![]() |
Bağımsız Denetçi Nasıl Olunur.... |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Bağımsız Denetçi Nasıl Olunur....BAĞIMSIZ DENETÇİ NASIL OLUNUR Arşivden ![]() ![]() ![]() Sabri Orta/ Mali Müşavir ![]() Ana şartlar ![]() 1- Mali Müşavir Olmak ![]() 2- Sınavda Başarılı Olmak 3- Uygulamalı Mesleki Eğitimi Tamamlamak ![]() Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamaya göre geçiş dönemi hükümleri çerçevesinde, bu güne kadar yaklaşık 6 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi bu bağımsız denetim yönetmeliği ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun açıklamaları çerçevesinde bağımsız denetçi nasıl yetkilendirilir, denetçi olabilmek için gerekli şartlar nelerdir, onlara bir bakalım ![]() 1- BAĞIMSIZ DENETÇİLİĞİN EN ÖNEMLİ ANA ŞARTLARI Bağımsız denetim yönetmeliğinde şartlar ayrıntılı olarak sayılmıştır ![]() ![]() a-Meslek mensubu olmak : 3568 sayılı Kanuna göre ruhsat almış serbest muhasebeci mali müşavir (En az lisans seviyesinde mezun) ve yeminli mali müşavirlerdir ![]() b-Sınavda başarılı olmak veya geçiş süreci eğitimlerine katılmak ![]() Denetçilik sınavı, sınava gireceklerin denetimle ilgili alanlardaki teorik ve uygulamaya ilişkin bilgilerini ölçmek üzere KGK tarafından yapılır ![]() Genel olarak Kamu kurumları tarafından (SPK ) sınavlar neticesinde lisans belgesi almaya hak kazananlar ve yönetmeliğin yayımı tarihi itibarıyla YMM olmaya hak kazananlar ile SMMM olmaya hak kazanan 15 yıllık mesleki tecrübeye sahip olanlar, 31/12/2014 tarihine kadar ruhsatları ile başvurmaları halinde; Kurum tarafından öngörülen geçiş süreci eğitim programlarını başarıyla tamamlamak kaydıyla, başarılı olunan konulardan sınav şartını sağlamış olurlar ![]() ![]() Bağımsız Denetçilik Sınavlarının ilki 25/8/2013 tarihinde yapılmış, bu sınava 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() c- Uygulamalı mesleki eğitim (UME ) Denetçi olmak isteyenlerin en az 3 yıl süreyle, finansal tablo denetimi dahil olmak üzere mesleki konularda denetçi yanında ya da denetim kuruluşunda UME almaları şarttır ![]() ![]() Meslek mensupları için UME süresi 2 yıldır ![]() ![]() 2- YETKİLENDİRMEDE DİĞER ÖNEMLİ NOKTALAR a- 15 yıllık mesleki tecrübenin hesabı: aa- Geçiş dönemi açısından (Geçici uygulama) Geçiş dönemi eğitimlerine katılabilmek için 26 ![]() ![]() ![]() 26 ![]() ![]() ![]() 15 yıllık mesleki tecrübenin sağlanması için belli alanlarda lisans mezunu olunduğu (+4 ilave edileceği varsayımıyla) 26 ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() bb- UME (Uygulamalı mesleki eğitim) açısından (Daimi uygulama) 15 yıllık mesleki tecrübeye sahip olan SMMM’ler ve YMM’ler UME’den muaf tutulurlar ![]() ![]() ![]() ![]() 1 yıldan fazla ara vermelerde "1 yılı aşan kısım" ara verme sayılır ![]() ![]() b-Bağımsız denetçiliğin önemli 3 şartının sağlanmasında öncelik sıralaması bulunmamaktadır ![]() ![]() ![]() c- 15 yıl ve daha fazla mesleki tecrübeye sahip olarak yetkilendirilen SMM ler ve YMM ler KAYİK ler hariç olmak üzere diğer denetimlerde "sorumlu denetçi" olabilirler ![]() ç- Tek başına denetim faaliyeti yapan bağımsız denetçiler, aynı zamanda sorumlu denetçi olarak kabul edilir ![]() d- SMMM'lik sınavı ile birlikte yada öncesinde "Bağımsız Denetçilik" sınavında başarılı olan bir kişi SMMM olur olmaz (3 yılda) bağımsız denetçi olabilir ![]() e-Meslek mensupları bürosunu kapatmadan mevcut işlerine devam ederken UME yapabilirler ![]() ![]() f-Mesleki faaliyetler (defter tutma, tam tasdik, KDV iadesi vb ![]() ![]() SONUÇ: Bağımsız denetim ve yetkilendirme sürecinin tüm hızıyla devam ettiği bugünlerde yukarıda yazılan bilgiler biz meslek mensupları açısından büyük önem arz etmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Yararlanılan kaynaklar: Bağımsız denetim yönetmeliği KGK Facebook sayfası
![]() |
|