Uzmanlar Uyardı: Kahvaltınızdaki Ufak Değişiklik Kanser Riskinizi Azaltabilir | 
     
| 
	
			
			 | 
		#1 | 
| 
			
 
Şengül Şirin 
		
	
		
	
	 
 | 
	
	
	
	
		
		
			
			Uzmanlar Uyardı: Kahvaltınızdaki Ufak Değişiklik Kanser Riskinizi AzaltabilirUzmanlar uyardı: Kahvaltınızdaki ufak değişiklik kanser riskinizi azaltabilir Amerikalı bilim insanlarının 33 yıl süren kapsamlı çalışmasına göre, her sabah kahvaltıda tereyağı yerine bitkisel yağ tercih etmek, kansere ve kalp hastalıklarına bağlı ölüm riskini önemli ölçüde azaltabiliyor ![]() Uzmanlar uyardı: Kahvaltınızdaki ufak değişiklik kanser riskinizi azaltabilir Geleneksel kahvaltı alışkanlıklarımızı gözden geçirmenin tam zamanı olabilir   JAMA Internal Medicine dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, tereyağını bitkisel yağlarla değiştirmek sadece sağlıklı bir kahvaltı seçimi değil; aynı zamanda daha uzun ve hastalıklardan uzak bir yaşamın anahtarı olabilir  221 binden fazla yetişkinin incelendiği bu kapsamlı çalışma, kahvaltı tabaklarında yapılacak küçük bir değişikliğin, ölüm riskinde büyük bir fark yaratabileceğini ortaya koyuyor![]() TEREYAĞI KANSER VE KALP HASTALIĞI RİSKİNİ ARTIRIYOR Araştırmaya göre yüksek miktarda tereyağı tüketen bireylerde ölüm riski %15 daha yüksek   Özellikle kanser ve kalp hastalığına bağlı ölümlerle ilişkilendirilen tereyağı, her gün düzenli olarak tüketildiğinde sağlık açısından ciddi tehlike oluşturuyor  Buna karşın bitkisel yağların  özellikle zeytinyağı, kanola yağı ve soya yağı yüksek oranda tüketimi, ölüm riskini önemli ölçüde azaltıyor  Her 10 gramlık artışın bile: Kanser kaynaklı ölüm riskini %11 Kalp hastalıklarına bağlı ölümü %6 azaltabileceği kaydediliyor![]() BASİT BİR DEĞİŞİKLİK: TEREYAĞI YERİNE ZEYTİNYAĞI Araştırmacılar, günlük kahvaltılarda tereyağı yerine bitkisel yağ tercih edilmesinin etkilerini çarpıcı şekilde ortaya koyuyor   Özellikle:Günde sadece 5 gram zeytinyağı, ölüm riskini %8 oranında azaltıyor Aynı miktarda kanola yağı, riski %15 düşürüyor Soya yağı ise %6'lık bir azalma sağlıyor Bu değişim yalnızca kahvaltıyla sınırlı değil   Granola, kek ve kurabiyelerdeki yağları da zeytinyağıyla değiştirmek; hem tarifleri daha sağlıklı hem de daha lezzetli hale getirebilir![]() UZMANLAR NE DİYOR? İngiltere’nin önde gelen beslenme uzmanlarından Prof   Tim Spector, “Tereyağı neredeyse hiç kullanmam, her zaman zeytinyağını tercih ederim,” diyerek bu konuda net bir tavır ortaya koyuyor![]() Zeytinyağı uzmanı Elizabeth Berger ise zeytinyağını sabah marmelatlı tosta damlatmanın “hem moral yükseltici hem de sağlığa çok faydalı” olduğunu söylüyor   Aynı zamanda keklerde ya da granolalarda yağ yerine kullanılabileceğini, fırınlama sırasında bile besin değerinin büyük kısmını koruduğunu vurguluyor 
				__________________ 
		
		
		
		
		
	
	
	 Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz 
			  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
	
		
		
		
		
			 
		
		
		
		
		
		
		
			
		
		
		
	 | 
| 
		 |