10-03-2007
|
|
yosun_26
|
Referandum Bilmecesi...
21 Ekim'deki halkoylaması için geri sayım başlarken, tartışmalar da artıyor Halkoylamasından anayasa değişikliğine ‘evet’ çıkarsa halk 11'inci Cumhurbaşkanı'nı mı yoksa 12'nciyi mi seçecek?
Anayasa paketine 'evet' oyu çıkarsa, değişikliğin hangi cumhurbaşkanı için uygulanacağı net değil Bu konuda Başbakan Erdoğan farklı, hukukçular farklı görüşte  
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a göre Abdullah Gül görevine devam edecek, halk 12'inci Cumhurbaşkanı'nı seçecek
Ancak bu konuda son kararı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verecek YSK Başkanı Muammer Aydın CNN TÜRK’e "Sonuç ne olur şimdiden bilemeyiz" açıklamasını yaptı
Referanduma sunulan anayasa değişikliğinde “11’inci Cumhurbaşkanı 40 gün içinde halk tarafından seçilir ifadesi" yer alıyor Bu durumda ne olacak?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a göre sorun yok, “halk 12'inci Cumhurbaşkanı’nı'' seçecek
Meclis Başkanı Köksal Toptan da aynı görüşte Toptan'a göre, Abdullah Gül 'ün görevi devam eder değişen anayasa hükümlerine göre 12'inci Cumhurbaşkanı seçilir
"Kararı YSK verecek"
Ancak son sözü Yüksek Seçim Kurulu söyleyecek YSK Başkanı Muammer Aydın, Başbakan Erdoğan'ın açıklamasını "Kendi düşüncesidir" sözleri ile değerlendirdi
Aydın "Halkoylamasında sonuç ne olur şimdiden bilemeyiz Sonuca göre Kurul oturur kararını verir Hhalkoylamasının sonucu ‘evet’ olursa Kurul 19’uncu maddenin uygulanıp uygulanmayacağına karar verir Başbakan ile bir görüşmem olmadı Sayın Başbakan kendi görüşünü ifade etmiştir Biz oylamanın sonucunu bekliyoruz" dedi
Tartışma bununla da bitmiyor Halkoylamasına sunulan anayasa değişikliğine göre cumhurbaşkanı 5 yıllığına iki dönem seçilecek Oysa Abdullah Gül, mevcut anayasaya göre 7 yıl görev yapmak üzere seçildi ve ikinci kez seçilme hakkı da yok
Peki referandumdan "evet" çıkarsa Gül'ün görev süresi ne olacak? Bu konuda da farklı görüşler var Ama “görev süresi 5 yıla düşer, ikinci kez seçilme hakkı doğar'' diyenler ağırlıkta
-ERDOĞAN NE DİYOR-
Başbakan"Bu anayasa değişikliği paketinde, milletin kabulüne mazhar olacağına inandığım önemli maddeler var" diyen Erdoğan, pakette cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, görev süresinin 5 artı 5 olması, Meclis seçimlerinin 5 yıl yerine 4 yılda bir yapılmasının benimsendiğini ifade etti Erdoğan, pakette ayrıca TBMM'nin tüm seçim ve işlerinde toplantı yeter sayısının 3'te 1 olduğunun da yer aldığına dikkati çekerek, "Biliyorsunuz geçen dönem bunun çok ciddi sıkıntılarını çektik Hangi konular nerelere nasıl ***ürüldü, bunu hep birlikte yaşadık" dedi
Türkiye'de her cumhurbaşkanı seçiminin, hep uzun tartışmalara, gereksiz gerilimlere ve sancılı turlara sebep olduğunu belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
"Tüm bu olumsuzluklar yerine, cumhurbaşkanı seçimini doğrudan cumhura bırakmak en sağlıklı yoldur diyorum ve 21 Ekimde cumhura gidiyoruz 21 Ekim günü milletimizin büyük bir katılımla referanduma ilgi göstereceğine ve bu çok önemli değişikliklerin altına imza atacağına inanıyorum Bu anayasa değişikliğiyle, 12 Cumhurbaşkanını, altını çiziyorum 12 Cumhurbaşkanı ve ondan sonra gelecekleri seçme yetkisi, aziz milletimizin olacaktır Tüm vatandaşlarımı, bu referandumda 'evet' oyu kullanmaya davet ediyorum Zira bugüne kadar bir çok sıkıntılar, inşallah 'evet' ile hallolacak " Referanduma kadar olan süreç içinde gerek AK Parti milletvekillerinin, gerek her kademedeki parti teşkilatlarının çalışma yürüteceğini belirten Erdoğan, ayrıca Genel Merkezin de hazırladığı tanıtım kampanyasının hızla yürütüleceğini, yazılı görsel tüm enstrümanların kullanılacağını bildirdi
-TOPTAN NE DİYOR-
TBMM Başkanı Toptan, ''Başbakan Erdoğan '11 Cumhurbaşkanı'nın Abdullah Gül olduğunu, halk oylamasından 'evet' çıkarsa 12 cumhurbaşkanının seçileceğini' söyledi Bir de geçici 19 madde var'' şeklindeki ifadesi üzerine, ''Konuşmayı bir görmem lazım Hukuki bir sorun Onu tam görmeden bir değerlendirme yapmam yanlış olur'' yanıtını verdi
Köksal Toptan, ''Halk oyundan 'evet' çıkarsa 11 cumhurbaşkanı mı seçilecek, 12 cumhurbaşkanı mı seçilecek?'' sorusu üzerine ise Türkiye Cumhuriyeti'nin 11 Cumhurbaşkanı'nı seçtiğini, şu anda anayasa değişikliğinin yapılmadığını ve referandumun sonucunun belli olmadığını belirterek, şunları kaydetti:
''Bu anayasa değişikliği cumhurbaşkanlığı seçimi için birtakım başka özellikler de arayabilirdi, başka şartlar da getirebilirdi Yeni Cumhurbaşkanını ancak anayasa değişikliğinin getirdiği yeni şartlar ile seçmek mümkün O nedenle, seçildiği günkü Anayasa'nın hükümlerine göre seçilmiş bir Cumhurbaşkanı'nın, bana göre görevi devam eder Anayasa değişikliği kabul edildiği takdirde 12 cumhurbaşkanı seçiminin bu değişen anayasa hükümlerine göre yapılacağını düşünmek lazım Benim kanaatim bu ''
|
|
|