02-16-2015
|
|
Şengül Şirin
|
Aile Vakfı
AİLE VAKFI
Aile vakfı,aile bireylerinin eğitim ve öğretimi,iş yaşamında gerekli maddi araçlara sahip olabilmesi ya da maddi yardım görebilmesi için gerekli giderleri karşılamak üzere oluşturulan özel kurum ( Medeni Kanun m 322) Tüzel kişiliği olan ve belli bir amaca ayrılmış mal topluluğu olarak vakıfların özel bir türüdür Öbür vakıflar gibi bir resmi senetle ya da ölüme bağlı tasarrufla kurulur Medeni Kanun'un miras hükümlerine göre,tasarruf hesabının amanı ya da bir kısmı vekfedilebilir (m 473) Aile vakfı,kanuna,ahlaka ve kamu düzenine aykırı olmamak koşuluyla her amaca yönelebilir Bu vakıf türünden yalnızca ilgili aile bireyleri yararlanabilir Bunlar da tüm kan hısımları ve sıhrı hısımlar,evlatlar ve onun karı ya da kocası olabilir Bir malın ya da bir hakkın devir ve ferağ edilememek ve koşuluna bağlı olarak bir aileye tahsisine ve aile bireyleri arasında geçişinin nasıl olacağına ilişkin işlem yapılması yasa hükmüyle yasaklanmıştır ( m 322/2)
Aile vakfına,vakfedenin (vakıf) mirasçıları ve alacaklıları itiraz edebilir Öbür vakıfların Vakıfların Genel Müdürlüğü denetimine bağlı olmasına karşın aile vakfının denetimi kuruluş senedine ( vakıfnameye) göre yapılır
Aile vakfı kuşaklar boyunca aile bireylerinin eğitim-öğretim ve öteki zorunlu giderlerini karşıladığı için sürekli bir kurumdur Bununla birlikte Türk hukuk sisteminin ilkelerine göre,bazı fesih nedenlerinin varlığı halinde sonar erer Medeni Kanun'da aile vakfı için özel sona erme nedenleri düzenlenmemiştir Öbür vakıflarda olduğu gibi,amacının gerçekleşmesi olanaksız hale geldiği durumlarda kendiliğinden ,yasaya ve kamu düzenine aykırı olduğu takdirde de yargıç kararıyla feshedilmek suretiyle sona erer
Kaynak;AnaBritannica cilt 1 sayfa 230 frmsinsi net için yazılmıştır
|