|
|
Konu Araçları |
bağımsız, denetim, esesları, harçlarının, mensuplarının, meslek, usul, şirketlerinin |
Bağımsız Denetim şirketlerinin ve Meslek Mensuplarının Harçlarının Usul ve Esesları |
09-03-2015 | #1 |
Şengül Şirin
|
Bağımsız Denetim şirketlerinin ve Meslek Mensuplarının Harçlarının Usul ve EseslarıBAĞIMSIZ DENETİM ŞİRKETLERİNİN VE MESLEK MENSUPLARININ HARÇLARININ USUL VE ESASLARI 15/06/2012 tarih ve 28324 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6322 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 20 nci maddesi ile 492 sayılı Kanunun (8) sayılı tarifesine “XIV- Denetim yetkilendirme belgeleri ve müşavirlik ruhsat harçları” bölümü eklenmiştir Öte yandan, bu düzenleme ile bağlantılı olarak, 6322 sayılı Kanunun 18 inci maddesi ile 492 sayılı Kanunun 113 üncü maddesinin ikinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir “Denetim kuruluşları yetkilendirme belgesi harçları ise kurumlar vergisi beyannamesi verme süresi içerisinde verilen bildirim üzerine, bağımsız denetim faaliyetlerinden elde edilen gayrisafi iş hasılatı esas alınarak tahakkuk ettirilir, tahakkuk ettirilen harçlar ayrıca mükellefe tebliğ edilmez ve mayıs ayı içerisinde ödenir” Söz konusu düzenlemeler ile uygulamasına ilişkin usul ve esasları konusunda 67 Seri No'lu Harçlar Kanunu Genel Tebliği ile 2012/1 Sıra Nolu Harçlar Kanunu İç Genelgesinde yapılan açıklamalar aşağıda belirtilmiştir Buna göre, -Yeminli mali müşavirlik, serbest muhasebeci mali müşavirlik ruhsatları ve bağımsız denetçi yetkilendirme belgeleri ilk alındıklarında maktu harca tabi olacaklardır - Denetim kuruluşları yetkilendirme belgeleri ise ilk alındığında maktu harca, daha sonraki yıllarda, bağımsız denetim faaliyetlerinden elde edilen gayri safi iş hasılatı üzerinden hesaplanacak nispi harca tabi olacaktır Denetim kuruluşları yetkilendirme belgesi üzerinden alınacak nispi harç, bu kuruluşların kurumlar vergisi beyannamesi verme süresi içerisinde verecekleri bildirim üzerine hesaplanacaktır Ancak yapılan düzenlemeye göre hesaplanacak harç belirtilen maktu tutarlardan az olamayacaktır Dolayısıyla verilen bildirim üzerine hesaplanan harç tutarı ile asgari harç tutarı mukayese edilecek ve yüksek olan tahakkuk ettirilecektir Tahakkuk ettirilen harçlar ayrıca mükellefe tebliğ edilmeyecek ve mayıs ayı içerisinde kurumlar vergisi bakımından bağlı bulunulan vergi dairesine ödenecektir Öte yandan Bakanlar Kurulu gayrisafi iş hasılatı üzerinden hesaplanacak harcın oranını binde 2’den az, binde 10’dan çok olmamak üzere yeniden belirlemeye yetkilidir Bakanlar Kurulu bu yetkisini denetim kuruluşlarının gayrisafi iş hasılatlarına göre farklı oranlar belirleyerek de kullanabilir Denetim kuruluşlarının ilk defa alacakları yetkilendirme belgelerine ilişkin harçlar ile yeminli mali müşavirlik, serbest muhasebeci mali müşavirlik ruhsat harçları ve bağımsız denetim yetkilendirme belgeleri harçları, söz konusu belgelerin alınmasından önce, belgeleri vermeye yetkili birimin bulunduğu yerdeki süreksiz yükümlülüklere bakan vergi dairesine ödenecektir Denetim kuruluşlarının ilk defa alacakları yetkilendirme belgelerine ilişkin maktu harcı tahsil eden vergi dairesi, takip eden yıllarda harcın tahsilinin sağlanmasını temin amacıyla, mükellefin kurumlar vergisi açısından bağlı olduğu vergi dairesine bilgi verecektir