Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Ekonomi / İktisat / İşletme

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bağımsız, denetçiyi, seçelim, zaman

Bağımsız Denetçiyi Ne Zaman Seçelim?

Eski 03-19-2015   #1
Şengül Şirin

Bağımsız Denetçiyi Ne Zaman Seçelim?

BAĞIMSIZ DENETÇİYİ NE ZAMAN SEÇELİM?

Sabri Orta
Bağımsız Denetçi
Bilindiği üzere, Yeni TTK'nın 409'uncu maddesinde genel kurulların olağan ve olağanüstü toplanacağı ve olağan genel kurul toplantısının ise her faaliyet dönemi sonundan itibaren üç ay (2015 faaliyet dönemi için 2015 yılının Ocak- Mart ayları) içinde yapılabileceği düzenlenmiştir Denetçi seçimleri de genel kurullarda yapılacaktır
Halka açık ya da halka açık olmayıp bağımsız denetim kapsamındaki firmaların bağımsız denetçiyi ne zamana kadar seçeceklerdir

Denetçiler olağan genel kurul toplantısında, yani Ocak-Mart ayı içinde seçilmek zorunda mıdır?

Yeni TTK'nın 399'uncu maddesi uyarınca, denetçinin """"""her faaliyet dönemi ve her halde görevini yerine getireceği faaliyet dönemi bitmeden seçilmesi şarttır """"""""Seçimden sonra, yönetim kurulu, gecikmeksizin denetleme görevini hangi denetçiye verdiğini ticaret siciline tescil ettirir ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi ile internet sitesinde ilan eder
Buna göre, 2015 yılının denetçisi, şirket genel kurulunca, topluluk denetçisi ise, ana şirketin genel kurulunca 31122015 tarihine kadar yani faaliyet dönemi bitmeden seçilmek zorundadır Yani şirket genel kurulları denetçiyi yılsonuna kadar seçebileceklerdir 31122015 tarihine kadar seçilecek olan denetçiler 2015 dönemi için seçilecektir İzleyen dönemler için de denetçiler genel kurullarca dönem sonuna kadar seçilebilecektir

Denetçi seçilmezse ne olur? Yeni TTK’nın 397’nci maddesi uyarınca, denetime tabi olduğu halde, denetlettirilmemiş finansal tablolar ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu, düzenlenmemiş hükmünde sayılacaktır Bunun dışında hapis veya para cezası yaptırımı TTK’da öngörülmemiştir
SPK kapsamında faaliyette bulunan (halka açık) şirketlerde denetçi seçimi nasıl olacaktır?
SPK kapsamında faaliyette bulunan firmaların denetçi seçiminde durum farklı olacaktır 28062013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Standartları Hakkında Tebliğ (Seri: X, No:22)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’in (Seri: X, No: 28) 5’inci maddesine göre;
Payları Borsada işlem gören ortaklıklar, Kurumsal Yönetim İlkeleri çerçevesinde, en az iki üyeden oluşan denetimden sorumlu komite kurmak zorundadırlar Denetim komitesi kurma zorunluluğu bulunmayan işletmelerde, denetim komitesince yapılan işler, yönetim kurulunca yerine getirilir

Ortaklığın hizmet alacağı bağımsız denetim kuruluşu ile bu kuruluşlardan alınacak hizmetler denetimden sorumlu komite tarafından belirlenir ve genel kurulun onayına sunulmak üzere yönetim kuruluna bildirilir
Tebliğin 6’ncı maddesine göre de,bağımsız denetim kuruluşlarının, bu Tebliğin “Bağımsız Denetim Sözleşmesi” başlıklı 3 üncü Kısmı hükümleri çerçevesinde imzaladıkları bağımsız denetim sözleşmelerini en geç 6 iş günü içinde Kurula göndermeleri gereklidir Ayrıca, bu Kısmın “Kuruluş Şartları” başlıklı 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi uyarınca oluşturulması gereken Kalite Kontrol Güvence Komitesi tarafından hazırlanan ilgili finansal raporlama dönemlerine ilişkin kalite kontrol raporlarının özetinin her yıl Ağustos ayı sonuna kadar bağımsız denetim kuruluşları tarafından Kurula gönderilmesi gereklidir

Tebliğin 7’nci maddesine göre ise, anonim ortaklık niteliğindeki işletmeler, bağımsız denetim kuruluşlarının seçimini şirketler için, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine ve Kamu Gözetim, Muhasebe ve Denetim Kurumu düzenlemelerine uygun olarak yapar Genel kurulda seçilen bağımsız denetim kuruluşu ile yapılan bağımsız denetim sözleşmesi müşterinin yönetim kurulu ve bağımsız denetim kuruluşu tarafından birlikte imzalanarak yürürlüğe girer

Yatırım fonlarının bağımsız denetim kuruluşlarının seçimi, kurucu yönetim kurulu; konut ve varlık finansmanı fonlarının bağımsız denetim kuruluşlarının seçimi ise fon kurulu tarafından yapılır Bu fıkra uyarınca yapılacak bağımsız denetim kuruluşu seçiminin, hesap dönemi bitimini takip eden 3 ay içerisinde yapılması gereklidir

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com