Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Siyasal Bilgiler / Hukuk

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
aile, vakfı

Aile Vakfı

Eski 02-16-2015   #1
Şengül Şirin

Aile Vakfı

AİLE VAKFI

Aile vakfı,aile bireylerinin eğitim ve öğretimi,iş yaşamında gerekli maddi araçlara sahip olabilmesi ya da maddi yardım görebilmesi için gerekli giderleri karşılamak üzere oluşturulan özel kurum( Medeni Kanunm322)Tüzel kişiliği olan ve belli bir amaca ayrılmış mal topluluğu olarak vakıfların özel bir türüdürÖbür vakıflar gibi bir resmi senetle ya da ölüme bağlı tasarrufla kurulurMedeni Kanun'un miras hükümlerine göre,tasarruf hesabının amanı ya da bir kısmı vekfedilebilir (m473)Aile vakfı,kanuna,ahlaka ve kamu düzenine aykırı olmamak koşuluyla her amaca yönelebilirBu vakıf türünden yalnızca ilgili aile bireyleri yararlanabilirBunlar da tüm kan hısımları ve sıhrı hısımlar,evlatlar ve onun karı ya da kocası olabilirBir malın ya da bir hakkın devir ve ferağ edilememek ve koşuluna bağlı olarak bir aileye tahsisine ve aile bireyleri arasında geçişinin nasıl olacağına ilişkin işlem yapılması yasa hükmüyle yasaklanmıştır( m322/2)

Aile vakfına,vakfedenin (vakıf) mirasçıları ve alacaklıları itiraz edebilirÖbür vakıfların Vakıfların Genel Müdürlüğü denetimine bağlı olmasına karşın aile vakfının denetimi kuruluş senedine ( vakıfnameye) göre yapılır

Aile vakfı kuşaklar boyunca aile bireylerinin eğitim-öğretim ve öteki zorunlu giderlerini karşıladığı için sürekli bir kurumdurBununla birlikte Türk hukuk sisteminin ilkelerine göre,bazı fesih nedenlerinin varlığı halinde sonar ererMedeni Kanun'da aile vakfı için özel sona erme nedenleri düzenlenmemiştirÖbür vakıflarda olduğu gibi,amacının gerçekleşmesi olanaksız hale geldiği durumlarda kendiliğinden ,yasaya ve kamu düzenine aykırı olduğu takdirde de yargıç kararıyla feshedilmek suretiyle sona erer

Kaynak;AnaBritannica cilt 1 sayfa 230 frmsinsinet için yazılmıştır

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com