|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| bürosu, muhasebeci, olabilir, olan, ssklı |
Bürosu Olan Muhasebeci Nasıl SSK'lı Olabilir? |
|
|
#1 |
|
Şengül Şirin
|
Bürosu Olan Muhasebeci Nasıl SSK'lı Olabilir?BÜROSU OLAN MUHASEBECİ NASIL SSK’LI OLABİLİR? SERBEST ÇALIŞAN SMMM SİGORTALI (4/A) OLABİLİR Mİ? 04 11 1967 doğumluyum 07 6 1985/10 1 2011 tarihleri arasında Sigorta’ya prim ödedim 11 01 2011 tarihinde SMMM olarak ofisimi açtım ve mecburen Bağ-Kur’a prim ödüyorum![]() Ne zaman ve nasıl emekli olabilirim? Mevzuatta gözden kaçırdığım bir şey olabilir, Sigortalı olabilir miyim? CEVAP: Verdiğiniz bilgilere göre; 4/a (Sigorta) ve 4/b (Bağ-Kur) kapsamında toplam 8 106 gününüz var 25 yıl, 49 yaş ve 5 300 günle Sigorta’dan emekli olabilirsiniz 25 yılınız ve gününüz dolmuş 49 yaşınızın dolduğu 04 11 2016 tarihinde emeklilik müracaatı yapabilirsiniz![]() Bağ-Kur’a 31 05 2014 tarihine kadar prim ödemeniz, Sigortadan emekli olmanıza engel olmaz Ancak bu tarihten sonra 4/b mevzuatına göre prim öderseniz; 50 yaşınızda 25 tam yıl ile Bağ-Kur’dan emekli olursunuz![]() Emekli olduktan sonra aynı mesleğe devam ederseniz, emeklilik maaşınızın %15 i Sosyal Güvenlik Destek primi olarak kesilir ![]() ALİ TEZEL’İN FORMÜLÜ “Sigortalı olabilir miyim” sorunuza, Ali Tezel Beyin usta kaleminden cevap verelim: “6111 sayılı Kanun ile değişik 5510 sayılı Kanun’un 53’üncü maddesi gereğince, kendi bürosu olduğu için Bağ-Kur’lu olan mali müşavirler, mali müşavir veya muhasebeci sıfatı değil ama başka bir unvan veya sıfatla SSK’lı işe girebilirler ![]() Yani, meslek mensupları serbest çalışıyorsa, bu sıfatları ile işverene bağlı olarak çalışamaz Ama başka sıfatla mesela tercüman sıfatıyla çalışabilirler SSK’lı da olabilirler ”Lütfi Köksal TÜRKİYE
|
|