| 
	|||||||
   ![]()  |  
	
| 
		 | 
	Konu Araçları | 
| boya, boyar, kullanılan, maddeler, sanayiinde | 
Boya Sanayiinde Kullanılan Boyar Maddeler | 
     
| 
	
			
			 | 
		#1 | 
| 
			
 
Prof. Dr. Sinsi
 
		
	
		
	
	 | 
	
	
	
	
		
		
			
			Boya Sanayiinde Kullanılan Boyar MaddelerBoya Sanayiinde Kullanılan Boyar Maddeler Boya Sanayiinde Kullanılan Boyar Maddeler E100 (ii): Turmerik : (Curcuma long), önemli bir baharat çeşidi ve boya maddesi olup yaklaşık 2000 yıldan beri kullanılmaktadır   Güney ve  güney-doğu Asya’ya özgü bir baharattır ve birçok yemeğin özellikle köri  yemeğinin, yapımında kullanılmaktadır  Köri yemeğinde sarı renk  oluşmasının sebebi, turmerikten kaynaklanmaktadır  Sarı renk  pigmentleri, bitkinin kökünün öğütülmesiyle elde edilir![]() Renk pigmenti genellikle kurkuminden oluşur ve gıdalarda E-numarası(E100i) kodu ile boya maddesi olarak kullanılır   Ham turmerik  tozunun kodu E100(ii)’dir![]() E100 (i): Kurkuminoğal renk pancardan ve Yellowroot’un gövdesinden (Curcuma longa ve Curcuma domestic) izole edilir   Turmerik ham ekstrakt  iken kurkumin saf bileşiktir  Köri tozundaki sarı rengi verir![]() E101 (i): Riboflavinoğal renk süt, yumurta, karaciğer ve sebzeler gibi birçok gıda da mevcuttur   Ticari olarak mayalardan hazırlanır böylece  sentetik olarak üretilir  Gıdalarda kullanılan konsantrasyonlarda  bilinen yan etkisi yoktur![]() E102: Tartrazin : Tartrazine bir azo boyasıdır   Salisilâtlara (aspirin,  dut, meyveler) intoleransı olan insanlar hariç saf tartrazinin bilinen  yan etkisi yoktur; bu sorundan dolayı, tartrazin intolerans  semptonlarına dahi neden olur  Benzoatlarla kombinasyonları (E210-215)  sonucunda tartrazin, çocuklarda ADHD sendromu (hiperaktivite)  vakalarının büyük bir yüzdesini oluşturur  Tartrazinin tüketimini  takiben astım benzeri belirtiler gözlenmiştir![]() ![]() E104: Kinolin sarısı : Sarı gıda renklendiricisi   Suda çok çözünür  Kaynağı sentetik olmayan azo boyası![]() E107: Sarı 2G : Azo boyası olduğundan beri , E107 alerjilere, hiperaktiviteye ve astıma yol açar   Kullanımı sınırlandırılmıştır ve bu  renklendirici yakın gelecekte yasaklanabilir![]() E110: Sunset yellow FCF : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda salisilatlar intolerans oluşturmaktadır   Buna ek olarak, histamini  serbest bırakır ve astım belirtilerini yoğunlaştırır  Benzoatlarla  kombinasyonlar halinde, çoçuklarda hiperaktiviteye dahi yol açabilir![]() E120: Karmin, Karminik asit, Kosinal : Doğal kırmızı gıda renklendiricisi, etli bitkilerin farklı türlerinde yaşayan Dactylopius coccus böceklerden ekstrakte edilir   E120 (i) saf renklendiriciyken E120  (ii) ham ekstraktır  Gıdalarda kullanılan konsantrasyonlarında yan  etkisi yoktur  Bazı durumlarda hiperaktiviteyi arttırdığı rapor  edilmiştir  En çok bilinen alerji kozmetikler kullanıldığında olan  alerjidir![]() E122: Azorubin : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda salisilatlar intolerans oluşturmaktadır   Buna ek olarak, histamini serbest bırakır ve  astım belirtilerini yoğunlaştırır  Benzoatlarla kombinasyonlar halinde,  çoçuklarda hiperaktiviteye dahi yol açabilir![]() E123: Amarant : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda salisilatlar intolerans oluşturmaktadır   Buna ek olarak, histamini serbest bırakır ve  astım belirtilerini yoğunlaştırır  Benzoatlarla kombinasyonlar halinde,  çoçuklarda hiperaktiviteye dahi yol açabilir  Sıçanlarda tümör ve  yabani kadife çiçeği arasında bağlantı olduğu tespit edilmiştir , fakat  insanlarda denenmemiştir  Bununla birlikte, kullanımı bazı testlerle  sınırlandırılmıştır ve ADI’li 0 5 mg/kg’ indirilmiştir![]() E124: Ponso 4R : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda salisilatlar intolerans oluşturmaktadır   Buna ek olarak, histamini serbest bırakır ve  astım belirtilerini yoğunlaştırır  Benzoatlarla kombinasyonlar halinde,  çoçuklarda hiperaktiviteye dahi yol açabilir![]() E127: Eritrosin : Gıdalarda kullanılan konsantrasyonlarında bazı yan etkileri vardır   Birkaç olayda hiperaktiviteyi yükselttiği rapor  edilmiştir, mutajenlerle bağlantılı olma olasılığı vardır  Eritrosin  güneş ışığına duyarlılığı ile insanlarda ışığa duyarlılığın yükselmesine  neden olur  Eritrosinin yüksek konsantrasyonları iyot metabolizmasıyla  zarar verir![]() E128: Kırmızı 2G : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda salisilatlara karşı intolerans oluşturmaktadır   Buna ek olarak, histamini serbest  bırakır ve astım belirtilerini yoğunlaştırır  Benzoatlarla  kombinasyonlar halinde, çoçuklarda hiperaktiviteye dahi yol açabilir   Bununla birlikte , Kırmızı 2G anemiyi beraberinde getirebilir ve  mutajenik olabilir  Sonuç olarak, kullanımı çok sınırlıdır ve ADI’li  düşüktür![]() E129: Alura Kırmızısı : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda salisilatlar intolerans oluşturmaktadır   Buna ek olarak, histamini  serbest bırakır ve astım belirtilerini yoğunlaştırır  Benzoatlarla  kombinasyonlar halinde, çoçuklarda hiperaktiviteye dahi yol açabilir   Karışımlardaki bileşiklerin bazıları mutajenik olabilir; bu nedenle  kullanımı birkaç ürünle sınırlıdır  Parçalanma ürünlerinden biri yüksek  konsantrasyonlarda bulunduğu zaman hayvanlarda mesane kanserine sebep  olur![]() E131: Patent Mavi V : Gıdalarda kullanılan konsantrasyonlarında nadiren yan etkileri görülür   Seyrek olarak alerjik reaksiyonlar tanımlanmıştır,  bunlar renklendiricinin (vücut) proteinlere bağlanması yüzündendir   Histaminin serbest bırakılmasından sorumludurE140: Klorofil : Yeşil, suda çözünen gıda renklendiricisi   Bilinen yan  etkisi yoktur  Bütün bitkilerde ve alglerde mevcut olan doğal yeşil  renk  Ticari olarak ısırgan, çim ve yoncadan ekstrakte edilir![]() E141: Klorofil Bakır Kompleksleri : Bilinen yan etkisi yoktur   E141  ısıltıldığı zaman bakır serbest kalır; bununla beraber, bakırın bu  bileşik içindeki bakır konsantrasyonu toksik seviyelere ulaşmaz![]() E142: Parlak yeşil BS : Bilinen birkaç yan etkisi vardır   Bazı durumlarda alerji ve anemi rapor edilmiştir![]() E150 Karamel: Kahverenginden siyaha renklendiriciler   Suda çözünür ve  spesifiktir, bazen acı tadı vardır  E150c ve E150d için vücut ağırlığı  üzerinden 200 mg/kg iken E150a ve/veya E150b için ADI yoktur E150c ve  E150d’nın kullanılmasıyla yan etkileri belirlenmiştir, fazla miktarlarda  yenilmesinden sonra bağırsaklarda problemler meydana gelebilir   Karışımlarının kompleks çeşitleri yüzünden toksikoloji testlerinde hala  incelenmektedir![]() E151: Parlak siyah BN : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda salisilatlar intolerans oluşturmaktadır   Buna ek olarak, histamini  serbest bırakır, ve astım semptomlarını yoğunlaştırır  Benzoatlarla  kombinasyonlar halinde, çoçuklarda hiperaktiviteye dahi yol açabilir   Bağırsaklarda, bakteriler tarafından zararlı bileşenlere  dönüştürülebilir, bu nedenle ADI’li çok düşük ve kullanımı sınırlıdır![]() E153: Bitkisel karbon : Doğal element, sebzelerin yanması ile üretilir   Kullanılan konsantrasyonlarda bilinen yan etkisi yoktur![]() E154 Kahverengi FK : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda salisilatlar intolerans oluşturmaktadır   Buna ek olarak, histamini serbest bırakır,  ve astım belirtilerini yoğunlaştırır  Benzoatlarla kombinasyonlar  halinde, çoçuklarda hiperaktiviteye dahi yol açabilir  Karışımlardaki  bileşiklerin bazıları mutajenik olabilir; bu nedenle kullanımı birkaç  ürünle sınırlıdır![]() E160a: Karotenler : Gıdalarda kullanılan konsantrasyonlarda bilinen yan etkisi yoktur  yüksek konsantrasyonları deride sararmayla sonuçlanır   Karoten A vitamini kaynağı olduğundan (2 kısım karoten 1 kısım vitamin  A’ya eşittir), yüksek konsantrasyonları vitamin A toksititesi  belirtilerine yol açar  Doğal renk çeşitli bitkilerden izole edilir;  bununla birlikte, ticari olarak havuçtan elde edilir  E160a (i) sentetik  olarak üretilir  Karotenler, kimyasal olarak benzer seriler içeren  izomerlerden oluşur  Gerçek yapısı bitki türleri arasında farklılık  gösterir  Suda çözünen, ekstraksiyonda kullanılan çözücüye bağlı olarak  sarıdan turuncuya kadar renkleri bulunan gıda renklendiricisidir![]() E160b: Annatto, Biksin, Norbiksin : Annatto allerjilere ve egzamaya neden olabilir   Karışımın içerisindeki maddelerden hangisinin yan etkiye  neden olduğu her zaman bilinememektedirE160e: ß-Apo-8′-karotenal : Gıdalarda kullanılan konsantrasyonlarda bilinen yan etkisi yoktur   Yüksek konsantrasyonları deri renginin  sararmasıyla sonuçlanabilir  A vitamini kaynağı olarak E160e, yüksek  konsantrasyonlarında vitamin A toksikasyonu belirtilerine neden  olabilir Yalnız yağda çözülebilen, koyu kırmısı gıda boyasıdır![]() E161a Flavoksantin : Sarı gıda boyası   Suda bir miktar çözülür  Yan  etkisi bilinmemektedir  Nadiren kullanılır  Yalnız şekerlemede  kullanılır![]() E161b Lutein: Nadiren kullanılır   Yalnız çorbalarda ve alkollü içeceklerde kullanılır  Yan etkisi bilinmemektedir![]() E161c Kriptoksantin : Yan etkisi bilinmemektedir   Bir miktar vitamin A  aktivitesine sahiptir  Nadiren kullanılır  Yalnız şekerlemede  kullanılır![]() E161g Kantaksantin : Geniş ölçüde kullanılır , aynı zamanda bronzlaşma hapında da kullanılır   Bitkilerde ve kuşlarda bulunan doğal  renklendiricidir  Ticari olarak mantarlardan veya filamingo tüyünden  hazırlanır  Bununla beraber, temelde karotenden sentetik olarak  üretilir  Gıdalarda kullanıldığında yan etkisi görülmemiştir  Bronzlaşma  hapında kullanıldığında göz problemleri yaygın yan etkisidir![]() E163 Antosiyan(in)ler : Antosiyaninler ve antosyanidinler doğal renklendiricilerin geniş bir grubudur   Bu renklendirici meyvelerde,  çiçeklerde, dutlarda, antosiyaninler ve antosyanidinlerin  kombinasyonlarını içerir  Antosiyaninler her zaman karbonhidrat molekülü  içerir, bunun yanında antosyanidinler de bu moleküllerden çok az  bulunur  Bireysel bileşenler farklı türlerden ekstrakte edilir   E163(i)-(iii) karışımdır  Geniş ölçüde kullanılır , fakat nadiren renk  kararsızdır  Sıcaklık, ışık ve pH rengi etkileyebilir  Yan etkisi  bilinmemektedir![]() E170 Kalsiyum karbonat : Yan etkisi bilinmemektedir   Doğal metal  Geniş ölçüde kullanılır![]() E171 Titanyum dioksit : Yüzey kaplamak için beyaz renk; üründe katmanları ayırmak için kullanılır; diş macununda beyazlatıcı olarak kullanılır   Yan etkisi bilinmemektedir![]() E172 Demir oksitler : Yan etkisi bilinmemektedir   Doğal mineraller,  fakat ticari olarak demir tozundan yapılır  Sadece yüzey kaplamak için  kullanılır![]() 181 Tanenler : İçecekler ve şekerlemelerde kullanılır   Katkı maddesi  olarak (çok sınırlı kullanılır) yan etkisi bilinmemektedir  Yüksek  konsantrasyonları mide problemlerine yada arterlerde daralmaya neden  olabilir  Sarı-beyaz renkte, fakat temel olarak lezzet için kullanılır;  örneğin, tereyağı yada fındık lezzetinde![]()  | 
	
		
		
		
		
			 
		
		
		
		
		
		
		
			
		
		
		
	 | 
Cevap : Boya Sanayiinde Kullanılan Boyar Maddeler | 
     
| 
	
			
			 | 
		#2 | 
| 
			
 
Kayıtsız
 
		
	
		
	
	 | 
	
	
	
	
		
		
			
			Cevap : Boya Sanayiinde Kullanılan Boyar Maddelerteşekkürler kimya projemi yapabildim  | 
	
		
		
		
		
			 
		
		
		
		
		
		
		
			
		
		
		
	 | 
Cevap : Boya Sanayiinde Kullanılan Boyar Maddeler | 
     
| 
	
			
			 | 
		#3 | 
| 
			
 
Kayıtsız
 
		
	
		
	
	 | 
	
	
	
	
		
		
			
			Cevap : Boya Sanayiinde Kullanılan Boyar Maddelerçooookkkkk teşekkür ederim kimya projem bitti sayenizde umarım yüksek alırım  | 
	
		
		
		
		
			 
		
		
		
		
		
		
		
			
		
		
		
	 | 
| 
		 |