![]() |
Mahsun-i Şerif Şiirleri |
![]() |
![]() |
#1 |
mate
|
![]() Mahsun-i Şerif ŞiirleriAğlasam mı? Mevlam gül diyerek iki göz vermiş Bilmem ağlasam mı? Ağlamasam mı? Dura dura bir sel oldum erenler Bilmem çağlasam mı? Çağlamasam mı? Milletin sırtından doyan doyana Bunu gören yürek nasıl dayana Yiğit muhtaç olmuş kuru soğana Bilmem söylesem mi? Söylemesem mi? Mahzuni Şerif'im dindir acını Bazen acılardan al ilacını Pir Sultan'lar gibi dar ağacını Bilmem boylasam mı? Boylamasam mı? Aci Doktor Berçenek'ten yaya geldim Amman doktor bak bebege Beşigini elden aldim Yandim doktor bak bebege Yikik yuvam kara yasta Yalvaririm eşe dosta Annesi bebekten hasta Amman doktor bak bebege Kuru sogan yagsiz aşim Yirtik bagrim açik başim Bir şey degil vatandaşim Amman doktor bak bebege Allah için bir merhem çal Öldürür beni bu vebal Param yok ceketimi al Amman doktor bak bebege Mahzuni Şerif çobandir Meskenim dumanli dagdir Bebektir amma insandir Amman doktor bak bebege Acı Günlerim Acı günlerim Şamatacı günlerim Güneş yüzü görmedi vay Hacı bacı günlerim Değirmenin çarkı yok Bu bahçenin parkı yok Ali gider Veli gelir külhana vay Bir birinden farkı yok Acı acı günlerim Göz boyacı günlerim Ahı vahınan geçti gitti Hacı bacı günlerim Bir ipte iki cambaz Zor olur oynayamaz Dili tatlı içi zehir güzelim vay Böyle kazan kaynamaz Acı acı günlerim Şamatacı günlerim Ahı vahınan geçti gitti Hacı bacı günlerim Mahzuni deli gönlüm Yine yollara düştü Hacı vurdu bacı durdu Kaygı kullara düştü Acı acı günlerim Şamatacı günlerim Ahı vahınan geçti gitti Hacı bacı günlerim bur Cubur Adam Içi yalan dişi yalan Her bakişi binbir plan Gül boyanmiş kara yilan Abur cubur Abdullah Etme dedim tutma dedim Dostlugu unutma dedim Sana verdigim lokmayi Çabuk biter yutma dedim Abur cubur adam Ben seni nidem Daha kendini bilmezsin Kimdir yanindaki madam Bir elinde kamerasi Sanirsin film agasi Her dolapta numarasi Abur cubur Abdullah Etme dedim tutma dedim Dostlugu unutma dedim Sana verdigim lokmayi Çabuk biter yutma dedim Abur cubur adam Ben seni nidem Daha kendini bilmezsin Kimdir yanindaki madam Der Mahzuni tövbe olsun Böyle dost düşmana kalsin Şeytanlar namazin kilsin Abur cubur Abdullah Etme dedim tutma dedim Dostlugu unutma dedim Sana verdigim lokmayi Çabuk biter yutma dedim Abur cubur adam Ben seni nidem Daha kendini bilmezsin Kimdir yanindaki madam Ağıt (Tanırlı Hüseyin’in Ağıdı) Bilmeden gelmiştim anam anam bozyer köyüne Kara gün karşımda durmuş ağlıyor of Yürü yalan dünya doymadım sana Ömrün nihayete ermiş ağlıyor oy De deyim oy ne deyim oy kader Bozyerin etrafında anam anam bağlar höyükler höyükler of Dilim dönmez anam diye sayıklar oy Toprağa mal oldu kaytan bıyıklar Kirpikler ümidin kırmış ağlıyor oy De deyim oy ne deyim oy kader El attım döşüme anam anam vay anam noldu İki avcumada al kanım doldu Körpe yavrularım babasız kaldı Oturup boynunu burmuş ağlıyor oy (Hısım akrabayı dermiş ağlıyor) De deyim oy ne deyim oy kader Nazlı bir insandım anam anam değildim efe Kurudu dillerim varmadı of’a of of Haber gitmiş arkadaşim (berçenekli) Şerif’e Sazını döşüne burmuş ağlıyor oy Al Birini Vur Birine Yıkılası bozuk düzen Bıçak kemiğe dayandı Gayrı bize yazık düzen Gönlümüz kana boyandı Al birini vur birine Koydu bizi hiç yerine Vay boynumuz devrileydi İnandık körü körüne Ağar kara saçım ağar Hıçkırık sinemi boğar Bu yıl da böyle giderse Başımıza taşlar yağar Al birini vur birine Koydu bizi hiç yerine Deli miydik serseri mi İnandık körü körüne Gel Mahzuni söyle sözü Harap ettik yazı güzü Daha karanlık basmadan Üsküdarı geçti dürzü Al birini vur birine Koydu bizi hiç yerine Gönlümün gözü çıkaydı İnandım körü körüne Babasini Bir fakirin hatirini Kiranin da babasini Bizim köye katirini Sürenin de babasini Sahte molla, sahte derviş Insanin ömrünü yermiş Bir kişi yalanla ermiş Erenin de babasini Parayla diploma alan Haklinin hakkini çalan Bizim başimiza plan Kuranin da babasini Bizim köyün yolu harap Beyler içer kizil şarap Dogru söze yanliş cevap Verenin de babasini Bir avuç pis kabadayi Nerden almiş böyle payi Fikirlere prangayi Vuranin da babasini Çalişanlar Ay'i yendi Yildizlara çikip indi Adam çaliştirip kendi Duranin da babasini Bu ne Asli bu ne Kerem Insanligi etti verem Zalim yarasina merhem Sürenin de babasini Çaldi bizi taştan taşa Yandik gitti baştan başa Mahzuni’yi boştan boşa Yoranin da babasini ![]() Bahar Ayları Aha geldi geçti, bahar ayları Kuş mu konar gayrı selvi dalına Gel otur yanıma, ağlama bari Türküler yaz duyalım dediler vay Biterm'ola yüreğimin yarası Merhemimdir kaşlarının karası Elbistan ile Akçadağ'ın arası Gönlüm düştü böyle tatlı geline vay Ömür pençesini takip gidiyor Geçtiği yerleri yakıp gidiyor Biçare gözlerim akıp gidiyor Bin dokuz yüz altmış yedi yılına vay vay Der Mahzuni yüreğime can gelir Dermansız doktorlar her zaman gelir Azrail çökse de gene can gelir Yeter ki al yatır beni koluna vay ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
mate
|
![]() Barişa Çagri Bariş gelsin daglara Yollar birleşin haydi Geçmişten gelecege Yillar birleşin haydi, yillar birleşin Bu memleket bizim can ocagimiz Hak'tan başka yoktur varacagimiz Çagimiz insani sevme çagidir Kollar birleşin haydi, kollar birleşin Dinli dinsiz insandir Boş yere akan kandir Bu kök bu agaçtandir Dallar birleşin haydi, dallar birleşin Agri'nin gölgesi Tekirdag'inda Izmir'in kuyusu Van bucaginda Bayram olsun bizim elin sag'inda Sol'lar birleşin haydi, sol'lar birleşin Karanliklar dagilsin Sabahlara varilsin Birbirine sarilsin Kollar birleşin haydi, kollar birleşin Mahzuni Şerif 'im bizim memleket Bariş mübarektir, bariş hareket Ikilikten dogar bunca felaket Yerde kanlar gördüm, canlar birleşin ![]() Bir Köşede Yatar Ağlarım Bu yıl benim yeşil bağım kurudu Dolu vurdu yaprakları kurudu Benim de saz tutan elim varidi Şimdi bir köşede yatar ağlarım Benim ile lokma yeyip içenler Gölgemin altında konup göçenler Sizi zalim dar günümde kaçanlar Ben kendi kendime çatar ağlarım Çırpına çırpına bir yuva kurdum Bebeği görmedim kundağı gördüm Deryada boğuldum karada vurdum Çileden çileye batar ağlarım Mahzuni Şerif'im budur ahvalim Zamane bozulmuş insanlar zalim Kıyamete kadar gider vebalim Sabır edip matem tutar ağlarım Biri Daha Avcı sakın vurdum sanma onu Diri daha diri daha - vallahi Dert başımdan gider gelir Diri daha diri daha - vallahi Yarem derin ellemeyesin Tabibleri yollamayasın Sen bizi kör bellemeyesin Beri bak ha beri bak ha - vallahi Gözyaşım Ceyhan'a dönmüş Derin aha derin aha - vallahi Alır seni sele boğar Yürüme ha yürüme ha - billahi Sürdü köyün merasını Kurmak için binasını Yola gömdü anasını Kerim ağa kerim ağa - vallahi Bir gün kırarlar dişini Ürüme ha ürüme ha - vallahi Keserler o kel başını Yarı şaka yarı maka - billahi Der Mahzuni tatlı canım Sen mi yarattın aslanım Yaklaşma yanıma benim Geri daha geri daha - vallahi Bizden Geriler Gam gasavet çöktü, yine garip başima Gönül yaylasindan gitmiş, bizim sürüler Bir mektup gönderem dedim, can yoldaşima Yakin iken şimdi uzak oldu beriler Kör yolcu yol gider ama varamaz Hak'ki inkar eden kişi hak'ka yaramaz Aşkin yarasina Hoca, muska saramaz Sevdadan ne anlar, gökler, cinler, periler Mahzuni Şerif' im böyle, benim ifadem Enginlere yaman düşer, yüksekten gezen Aklim ermez böyle işe, bozulmuş düzen Akil verir oldu bize, bizden geriler[/COLOR] Bizimdir Soyulmadık bir derimiz kalmıştı Soyun babo soyun meydan sizindir Hiç bir canlı kardeşine kıyamaz Yiyin babo yiyin meydan sizindir Simdi sizin ama sonra bizimdir Barış bizimdir, Kardeşlik bizimdir Toprağa karışmış fakirin teri Ağlamak bilir mi beylerin dili Size beyefendi bize serseri Deyin babo deyin meydan sizindir Meydan sizin ama, İnsanlık bizimdir Dünya bizimdir, Evren bizimdir Gıyas edilir mi çul ile halı? Kimler yapmış size böyle bir yolu? Yemekle biter mi milletin malı? Yiyin babo yiyin meydan sizindir Köşkler saraylar hanlar sizin ama Onu yapan eller, emekler bizimdir Mahzuni bizimdir, sevgi bizimdir ![]() |
![]() |
![]() |
|