzakta olsan ; sallanan yelpazelerden geliyor sesi Avlanan ölüm kusu bekliyor cagiriyor GREY-COHOE ![]() ÖLMEK IÇIN GÜZEL BIR GÜN Onalti gündür at sirtinda general atlar susamis ve yorgun hain sefin!! izini surmekte onun gelisini takdir etti! askerler tepelerin gerisinde saklanmisti kampin etrafi sarilmisti bir atli surdu atini reise dogru onlar koyu almak ve yagma etmek icin gelmislerdi "kollarinizi asagi indirin" "mizraklarinizi asagi indirn" Reisin gözlerinde hüzün vardi Fakat gözlerinde korku görünmüyordu "Ölmek icin güzel bir gün" Gözlerinizi kurulayin cocuklarim aglamayin "Ölmek icin güzel bir gün" O konusmustu beyaz adam gelmeden cok önce, Onlarin silahlari ve wiskisi hakkinda Halkini uyarmisti Onlar tarihlerini yazmadan önce General inanmadi onun sözlerine ne de yüzüne ![]() Fakat O biliyordu daha cok insan ölecegini sonrada bu kara lekenin yasanacagini Bu kanun nasil yikilir Neyanlis yaptim ben? ki beni gömmek öldürmek istiyorsun bu kan izleri üzerinde Biz topraklarimiz, toraklarimiz bizim icin endiseli Ve bu yol daima olmali Asla daha fazlasini sorma asla Ve simdi soyle bana son sozunu Silahlarimi asagiya indirdim Basimi egdim Simdi istersen beni atabilirsin bu yerden Gidecek bir yeri olmadan Ve insanlarina dönüp yasli gozlerini kurulamalarini soyledi bizler huzurlu ve rahatiz ve sesi gökyüzünde yankilandi "ÖLMEK ICIN GÜZEL BIR GÜN ![]() YAZAN :Robbie Robertson Ceviren :Geronimo L ![]() ![]() HAYALET DANSI Karga mesaji getirdi Günesin cocuklarina Buffalo nun dönüsü icin, Ve güzel günler yakinda Sen bedenimi öldürebilirsin Ruhuma lanet okuyabilirsin Senin tanrina inanmadigim icin Benim dualarim karsisinda durma sansin yok Sevgime karsi durma sansin yok Onlar yasakladilar Hayalet dansini Fakat biz tekrar yasayacagiz,tekrar yasayacagiz Kiz kardesim yukarida Kizila boyanmis O yarali dizde Öldürüldü bir azize o simdi büyük davulun var senin masafeler otesinden gökyüzünde siyah kus duydugun bu ses ve muzik buffallonun aglamasidir ![]() Cilgin At gizemliydi kendinden gecmenin en iyisini bilirdi ve Oturan Boga büyük havariydi Hayalet Dansinda Gelin comanche ler Gelin blackfoot lar Gelin shoshone ler Gelin Cheyenne ler Biz tekrar yasayacagiz Gelin Arapaho lar Gelin Cherokee ler Gelin Paiute ler Gelin Siouxlar Tekrar yasayacagiz Yazan :Jim Wilson ve Robbie Robertson Ceviren:Geronimo L ![]() ![]() KUTSAL SAVAŞCI Ben kutsal ateşin koruyucusum Temizlik ateşinin Alevlendiriyorum oku ![]() ![]() Ben büyük gizemli sirlarin icinden gectim Ve dokundum Kutsal Ruh'un yüzüne Kartalın ve kuzgunun kanatlarında dolaştım Acını gözyaşlarını gördüm Hatıralar,pismanlık,barış ,sevinç Bunlarin gücünü hissettim Şifa cemberi sonsuza dek döner Ve ben dört bir yandan öğrendim Oturdum büyük konsül ateşinin etrafında Büyük Babalarla Onların çağrılarına cevap verdim ![]() ![]() ![]() ![]() Hayallerimin sessizliğine daldım Çatılmış pipoların hüznüne ![]() Kartalın yuvasını besledim Ve cevirdim ağlayan nehri gülen suya ![]() Kutsal kadının çağrılarını cevapladım Dinledim Onun eski şarkısını Ve yavaşça davuluma vurdum Toprak Ana'nın Kalp atışları gibi ![]() Şarkıyı beraberce söyledik Ruhani savaşcıyım ben Görevim barış Büyük sırrın içinde Kuzgunun siyah kanatlarına binecegim Ve döneceğim Beyaz Güvercinin barışcıl kanatlarında Ben Ruhani Savaşcıyım Yazan: Frances Vandine ![]() ![]() Büyük Baba'nın daha göçe zorlanmayacakları sözünü verişinden sonra topraklarından tam beş kez sürüldüklerini anımsatan bir reis şunları söyler: "Bana kalırsa Kızılderililere tekerlek takın ![]() ![]() Kızılderililer tekerleği beyaz adamdan öğrenirler ![]() ![]() ![]() ![]() Altına pick-up çekmiş bir Kızılderili aşık dağlara ve bufalolara Kızılderilerin İroquois boyundan olan bu kabile, adını daha güneyde yaşayan Moskogee'lerin dilinden alır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1820 yılına gelindiğinde Cherokeeler, ABD modeline uygun olarak bir hükümet kurarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Katliamın boyutları sayfalara sığmayacak kadar korkunçtur ![]() ![]() Beyaz adamın açlığa mahkum ettiği birçok kabile gibi Cherokeeler de topraklarının bir bölümünü para karşılığında satmak zorunluluğunda bırakılırlar ![]() ![]() ![]() İngilizler tarafından George Guess diye bilinen, annesi Cherokee babası ise beyaz olan ve Hristiyanlığı kabul etmeyen "Sequoya" adlı bir melez, 1821'de Latin harflerinden yararlanarak 86 işaretli bir hece yazısı oluşturur ![]() okur yazar bir ulusun haklarını daha iyi savunabileceğine inanan Sequaya, beyaz adam ile kavgalarına silahların en güçlüsünü de katar böylelikle:Yazı! ![]() ![]() ![]() 1760 yılında doğan Sequoya, bir Kızılderili olarak büyür ve bir kaza yüzünden topal kalır ![]() ![]() ![]() Gazetede iki dil, Cherekeece ve İngilizce kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cherokeeler 1838-39 yılları arsındaki göçlerine "gözyaşı izleri" adını verirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BEYAZ ADAM YÜREĞİN NE KADAR KARA İMİŞ " Ulu Tanri , ruzgarin icinde duydugum ses kimin sesi,butun dunyaya hayat veren kimin nefesi -duy beni- ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beni oyle bilge yap ki ben benim insanlarima ogrettiklerini anlayabileyim ve kayalara ve yapraklarina arasina gizledigin derslerini anlayabileyim ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Kızıldereliler Hakkında |
![]() |
![]() |
#2 |
puslu
|
![]() Cevap : Kızıldereliler HakkındaGerçekten güzel bir konu seçmişsiniz teşekkürler ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
RaHaTSiZ
|
![]() Cevap : Kızıldereliler Hakkında~~ ßenim çok ilgi duyduğum bir ırk diyebilirim ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
mate
|
![]() Cevap : Kızıldereliler Hakkındaevet çok güzel bir konu olmuş buketcim ellerine sağlık ablam |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
bukettt
|
![]() Cevap : Kızıldereliler HakkındaAlıntı:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
RaHaTSiZ
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
bukettt
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
RaHaTSiZ
|
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
bukettt
|
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
RaHaTSiZ
|
~~ :)) "Düşünceyi savunmak" zaten bu huyum yüzünden her işim ters gitti bugüne kadar siviri dilim yüzünden ne olduysa oldu üniversiteden mezunda olamadık :sm_biggrin: ama asla pişman değilim şuan güzel bir işim var yine yapar mısın deseler yaparım anasını satıyım doğru bildiklerim adına yine bi öğretim görevlisine kafa atarım :sm_biggrin: ~~ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
bukettt
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |